fredag den 27. marts 2015

Focaccia med hvidløg og flagesalt

Gærbrød bagt på godt hvedemel med hvidløg og flagesalt                                                                                                                                                    Det tager tid at bage et godt foccacia brød, fordi det skal hæve længe (læs: MEGET længe) og æltes godt igennem. Men ud over det, er det faktisk ligetil. Og det smager simpelthen så skønt. Her har jeg valgt, at bruge hvidløg og flagesalt på toppen, men du kan egentlig vælge hvad som helst f.eks. tomater, peberfrugt, krydderurter, osv.                                                                                            Brødet er fryseegnet, og skal bare fryses ned inden det er helt afkølet. Hvis du ikke vil bruge pengene på det gode hvedemel, så kan du sagens bage det på almindeligt hvedemel - men jeg vil helt klart anbefale dig, at investere i noget godt proteinholdigt mel, for så bliver resultatet simpelhen bedre. 

Sværhedsgrad: 
Let. 

Tidsforbrug: 
20 minutters tid på tilberedning af dejen, 4 timers hævning i alt og ca. 25-30 minutters bagning. 

Det skal du bruge til et brød på halv størrelse af en bradepande: 
12,5 g gær (kvart pakke) 
3 dl vand 
1 tsk salt 
½ dl rapsolie 
500 g italiensk hvedemel, tipo 00

Pensles med: 
2 fed hvidløg 
2 spsk rapsolie 
Flagesalt 

Bages på ½ størrelse bradepande/ildfast fad med bagepapir.

Sådan gør du: 
Start med at presse hvidløgene og rør dem ud i olien, så det kan stå at trække. Dæk det til, og stil det til side.  

Rør gæren ud i vandet. 
Rør salt og olie i.
Rør melet i lidt ad gangen. 
Og nu skal du bruge armkræfter, hvis altså ikke du har en køkkenmaskine, for brødet skal æltes længe. Gerne i 10 minutters tid, så dejen virker sej men stadig lind - den må absolut ikke være for fast. 
Lad dejen hæve i 3 times tid tildækket ved stuetemperatur.  

Læg bagepapir i dit fad, og hæld dejen ned på bagepapiret. 
Tryk dejen ud, så den jævnt fylder hele bradepanden. 
Dyp dine fingre i vand, og stik dem ned i dejen, så den får dybe huller. 
Smør med hænderne olien med hvidløg ud over brødet og drys med flagesalt. Lad bare olien komme ned i hullerne. 
Lad dejen hæve i 1 times tid. 

Bag brødet ved 220 graders varme i 25 minutter. 
Skorpen skal være let gylden og sprød. 
Lad brødet køle af i fadet. 
Det ser flot ud, at servere brødet på et stort træskærebræt, men du kan naturligvis også skære det ud og servere det i en brødkurv. 
Brødet smager skønt, og bruges gerne til at dyppe i tapenade, suppe eller bare som tilbehør til en grill aften.  

Holdbarhed og opbevaring: 
Hvis du vil fryse brødet ned, så gør det inden det er helt afkølet. Tø det op ½-1 times tid før servering, og det kan sagens lunes i ovnen. 

Ellers opbevares brødet i en lufttæt beholder/pose ved stuetemperatur i 2 dages tid. 

Inspiration: 
Denne opskrift er inspireret af en opskrift jeg så i et dameblad - da jeg senere kiggede i Claus Meyers Almanak bog, så jeg opskriften mindede utrolig meget om hans Foccasia med ramsløgsalt. Du kan egentlig vælge hvilken som helst slags topfyld f.eks. tomater, peberfrugt, krydderurter osv. osv.  



Ingen kommentarer:

Mullehusets forslag til bagværk lige nu

Mullehusets forslag til bagværk lige nu
MEGET LET OPSKRIFT PÅ JORDBÆRKAGE - klik på billedet for at se opskriften

Populære opskrifter seneste 7 dage