Adventssøndage er det (også) oplagt at bage kage. I Den gamle blå Bagebog fra Tørsleffs fandt jeg en opskrift på en Julestjerne lagkage, som jeg simpelthen måtte bage, da jeg havde læst om den.
Lagkagen har en rand af marcipan og en marcipanstjerne på toppen, hvor der stikkes et lille julelys i. Det lød simpelthen så hyggeligt. Jeg ændrede opskriften, og bagte selv bundene, og valgte en anden slags fyld, men grund- ideen er uændret.
Tidsforbrug:
Ca. 1½ time i alt.
Sværhedsgrad:
Middel - let, hvis du er vant til at pynte med marcipan.
Det skal du bruge til vaniljebundene:
3 æg
250 g sukker
1 tsk vaniliesukker
3/4 dl kogt vand
1½ tsk bagepulver
150 g hvedemel
Sukker og vand til at få bagepapiret af kagebunden.
2 stykker bagepapir til en almindelig bradepand.
Bages på en bradepande.
Fyld:
3 dl. piskefløde
1½ dl. æblemarmelade - eller anden marmelade f.eks. abrikos eller appelsin
Pynt:
150 g mørk chokolade
0,75 dl. piskefløde
200 marcipan
Lidt flormelis
1 lille rødt eller hvidt julelys
Start med at bag vaniljebunden (du kan også købe nogle færdiglavet):
Tænd ovnen på 180 grader varmluft.
Læg 1 stk. bagepapir på 1 bradepande.
Pisk æg, sukker og vaniljesukker længe, til det er lyst og luftigt.
Hæld langsomt det nykogte vand i imens du pisker.
I en anden skål blander du mel og bagepulveret.
Pisk ved lav hastighed melblandingen i lidt ad gangen.
Fordel dejen i bradepanden, og glat den jævnt ud med en dejskraber.
Bag bunden i ovnen i 15-18 minutter til den har fået en lille bitte smule farve.
Tryk let på kagen, og fjedre den let, er kagen færdigbagt.
Lad kagen køle af 5 minutters tid.
Tag et stykke bagepapir, læg det på bordet og drys sukker på det.
Vend vaniljebunden over papiret, og pensel bunden med bagepapiret med vand - lad det stå nogle minutter.
Se om du kan trække papiret af, hvis du ikke kan uden, at trække kagen med, så giv papiret mere vand og vent nogle minutter, så kan du trække det af.
Skær 2 cirkler og 2 halve cirkler ud, brug f.eks. en tallerken eller en skål, at skære/klippe efter - du kan nemlig klippe kagen pæn rund med en saks. Bundene er ca. 22 cm. i diameter.
Hvis du har en kagering, så samle kagen i den, men du kan sagens samle lagkagen uden.
Så skal fyldet tilberedes:
Pisk piskefløden til flødeskum, og rør marmeladen i. Smag dig frem måske du vil have mere eller mindre marmelade i.
Læg lagkagen sammen med æbleskummen på dit kagefad. Der skal ikke fyld på toppen, kun mellem 1. og 2. lag. Den midterste/2. lagkagebund er de 2 halvcirkler samlet til 1 cirkel.
Stil kagen i køleskabet til den skal pyntes.
Så skal kagen pyntes:
Hak chokoladen groft, og hæld den i en gryde med piskefløden.
Ved middelvarme smelter du chokolade og piskefløden sammen til den er glat og jævn.
Smør chokoladen på toppen, og stil kagen tilbage i køleskabet.
Inden du stiller kagen i køleskabet, så mål hvor lang og høj marcipankanten skal være.
Rul marcipanen ud i den korrekte længde og højde. Drys godt med flormelis på bordet, så marcipanen ikke sidder fast.
Brug en kniv og en kagespore til at skære marcipanen til. Kagesporen bruges til den øverst kant, så marcipanen får bølger.
Sæt marcipan kanten rundt om kagen.
Det overskydende marcipan blandes sammen og rulles ud, så du kan skære en marcipanstjerne ud af det.
Skær et lille hul i midten af stjernen til lyset, og læg stjernen i midten på toppen af kagen, oven på chokoladen.
Når kagen skal serveres sætter du et lille lys i midten af stjernen og tænder det.
Glædelig jul.
Tip!
Se Mullehusets opskrift på æblemarmelade her: http://mullehuset.blogspot.dk/2013/08/blemarmelade-med-varme-krydderier.html
Ingen kommentarer:
Send en kommentar