søndag den 9. november 2014

Christmas cheesecake

En bund med brunkager, fyld med kanel og chokoladetoppet.

En cheesecake som smager af jule. Kiksebunden er med en blanding af digestive kiks og brunkager: Fyldet har en dejlig smag af kanel, og toppet med chokolade og hasselnødflager er det bare ren guf.

Hold lidt igen hvis du smager på fyldet, og synes der skal mere kanel i. Jeg var nemlig bekymret for, om fyldet smagte tilstrækkeligt af kanel. Men efter nogle timer på køl, så er kanelsmagen mere gennemtrængene.




Sværhedsgrad
Let, hvis du er vant til at arbejde med husblas. Hvis du ikke har prøvet, at bruge husblas, så er kagen middel-svær at tilberede.

Tidsforbrug
I alt ca. 1 times tid - og her er ikke inkl. tid på køl. Jeg anbefaler, at kagen tilberedes 1-2 dages tid, før den skal serveres.

Formen/tilberedes i:
En springform på ca. 25-27 cm eller direkte på et kagefad med en kagering.

Kiksebunden
150 g digestive kiks
100 g brunkager
125 g smør

Fyldet: 
200 g flødeost naturel
2 tsk vaniljesukker
1 spsk stødt kanel
150 g sukker
½ l piskefløde (38 %)
3 blade husblas

Topping:
1 dl piskefløde
100 g mørk chokolade
50 g. hakket hasselnødflager (en anden slags nød kan selvfølgelig også bruges f.eks. mandler)

Start med kiksebunden
Hæld kiksene i en frysepose, luk luften ud og bind en løs knude på den.
Læg posen på et skærebræt.
Tag en kagerulle og rul over posen, så indholdet knuses.
Bliv ved til alle kiksene er knus fint.
Smelt smørret i en gryde og hæld de knuste kiks ned i gryden og rør det sammen.
Hæld blandingen ned i bunden af springformen, og tryk den jævnt ud med fingerne.
Stil formen i køleskabet imens du laver fyldet.

Fyldet 
Hæld osten i en skål, og tilføj vaniljesukker, kanel og sukker, og rør det godt rundt (du kan f.eks. bruge en elpisker).
Pisk nu piskefløden til flødeskum og rør det i osteblandingen.

Husblas i ostefyldet
Tag 3 blade husblas og læg dem i blød i koldt vand i 5-10 minutter.
Pres vandet fra husblassen, og læg bladene i en skål.
Smelt husblassen over et vandbad med kogende vand.
Hæld en stor spiseske af ostefyldet ned til husblassen, og rør indtil fyldet er opløst.
Gentag med 1-2 spiseske af ostefyldet.
De par første spiseske med fyld vil nemlig forsigtigt køle husblassen.
Efter 1-3 spiseskefuld fyld vil husblassen være så kølet, at du kan rører resten af fyldet i.
Hæld fyldet over kiksebunden, og glat det jævnt ud med f.eks. en dejskraber.
Glat overflade ud så meget som muligt, og tør kanten af formen af med f.eks. et stykke køkkenrulle, så der ikke er fyld på siden.
Stil kagen i køleskabet i 1 times tid og gerne mere, inden du hælder chokolade topping på.

Topping: 
Hak chokoladen groft og hæld den i en gryde med piskefløden.
Smelt chokoladen sammen med piskefløden under omrøring ved middelvarme.
Rør og smelt til chokoladen er glat og blank.
Hæld ikke chokoladen over kagen, for så kan du risikere, at der kommer dråber ned i fyldet. Læg i stedet en spiseske af chokoladen på ad gangen. Start fra midten og arbejd langsomt ud. Kagen er stadig i sin form. Drys hasselnødflagerne over, og sæt kagen tilbage på køl indtil ca. 15 minutters tid før servering.
Skær med en kniv langs kanten, før du tager kanten af - så revner fyldet ikke.

Holdbarhed og opbevaring
Kagen skal opbevares i køleskabet. Læg film over eller andet låg på formen, så kagen ikke tager smag af køleskabets øvrige ingredienser.

Kagen kan holde sig i 3-4 dage, efter at den er tilberedt.

Inspiration © Mullehuset.dk 
Denne opskrift er af helt egen opfindelse, jo jo :-)



2 kommentarer:

Gitte Koudal Jensen sagde ...

Hejsa
Kan det godt passe at bunden ikke skal bages, men bare direkte i køleskabet...?

Mulle sagde ...

Hej Gitte, det er helt korrekt. Den skal ikke bages.
- og så beklager jeg det sene svar.
Bagehilsner fra Mulle

Mullehusets forslag til bagværk lige nu

Mullehusets forslag til bagværk lige nu
MEGET LET OPSKRIFT PÅ JORDBÆRKAGE - klik på billedet for at se opskriften

Populære opskrifter seneste 7 dage