lørdag den 9. november 2013

Honning småkager

Fine honning småkager pyntet med glasur.

Jeg er allerede i julehumør, og har lyst til at bage massevis af småkager og julekager. Så min søn og jeg hyggede os med at bage disse honning småkager i dag. Philip synes, at det var allermest hyggeligt, at pynte dem med glasur - og selvfølgelig at spise dem.

Hvis ikke alle småkagerne bliver spist, så kan du glæde en god veninde med en dåse hjemmelavede småkager, eller du stikke hul i kagerne, sætte en snor i dem og bruge dem til julepynt.



Sværhedsgrad: 
Let. (Min 4-årig søn var meget glad for, at være med til at udstikke småkagerne og senere at dekorerer dem med glasur).

Tidsforbrug: 
I alt omkring 1 times tid.
Omkring 20 minutters tilberedningstid, 15-30 minutter på køl, 10 minutter på at udstikke småkagerne, 6-8 minutters bagetid og omkring 10 minutter på at dekorere kagerne.

Det skal du bruge til ca. 15-18 stk. (antal afhænger af størrelsen på dine udstikkere):
110 g honning
65 g brun farin
25 g smør
190 g hvedemel
1 tsk ingefær
1 tsk kanel
1 tsk allehånde
1 tsk natron

Glasur: 
Ca. 200 g flormelis
1 tsk smør
Nogle spsk kogende vand

Sådan gør du: 
Smelt honning, brun farin og smør i en gryde ved middel varme. Når smørret er smeltet, har det fået tilstrækkeligt.
Bland hvedemel, ingefær, kanel, allehånde og natron i en skål, og hæld honningblandingen i.
Rør/ælt dejen sammen.
Den er smidig og blød, så sæt den tildækket i køleskabet i 15-30 minutter, så bliver den lettere at rulle ud.
Tænd ovnen på 200 grader almindelig under/over varme.
Læg bagepapir på en bradepande.
Drys lidt mel på bordet, og med en kagerulle ruller du dejen ud i ca. ½ cm tykkelse.
Tryk figurer ud med udstikker og læg dem på bagepapiret.
Når du ikke kan trykke flere figurer ud, så samler du dejen, ruller den ud og udstikker flere.
Gentag indtil der ikke er mere dej.
Bag honning småkagerne i 6-8 minutter. Bagetiden afhænger af småkagernes størrelse og tykkelse, og husk at kagerne bliver mere sprøde, når de er afkølet.
Løft forsigtigt småkagerne over på en bagerist til afkøling.

Glasur / pynt:
Bland alle ingredienserne til glasuren og smør/sprøjt den på de afkølede småkager.
Du kan også bruge færdigkøbt glasursprøjter med f.eks. farve og glimmer (f.eks. Dr. Oetkers glasurtuscher).
Du kan også drysse glimmer, chokoladeknapper, guldstøv osv. på kagerne.

Holdbarhed og opbevaring: 
Kagerne kan holde sig i 1-2 ugers tid uden glasur, og hvis de bliver for bløde, så kan du give dem nogle minutter i ovnen. Når kagerne har fået glasur, så skal de helst spises indenfor et par dage, opbevar dem i en kagedåse.

Tips! 
Hvis du laver et lille hul i småkagerne, så kan du sætte en snor i kagerne, og bruge dem til pynt - f.eks. på juletræet.

Du kan lave dejen op til 1 uges tid, før du skal bruge den. Så skal du blot pakke dejen grundigt ind f.eks. i en pose, film eller en skål, og opbevare den i køleskabet.





4 kommentarer:

Johanna Gyllenhoff sagde ...

Hej:) Har tænkt mig at bage dine fine honning småkager med men datter i eftermiddag. Kan det virkelig passe at der kun skal 25 g smør i dejen?
Vh Johanna

Anonym sagde ...

Jeg har lige lavet dejen og satden på køl men den virker tør og lidt smuldrende. Måske er det pga.smør mængden??

Mulle sagde ...

Det er korrekt, at der udelukkende skal 25 g smør i dejen. Når smørret smeltes med honning og farin, bliver det tilsammen den våde ingrediens i dejen. Da jeg lavede dejen var den meget blød og helt tilpas sammenhængende.
Hvis du har mod på at prøve igen, så kom mel i lidt ad gangen ind til dejen har rette konsistens. Julehilsner fra Mulle

Anonym sagde ...

Har lige bagt disse flotte kager. Fulgte opskriften og gav dem 6 min 200 grader på oven/under varme. Og de er hårde som cement, men ellers lækker smag. Tør dog ikke serverer dem, hvis nogen knækker en tand. Er dine også hårde?

Mullehusets forslag til bagværk lige nu

Mullehusets forslag til bagværk lige nu
MEGET LET OPSKRIFT PÅ JORDBÆRKAGE - klik på billedet for at se opskriften

Populære opskrifter seneste 7 dage