fredag den 20. september 2013

Rugbrød med Tørsleffs tørret surdej

Et rugbrød med smag af surdej - selv om det er "snyd".

Det er sørme svært for mig, at komme i gang med at lave en surdej. Efter ét mislykket forsøg, har jeg ikke den store tillid til endnu et. Hele situationen fik mig ud i, at prøve Tørsleffs tørret surdej. Resultatet blev som pakken lovede (og nej, jeg får ikke reklame penge fra firmaet); Et rugbrød  med en god smag af surdej.

Rugbrødet bagte jeg efter pakkens opskrift, og det kunne have været bedre. Der var ikke angivet en størrelse på formen, og da min form viste sig at være for lille, måtte jeg midt i hævetiden dele dejen i 2. Dejen var desuden alt for lind, og brødet faldt sammen og var alt for porøst. Næste gang jeg bager med tørret surdej, så bliver det efter en anden opskrift. Hvis jeg altså ikke inden det, får taget mig sammen til at røre en klassisk hjemmelavet surdej sammen.


Tidsforbrug:
30 minutters tilberedning, 2 timers hævetid og 70 minutters bagetid.

Sværhedsgrad:
Let.

Det skal du bruge til 1 brød i en 3 liters rugbrødsform:
175 g knækkede rugkerner
5,5 dl vand
20 g gær
1 pose tørret surdej (20 g)
85 g solsikkekerner
85 g hørfrø (jeg brugte dog græskarkerner)
270 rugmel
2 tsk salt

Sådan gør du:
Dejen skal allerhelst røres på en køkkenmaskine, for den skal røres længe.

Hæld de knækkede rugkerner i en gryde med rigeligt vand, og kog rugkernerne i nogle minutter.
Si væden fra, og stil kernerne til afkøling.

Rør gæren ud i vandet og tilsæt alle de øvrige ingredienser inkl. de knækkede rugkerner.
Rør dejen i 10 minutter ved lav hastighed.

Hæld dejen i en smurt form, læg et viskestykke over, og lad dejen hæve ved stuetemperatur i 2 timer.

Tænd ovnen på 180 graders varmluft.
Bag brødet i midten af ovnen i 70 minutter.

Brødet afkøles på en bagerist.

Holdbarhed og opbevaring:
Når brødet er afkølet skal det opbevares i en lufttæt beholder ved stuetemperatur. Brødet var allerbedst på bagedagen og dagen efter, men allerede på tredjedagen var det for porøst til at skære.



5 kommentarer:

Pierre Galuszka sagde ...

Ikke noget at sige til at dit brød blev noget klægt. 5,5 liter vand er jo også meeeeget i overkanten.

Anonym sagde ...

grin det er en fejl det er 5,5 dl vand

Mulle sagde ...

Ja, sådan kan det gå...! Jeg havde skrevet 5,5 liter vand, men der skulle naturligvis have stået deciliter.

Anonym sagde ...

Jeg har selv brugt tørret surdej de sidste par år, men finder nu, at de fleste forretninger har taget den mørke (til rugbrød) af hylderne.
Ved du hvor den stadig kan købes ?

- Janusz

Mulle sagde ...

Hej Janusz, nu har jeg holdt øje i noget tid, og har desværre endnu ikke fundet det på nogen af de butikkers hylder, hvor jeg kommer. Beklager!

Mullehusets forslag til bagværk lige nu

Mullehusets forslag til bagværk lige nu
MEGET LET OPSKRIFT PÅ JORDBÆRKAGE - klik på billedet for at se opskriften

Populære opskrifter seneste 7 dage