mandag den 25. august 2014

Dannebrog-kage

En spongecake med vaniljefrosting og jordbærmarmelade.

Denne kage er perfekt til en fødselsdag, eller ved besøg af udenlandske gæster. Kagens udseende afslører ikke flaget, før den skæres ud, og det er en rigtig fin overraskelse. Gæsterne som spiste denne kage, blev i hvert fald overrasket. Kagen blev overtrukket af fondant, men du kan også vælge, at smøre frosting på kagen, og drysse den med krummer fra kagen. Det ser altså også rigtig fint ud.

Jeg valgte, at bage en spongecake - samme type kage, som bruges til red velvet cake - og fylde den med vaniljefrosting og jordbærmarmelade. Det blev dog en meget sød kage, så en anden gang vælger jeg sandsynligvis en creme cheese frosting (og ingen marmelade), som sædvanligvis bruges som fyld i red velvet cake. Du kan selvfølgelig også vælge en sukkerbrødskage, og give den rød frugtfarve.


Tilberedningstid: 
I alt omkring 1 time og 15 minutters tid.
30 min. på kagen, som skal bages i 30-35 min.
15 minutter på frosting.
15-30 minutter på at samle kagen.

Det skal du bruge til 1 rød sponge cake/svampe kage:
120 g smør
300 g sukker
2 æg
2 tsk vaniljesukker
4 spsk rød konditorfarve
5 1/4 dl kærnemælk
300 g hvedemel
1 tsk natron
3 tsk hvidvinseddike

Smør til formen
Bages i 1 springform på ca. 25 cm.

Fyld - Vaniljefrosting og jordbærmarmelade: 
300 g smør
500 g flormelis
4 spsk vaniljearoma
(Hvis frostingen bliver for fast, så giv den nogle spsk. mælk).

Ca. 2 dl jordbærmarmelade

Hvis du vil have creme cheese frosting, så finder du opskriften her: Red velvet cake

Pynt
Du kan vælge, at pynte kagen med fondant (det valgte jeg, rød og hvid), men du kan også vælge at drysse kagekrummerne oven på frostingen - sidstnævnte er meget let.

Sådan gør du med kagen: 
Tænd ovnen på 180 grader varmluft.
Pisk smør og sukker blødt og luftigt. Hvis smørret er meget koldt, så kan du skære det i tern og lune det lidt i mikroovnen eller over et vandbad.
Pisk et æg i ad gangen.
Pisk vaniljesukker og konditorfarve i.Giv den gerne 1-2 spsk. konditorfarve mere, hvis du ikke synes det ser tilstrækkeligt rødt ud.
Rør forsigtigt og skiftevis kærnemælk og hvedemelet i lidt ad gangen.
Rør natron i hvidvinseddiken (det bruser op) og rør det i dejen.
Smør springformen grundigt og hæld dejen i.
Bag kagen i 45-50 minutters tid.
Se til kagen allerede efter 35-40 minutter, om den skal have mere. Stik i den, og hænger der dej ved, så skal den bages i længere tid. Du kan også trykke let på kagen, og virker den fjedrene, så er den færdig.
Kagen afkøles og sættes i køleskabet i en lukket beholder/pose, til den skal deles. Den er lettest at dele kold, men du kan også sagens dele den lettere afkølet, så er den bare meget mere blød.

Sådan gør du med vaniljefrostingen: 
Smørret skal have stuetemperatur, så hvis det er hårdt og køleskabskoldt, så lun det over et vandbad eller i mikroovnen.
Pisk smør, flormelis og vaniljearomaen sammen. Pisk længe - så får du den bedste konsistens.
Opbevar frostingen i køleskabet til ca. 10-15 minutter før du skal bruge det.

Smør frostingen på med f.eks. en dejskraber. Du kan dyppe dejskraberen i kogt vand, så kan du lettere smørre den ud. Du kan også vælge at bruge en sprøjte, så sikre du, at du ikke trækker kagen med dejskraberen og får krummer i din frosting.

Sådan skæres kagen til dannebrog og samles:
Hvis kagen er bagt lidt op i en spids, så start med at skære toppen af, så kagens overfalde er så vandret som mulig.
Start med at skære kagen igennem. Når dette er gjort lægger du kagetoppen tilbage på bunden.
Skær så en mindre ring ud af kagen fra toppen. Skær ikke for bredt, det skal ca. være en ring på 1-1½ cm. Som du kan se på billedet, skar jeg ringen lige lidt for bred.
Det kage som du skærer ud, skal du gemme til pynten, med mindre du vælger at pynte kagen med fondant.
Tag nu kagetoppen af. Toppen består nu af 2, en stor ring og en mindre cirkel.
Kagebunden består nu også af 2 - en kage-ring og en kage-cirkel.
Smør jordbærmarmelade på kagebunden, og sprøjt/smør så frosting ned i kagebundens cirkel, og oven på jordbærmarmeladen. (undlad jordbærmarmelade hvis du vælger creme cheese som fyld).
Læg kage toppene på (begge to) og sprøjt/smør frosting i ringen, og over hele kagen.
Findel det kage du skar ud til ringen, så det bliver til bittesmå krummer, og drys det over hele kagen - eller bare på toppen.

Hvis du vælger fondant-pynten: 
Hvis du vælger, at pynte kagen med fondant, så skal du sætte kagen på køl efter at have smurt den ind i frosting.
Når frostingen her helt kold, så glatter du den med en dejskraber dyppet i kogt vand.
Sæt så kagen på køl igen, og rul den hvide fondant ud. Mål hvor stor cirklen skal være.
Læg den hvide fondant over, og tryk den let på plads og skær overskydende fondant af.
Rul nu den røde fondant ud til en cirkel, som du skærer i 4 lige store dele, og lægger oven på den hvide fondant, så det bliver et flag.
Pynt eventuelt kanten med rød fondant.

Stil kagen på køl ind til den skal serveres.

Holdbarhed og opbevaring: 
Kagen skal opbevares i køleskabet. Den skal tages ud ca. 15-20 minutter før den spises, så den ikke er helt kold. Kagen kan holde sig i op til 2-3 dages tid.




2 kommentarer:

Anonym sagde ...

Hvis jeg erstatter cremen med is og fryser den ned til en islagkage, tror du så bundene vil blive hårde? :S

Jeg skal lave islagkage til en fødselsdag, og tænkte det ville være lidt sjovt at der var et dannebrog når man skar et stykke :)

Mulle sagde ...

Det lyder som en smadder sjov ide - men jeg ved desværre ikke, hvordan kagen er frossen. Måske den bliver for hård! Hvis du prøver det, så kom meget meget gerne med en kommentar her på bloggen om resultatet.
Bagehilsner fra Mulle

Mullehusets forslag til bagværk lige nu

Mullehusets forslag til bagværk lige nu
MEGET LET OPSKRIFT PÅ JORDBÆRKAGE - klik på billedet for at se opskriften

Populære opskrifter seneste 7 dage