torsdag den 2. januar 2014

Meyers Citronmåne

En luftig, sur-sød citronkage - Meyers opskrift på en citronmåne. 

Da jeg bagte gaffelsmåkager på kartoffelmel var jeg meget positivt overrasket over småkagernes luftighed og sprødhed. Derfor havde jeg store forventninger til Meyers opskrift på citronmåne, bagt på blandt andet kartoffelmel og med marcipan.

Jeg blev ikke skuffet, for kagen er god - meeeennn nu har jeg efterhånden bagt en del citronmåner, og jeg mener ikke, at denne kage kan leve op til en citronmåne-kategorien. Den er simpelthen ikke tilstrækkelig tung og saftig. Når det så er sagt, så smager den kagen godt. Den er luftig, og den øverste del af kagen er mættet og lidt snasket af den meget flydende glasur, som Meyer har valgt at give kagen, i stedet for den tykke gule måneglasur, som ellers kendetegner en citronmåne.


Sværhedsgrad: 
Let.

Tidsforbrug: 
35-40 minutters tilberedningstid og 40-45 minutters bagetid.

Det skal du bruge til 1 kage: 
125 g marcipan
200 g smør
200 g sukker
2 tsk vaniljesukker
Skal og saft fra 2 citroner (halvdelen af saften er til glasuren)
5 æg
125 g hvedemel
80 g kartoffelmel
3 tsk bagepulver

Smør og sukker til formen
100 g flormelis (glasur)

Bages i: 
Kagen bages i en springform på ca. 25 cm.

Sådan gør du: 
Tænd ovnen på 175 g. varmluft
Læg bagepapir i bunden af din springform, og smør siderne og drys sukker på.

Riv marcipanen groft og hæld det i en skål.
Hvis dit smør er meget hårdt, så lun det i mikroovnen eller over et vandbad. Skær det i tern og hæld det i skålen, sammen med sukker og vaniljesukker.
Pisk det grundigt sammen.

Riv citronerne fint, og og pres saften fra (2 citroner giver ca. 1 dl saft).
Hæld citronskallerne og halvdelen af citronsaften (ca. ½ dl) i dejen og pisk. Gem resten af citronsaften til glasuren.

Pisk et æg i ad gangen.
Rør hvedemel, kartoffelmel og bagepulver sammen i en anden skål, og sigt det i dejen.
Rør det forsigtigt sammen med en grydeske.

Hæld dejen i springformen, og bag kagen i midten af ovnen i 40-45 minutter. Se til kagen efter 30 minutter, og har den fået rigeligt med farve, så læg et stykke alufolie/sølvpapir over kagen resten af bagetiden.
Stik i kagen efter ca. 40 minutter og hænger der dej ved, så skal kagen bages længere tid.

Når kagen er færdigbagt, blander du resten af citronsaften (½ dl) og flormelis til en flydende sirup/glasur, og hælder det over den stadig varme kage, imens den endnu er i formen.

Når kagen er helt afkølet fjerner du springformens sider, og løfter den forsigtigt fra bagepapiret og over på dit kagefad.

Holdbarhed og opbevaring: 
Kagen skal opbevares i en lufttæt beholder ved stuetemperatur, når den er helt afkølet. Kagen smager allerbedst samme dag eller dagen efter at den er bagt.

Inspiration: 
Denne kage er bagt ud fra Claus Meyers opskrift på Citronmåne fra bogen Meyers Kager. Jeg har dog brugt 2 tsk vaniljesukker i stedet for korn fra 1 vaniljestang.




1 kommentar:

Unknown sagde ...

Kan kagen fryses?

Mullehusets forslag til bagværk lige nu

Mullehusets forslag til bagværk lige nu
MEGET LET OPSKRIFT PÅ JORDBÆRKAGE - klik på billedet for at se opskriften

Populære opskrifter seneste 7 dage