Mål og vægt

Hvis du ikke lige har en vægt ved hånden, så kig her hvad ingredienserne ca. vejer pr. deciliter og spiseskefuld. Du kan også se enkelte ingrediensmål og vægt i cups og engelske mål, hvordan du omregner Fahrenheitgrader til Celsius og omvendt, og hvilke ovngrader du som tommelfingerregel bør bage ved. Og endeligt så kan du se forslag til hvad du kan erstatte nogle ingredienser med f.eks. olie i stedet for smør.

Kom gerne med en kommentar, hvis du har nogle mål, som jeg ikke har med, eller har anden god viden, som jeg og andre kunne få gavn af.

Betegnelser: 
Kg = kilogram
g = gram
l = liter
dl = deciliter
spsk = spiseske
tsk = teske
min. = minutter
fl. = flaske
knsp = knivspids
pk. = pakke
1 kvint = 5 gram
1 lod = 15 gram

Decilitermål i forhold til vægt: 
1 dl farin = ca 60 gram
1 dl flormelis = ca 55 gram
1 dl fuldkornsmel = ca. 60 gram
1 dl grahamsmel = ca. 60 gram
1 dl hasselnødder = ca 60 gram
1 dl hakket sukat = ca 65 gram
1 dl hvedemel = ca 55 gram
1 dl hvedeklid = ca. 30 gram
1 dl havregryn = ca 35 gram
1 dl honning = ca 125 gram
1 dl kakaopulver = ca 45 gram
1 dl kartoffelmel = ca 70 gram
1 dl kokosmel = ca 35 gram
1 dl korander = ca 60 gram
1 dl mandler = ca 50 gram
1 dl majsstivelse = ca 50 gram
1 dl olie = 90 gram
1 dl rasp = ca 50 gram
1 dl rismel = ca 65 gram
1 dl rosiner = ca 50 gram
1 dl rugmel = ca 55 gram
1 dl sesamfrø = ca 60 gram
1 dl sigtemel = ca 55 gram
1 dl sirup = ca 145 gram
1 dl smør / margarine = ca. 90 gram
1 dl sukker = ca 85 gram
1 dl valnødder = ca 40 gram

Strøget spiseske i forhold til vægt: 
1 spsk farin = ca 10 gram
1 spsk fint salt = ca 15 gram
1 spsk flormelis = ca 8 gram
1 spsk hvedemel = ca 10 gram
1 spsk kakaopulver = ca 10 gram
1 spsk kartoffelmel = ca 12 gram
1 spsk kokosmel = ca 6 gram
1 spsk majsstivelse = ca 8 gram
1 spsk smør / margarine = ca. 15 gram
1 spsk sukker = ca 15 gram

1 spiseskefuld (15 ml) svarer næsten til 3 teskefulde (3 x 5 ml).

Danske mål omregnet til amerikanske cups og engelske mål: 
500 g hvedemel = ca. 4 cups
500 g sukker = ca. 2½ cups
250 g sukker = ca. 1 cup og 2 tablespones (spiseskefulde)
225 g smør = ca. 1 cup
4 dl vand / mælk = ca 2 cups = ca. 1 pints = 1/4 gallon
1 1/4 dl vand / mælk = ca. ½ cup = 1/4 pint

Kan erstattes med? 
1 dl olie kan erstatte 100 gram smør eller margarine.
Lys farin kan erstattes med tilsvarende blanding af sukker og brun farin.

Celsiusgrader omregnet til fahrenheit: 
Man dividerer celsiusgraden med 5, ganger tallet med 9 og lægger 32 til.

Fahrenheitgrader omregnet til celsius: 
Man trækker 32 fra fahrenheitgraden, dividerer tallet med 9 og ganger med 5.

Temperaturindstillinger: 
Sandkager = 175 grader
Almindelige kager bagt i forme og sukkerbrødskager = 180-200 grader
Småkager = 180-200 grader
Marengs, makroner og kransekage = 100-150 grader
lagkagebunde, roulader og tærter = 180-200 grader
Linser og mazariner = 200 grader
Butterdej og weinerbrød = 200-225 grader
Brød på bageplade og boller = 200-235 grader
Vandbakkelser = 200 grader
Kiks og knækbrød = 200-225 grader
Gratiner = 200 grader

Svag varme = ca. 150-175 grader
Middel varme = 175-200 grader
Stærk varme = 200-300 grader

Varmluft: 
Vamluftsovne har en ventilator i bagvæggen, så luften cirkulerer i ovnrummet. Temperaturen skal være lavere end ved almindelig under/over-varme, ca. 10 %. Fordelen ved varmluft er, at du kan bage på flere plader ad gangen i ovnen:

250 grader = 225 grader varmluft
225 grader = 200 grader varmluft
200 grader = 180 grader varmluft
175 grader = 160 grader varmluft
160 grader = 150 grader varmluft

Ingen kommentarer:

Mullehusets forslag til bagværk lige nu

Mullehusets forslag til bagværk lige nu
MEGET LET OPSKRIFT PÅ JORDBÆRKAGE - klik på billedet for at se opskriften

Populære opskrifter seneste 7 dage