onsdag den 2. marts 2016

Appelsin cheesecake

En sprød kiksebund, blødt cheesefyld med appelsinsmag og appelsingele på toppen

Heidi fra min yngste søns mødregruppe sagde en dag, at det garanteret ville smage skønt med en appelsin cheesecake. Jeg foreslog straks at lave kagen til næste gang vi skulle ses.

For at få en grundig omgang appelsin smag i kagen, så kom jeg både saft og skal i fyldet, og det havde den ønsket effekt. Jeg holdte igen med sukkeret i gelen, så den ikke blev al for sød, og det var også med til at gøre kagen dejlig frisk.



Sværhedsgrad 
Middel

Tidsforbrug
30 minutter på bund og fyld, 10 minutter på gelen. Gelen skal stå i omkring 40 minutter før den kan hældes på fyldet. Kagen skal i alt stå i omkring 2 timers tid, før den kan serveres. Du kan med stor fordel tilberede den dagen før, at den skal serveres.

Det skal du bruge til 1 appelsin cheesecake 

Bund
125 g smør
250 g digestive kiks
50 g grofthakkede smuttede mandler (kan undlades, men de giver bunden ekstra smag og knas)

Fyld 
150 g sukker
1 tsk vaniljesukker
200 g smøreost natural
½ l piskefløde
2 usprøjtet appelsiner, skal og saft (Der skal være minimum 1 dl saft i alt, så får du ikke det fra 2 appelsiner, skal du presse flere til du har 1 dl. Hvis du har mere end 1 dl., så kom resten i gelen)
3 blade husblas

Appelsingele 
Resten af de 2 appelsiner fra fyldet
1 appelsin
3 dl vand
8-10 spsk sukker
3 blade husblas

Tilberedes i
En springform på omkring 25 cm eller på et fad med en kagering på ca. 25 cm.

Sådan gør du

Bunden
Smelt smørret.
Knus/blend kiksene til fine krummer
Hak de smuttede mandler groft.
Rør kiksekrummerne og de grofthakkede mandler i det smeltede smør, og kom massen i bunden af din form/kagering.
Pres kiksebunden jævnt ud i hele bunden, og stil den på køl imens du tilberede fyldet.

Fyldet
Pisk sukker, vaniljesukker, smøreost sammen i en skål.
Riv appelsinerne fint, og pres saften fra. Kom begge dele i skålen. Læg resten af appelsinerne til side, for de skal bruges til gelen.
Pisk piskefløden til flødeskum i en anden skål.
Bland ostemassen med flødeskummen.
Udblød husblassen i 5-10 minutter i en skål med koldt vand.
Pres vandet fra husblassen, og smelt den over et varmt vandbad.
Rør 1-2 spsk. af fyldet i den smeltede husblas til det er helt udrørt. Rør så igen 1-2 spsk. i og rør til det er helt udrørt. Mærk om husblas fyldet er kølet ned til minimum stuetemperatur, og rør så det hele sammen.
Kom fyldet over kiksebunden, og glat det jævnt ud.
Stil formen tilbage i køleskabet ind til gelen er klar.

Appelsingele 
Tag resten af appelsinerne fra fyldet, og skær dem i store tern, og læg dem i en gryde.
Pres saften fra appelsinen, og stil det til side (det skal ikke i gryden). Skær resten af appelsinen i store stykker og kom også den i gryden.
Kom vand og sukker i gryden, og lad blandingen småkoge i 5-10 minutters tid.
Si vandet fra og kasser resten.
Udblød husblassen i koldt vand i 5-10 minutter, og knug vandet fra.
Rør husblassen ud i den varme appelsinsaft.
Rør den appelsinsaft i, som du har sat til side inkl. eventuelt ekstra saft fra fyldet.
Stil gelen i køleskabet, og rør i den ca. hvert 15 minut.
Når du kan se, at gelen begynder at blive fast og ikke længere er vandet, så er tiden inde til, at komme den på fyldet. Pas på, at du ikke venter for længe, så gelen bliver for fast.
Kom gelen forsigtigt på fyldet, ved at hælde en spsk. på ad gangen. Start fra midten og ud.
Stil kagen tilbage i køleskabet og lad den stå til gelen er helt stiv, det tager omkring 1 times tid.
Lad meget gerne kagen stå til næste dag.
Når kagen skal serveres, så tag den ud af køleskabet omkring 10-15 minutter før.

Holdbarhed og opbevaring 
Kagen kan sagens holde sig i køleskabet i 3-4 dages tid. Den skal helst opbevares i en lukket beholder eller med folie om, så fyldet ikke tager smag af eventuelle øvrige madvare i køleskabet.

Inspiration (c) Mullehuset.dk 
Denne opskrift har jeg selv fundet på :-)


Trods lidt krummer fra en croissant på tallerken, så ser kagen da indbydende ud :-) 

1 kommentar:

Anonym sagde ...

Jeg brugte denne opskrift den anden dag, da jeg fik stukket nogle appelsiner og mandariner i hånden og blev bedt om at lave en kage.
Det er mit første møde med en cheesecake, så jeg var lidt nervøs for udfaldet af det hele, men nøj, den blev god! Jeg fik meget ros for både udseendet og smagen på den, så nu hvor jeg brugte din opskrift, vil jeg sende rosen videre til dig :)

Jeg skal helt sikkert kaste mig ud i nogle af dine andre opskrifter i den nærmeste fremtid - de ser alle så lækre ud!

Mullehusets forslag til bagværk lige nu

Mullehusets forslag til bagværk lige nu
MEGET LET OPSKRIFT PÅ JORDBÆRKAGE - klik på billedet for at se opskriften

Populære opskrifter seneste 7 dage