En gærdej bagt med lækker vanilje-remonce Jeg er så glad for min "Den blaa Bagebog" fra Tørsleffs Husmoder Service. Den har de mest hyggelige gammeldags opskrifter. Det er tit jeg kigger i bogen, bare sån' for at blive inspireret, men nogen gange, så får og jeg også lyst til at bage en af kagerne fra bogen. Og her er en af de rigtige gode fra bogen. Den smagte så dejlig og minder lidt om en slags wienerbrødskage fra bageren. Den er let at bage og ser ganske flot og indbydende ud. Helt klart en gentagelse værdi.
Sværhedsgrad:
Let.
Tidsforbrug:
I alt omkring 40 minutters arbejdstid og 1½ times hævning og 25 minutters bagning.
20 minutter på dejens tilberedning, 45 minutters hævning, 5 minutter på remoncefyldet, 15 minutter om at samle rulle/forme kagen, igen 45 minutters hævning og endeligt skal den bage i 25 minutter.
Dej:
50 g gær
2 spsk. koldt vand
2 sammenpiskede æg
200 g smør
300 g. hvedemel
2 spsk. flormelis
1 tsk kardemomme
Remonce/fyld:
100 g. smør
100 g. flormelis
1 tsk vaniljesukker (eller 1 spsk kanel)
Pynt:
3 spsk. sukker
25 g. hakkede mandler
Pensles med mælk
Sådan gør du:
Rør gæren ud i vandet.
Rør/pisk æggene i.
Tag en anden skål frem.
Skær det kolde smør i tern, og med fingrespidserne smuldres smørret i hvedemelet, flormelis og kardemomme.
Hæld de to skåles indhold sammen og ælt dejen sammen. Dejen minder lidt om en mørdej i konsistensen.
Læg et viskestykke over skålen, og lad dejen hæve i 45 minutters tid. Dejen hæver ikke som en almindelig gærdej pga. al smørret.
Imens dejen hæver, blandes ingredienserne til fyldet.
Hvis smørret er koldt, og kommer lige fra køleskabet, så kan du lune det over et varmt vandbad eller lune det i mikroovnen. Stil fyldet til side indtil det skal bruges.
Del dejen i 2 dele
Smør en springform og drys den eventuelt med lidt mel.
Rul den ene halvdel af dejen ud, så den passer til bunden, og læg den i springformen.
Smør fyldet på dejbunden i et jævnt lag.
Resten af dejen rulles ud og skæres i strimler, som lægges i et gittermønster på fyldet.
Pensel kagen med mælk, og drys sukker og de hakkede mandlerne over.
Lad kagen hæve 2. gang i 45 minutters tid.
Bag kagen i 25 minutter ved 250 graders varme.
Læg eventuelt sølvpapir over kagen, hvis den begynder at blive for mørk, inden bagetiden er gået.
Holdbarhed og opbevaring:
Kagen kan opbevares ved stuetemperatur, hvis den spises samme dag. Ellers vil det være en fordel, at stille den i køleskabet. Kagen (eller resterne af kagen) kan også med fordel fryses ned.
Inspiration:
Opskriften er fra Den blaa Bagebog fra Tørsleffs Husmoder Service, og i bogen kaldes kagen for Rungsted kage.
Ingen kommentarer:
Send en kommentar