tirsdag den 3. juni 2014

Rabarbergrød med vanilje

God gammeldags rabarbergrød med vanilje

I min have står rabarberen med store stolte blade, og venter bare på, at jeg trækker nogle stængler. Der er masser at tage af, og jeg er meget glad for rabarber, især i kager men også i en god chutney til kødet på en grillaften.

Her får du opskriften på en ganske almindelig rababergrød med vanilje. Du kan spise den med mælk, bruge den ovenpå din skyr med lidt mysli, eller du kan bruge den i en rabarbertrifli.



Sværhedsgrad:
Let.

Tidsforbrug: 
15-30 minutters tilberedningstid, og så skal grøden i køleskabet.

Det skal du bruge til 1 kg rabarbergrød: 
4 store tykke rabarberstængler / 600 g
2 dl / 200 g sukker
1½ dl vand
2 tsk vaniljesukker
(Evt. non-oxal)

Sådan gør du: 
Skær stænglerne i 1-2 cm stykker.
Hæld alle ingredienserne i en gryde, og kog rababerne møre og til grød.
Det tager vel ca. 10 minutters tid.
Hæld eventuelt non-oxal i grøden (følg anvisningen på dunken).
Hæld grøden i en skål og stil den på køl.

Holdbarhed og opbevaring: 
Grøden skal opbevares i køleskabet, og jeg vil tro, at den kan holde sig i 3-4 dage.

Inspiration: 
Denne opskrift er klassisk, og du finder den flere steder i kogebøger og på nettet. Det er nemlig ingen sag, at kog grød generelt, så kast dig bare ud i det og prøv dig frem med vand og sukker. Hæld lidt i ad gangen, og smag dig frem, så får du det, lige som du vil have det. Jeg bruger ikke jævning i min grød, men du kan naturligvis jævne grøden med f.eks. kartoffelmel, jævningspulver eller majsstivelse (maizena).

Non-oxal 
Rabarber indeholder oxalsyre, som kan give en ubehagelig reaktion på tænderne, men også forhindre kroppen i at optage calcium. Når du tilsætter Non-oxal neutraliseres oxalsyren. Spiser du udelukkende rabarber et par gange i løbet af sommeren, så er det ikke nødvendigt med non-oxal i forhold til optagelse af calcium, men gør du det ofte, så husk non-oxal - så slipper du også for "belægningen" på tænderne. Du kan købe non-oxal i supermarkedet.


Lidt om rabarber
Botanisk er rabarber egentlig en grønsag, men den anvendes mest som en frugt. Den har sæson fra april til november, men fås nogle gange allerede i marts.Rabarber er forresten rige på C-vitamin og kostfibre.

Min stolte rababer, som den står i min have lige nu

Ingen kommentarer:

Mullehusets forslag til bagværk lige nu

Mullehusets forslag til bagværk lige nu
MEGET LET OPSKRIFT PÅ JORDBÆRKAGE - klik på billedet for at se opskriften

Populære opskrifter seneste 7 dage