Brød? Jeg er i tvivl om, hvordan det brød skal beskrives. Det er nemlig en blanding mellem kage og brød. For det er ikke et ganske almindelig brød. Det har lidt kage over sig. Hvis jeg skal sammenligne det med noget, så er det den tyske stollen.
Der findes flere forskellige opskrifter på Hellig tre konger kager og brød. Dette er min version. Brødet har en masse smag fra marcipan og citrus, og passer perfekt til årstiden og en god kop varm te eller kaffe.
Den 6. januar er det Hellig tre kongers dag, som er en kirkelig festdag, og markerer afslutningen på julen.
Tilberedningstid:
30 minutter på tilberedning af dejen, 45 minutters hævetid, 30 minutters bagetid.
Sværhedsgrad:
Let.
Det skal du bruge til en Hellig tre konger brød:
2 dl. lunken vand
½ pk. gær (12,5 g)
100 g sukker
75 smeltet smør
½ tsk groft salt
0,75 dl appelsinsaft (presset fra 1-2 appelsiner)
2 spsk mørk rom
Revet skal af 1 citron
Omkring 650 g hvedemel (røres i ad 3 omgange)
3 æggeblommer
100 g revet marcipan
Lidt mælk til at pensle over og brun farin til at drysse over inden bagning
Bages på en bradepande med bagepapir.
Sådan gør du:
Rør gæren ud i vandet.
Rør sukker og salt i.
Smelt smørret og rør det i.
Rør appelsinsaft, rom og citronskal i.
Rør skiftevis en æggeblomme og mel i. Når du rører den sidste æggeblomme i, så rør også marcipanen med i dejen.
Dejen skal være klisteret og hænge fast i hænderne.
Form den til en kugle og læg den på bagepapiret.
Pres bunden af et stort glas, vase eller lignende ned i midten, så der kommer et hul i dejen. Det skal være et stort hul, for når brødet hæver, så bliver hullet mindre.
Drys liddt mel over dejen og læg et viskestykke over den. Lad den hæve i 45 minutters tid ved stuetemperatur.
Tænd ovnen på 200 grader almindelig under-over-varme.
Når brødet er færdighævet, så pensler du det med mælk og drysser brun farin over - alternativt kan du bruge almindelig sukker.
Tag en saks og klip krydser dybt ned i dejen. Det vil give dejen nogle spidser, som skal ligne kronens takker.
Bag brødet i midten af ovnen i omkring 30 minutter til det er gyldent, og lyder let hult, når du banker forsigtigt på det.
Lad brødet køle lidt af inden du serverer det. Brødet kan spises alene, det behøver ikke tilbehør. Men vil du gerne have noget til, så kan det f.eks. være æblemos, marmelade, syltede blommer eller iskoldt smør.
Holdbarhed og opbevaring.
Når brødet er helt afkølet, så kan det opbevares i en lukket beholder ved stuetemperatur.
Brødet smager allerbedst samme dag, som det er bagt, men er også fint dagen efter.
Inspiration (c) Mullehuset.dk
Opskriften på Hellig tre konger brødet har jeg selv fundet på.
Dejen er æltet sammen, og drysses med mel, så viskestykket ikke klister fast i dejen under hævning. |
Inden hævning klippes nogle dybe krydser ned i dejen. |
Efter hævning pensles med mælk og drysses med brun farin. |
Færdigbagt og med flotte takker (hullet kunne dog godt have været større). |
Ingen kommentarer:
Send en kommentar