søndag den 7. februar 2016

Fastelavnsbolle-kage

Hvedebolledej med vaniljecreme og chokoladeglasur

Da vi skulle holde den årlige fastelavnsfest for venner og familie, var min kæreste og jeg godt trætte og uden energi. Vi havde nemlig været oppe hele natten før, fordi vores lille søn ikke var helt frisk.

Uden energi stod jeg i køkkenet fastelavnsmorgen, og skulle nu bage over 30 fastelavnsboller. Jeg fik derfor den ide, at spare tid ved ikke at forme enkelte fastelavnsboller men lave en stor fastelavnsbolle-kage. Resultatet blive rigtig fint, og flere synes ideen var rigtig god. Den vil helt sikkert blive genoptaget en anden gang - måske til næste år.



Sværhedsgrad:
Let-middel.

Tidsforbrug: 
Omkring 1½ times tilberedningstid inkl. hæve og bagetid.

Det skal du bruge til én kage med 12 stk.: 

Vaniljecreme
Til cremen bruges (2½-3 dl.):
2 æggeblommer (frys eventuelt hviderne, de kan bruges en anden dag til marengs)
2 spsk sukker
6 tsk marizena
2½ dl sødmælk (minimælk kan også lige gå an, men så bliver cremen lidt kedelig i smagen)
1 tsk vanilje aroma eller vaniljesukker

Bolledejen
100 g smør
500 g hvedemel (og lidt ekstra til bordet)
2 spsk sukker
½ tsk salt
1 tsk kardemomme, stødt (kan undlades)
25 g gær (½ pakke)
3 dl lunken vand

Mælk til pensling

Til chokoladeglasuren bruges
150 g flormelis, 3 spsk. kakaopulver og kogende vand.

Bages på: 
1 bradepande med bagepapir.

Start med vaniljecremen (kan eventuelt koges aften før) 
Hæld alle ingrediensene i en gryde (undtagen hvis du bruger vanilje aroma, så skal den i, når cremen er stivnet).
Over middel varme og konstant omrøring "koger" du cremen til den er blevet tyk.
Kagecremen må ikke buldrekoge, så tag den af blusset og skru ned for varmen, hvis den begynder at koge.
Rør vanilje aroma i.
Stil cremen på køl ind til den skal bruges (minimum 2 timers tid). Læg et stykke madlavningsfilm/-papir helt ned på cremen, så den ikke får skind.
Når cremen er kølet, er den klar til brug/at blive spist.
Cremen kan holde sig i køleskabet i op til 5 dages tid, og du kan også fryse den.
(En købt vaniljecreme kan også bruges).

Bolledejen 
Skær smørret i mindre tern og tilføj mel, sukker, salt og kardemomme i skålen.
Med fingrene findeler du smørret i melet, til det ligner rasp.
I en anden lille skål rører du gæren ud i det lunkne vand.
Hæld lidt af gærvandet over i melet og rør rundt.
Hæld resten af gærvandet i melet, og rør til du ikke kan mere.
Hæld dejen ud på et meldrysset bord, og ælt den lidt og rul dejen ud til en stor kvadrat, som passer til din bageplade. 
Pas på, du må ikke hælder alt for meget mel på bordet, for dejen skal være klisteret.
Læg dejen over på bagepladen med bagepapir. 
Læg et viskestykke over dejen, og lad den hæve til dobbelt størrelse (det tager ca. 45 minutter, men det afhænger af hvor varmt det er).  

Tænd ovnen på 200 grader varmluft
Når dejen har hævet, tager du et lille glas, og dupper bunden i vand. Pres så glasset ned i dejen, så der kommer en fordybning. Dyp bunden af glasset i vand igen, og pres den næste, og den næste...
Læg 1-2 teske vaniljecreme (eller marmelade) i hver fordybning.
Pensel kagen (ikke fyldet) med mælk, og bag fastelavnsbolle-kagen midt i ovnen i 15-20 minutter. Kagen er færdig, når den er let gylden og lyder hul, når du banker på den. 

Når kagen er afkølet, blandes alle ingredienserne til glasuren, som trækkes over kagen i tråde med en gaffel eller ske. Drys eventuelt krymmel over imens glasuren er våd. 

Opbevaring: 
Fastelavnsbollekagen smager allerbedst samme dag, som den er bagt.
Kagen skal opbevares i en lufttæt beholder ved stuetemperatur, når den er helt afkølet. 

Inspiration (c) Mullehuset.dk 
Denne opskrift har jeg selv fundet på :-)







Ingen kommentarer:

Mullehusets forslag til bagværk lige nu

Mullehusets forslag til bagværk lige nu
MEGET LET OPSKRIFT PÅ JORDBÆRKAGE - klik på billedet for at se opskriften

Populære opskrifter seneste 7 dage