Én dej - 4 forskellige fastelavnsboller
Det er efterhånden en tradition, at vi holder fastelavn hjemme hos os. I år deltog der mange - og så skulle der bages ekstra mange fastelavnsboller.
For at kunne servere nogle forskellige fastelavnsboller, tilberede jeg den samme dej til alle typerne, men gav dem 4 forskellige slags fyld og pynt. Dem med vaniljecreme og chokoladeglasur var klart min favorit - men dem med luksusfyld og flormelis, var vist den mest spiste.
Hvad synes du, er den bedste fastelavnsbolle?
Det er efterhånden en tradition, at vi holder fastelavn hjemme hos os. I år deltog der mange - og så skulle der bages ekstra mange fastelavnsboller.
For at kunne servere nogle forskellige fastelavnsboller, tilberede jeg den samme dej til alle typerne, men gav dem 4 forskellige slags fyld og pynt. Dem med vaniljecreme og chokoladeglasur var klart min favorit - men dem med luksusfyld og flormelis, var vist den mest spiste.
Hvad synes du, er den bedste fastelavnsbolle?
Sværhedsgrad:
Let-middel.
Tidsforbrug:
Omkring 1½ times tilberedningstid inkl. hæve og bagetid.
Det skal du bruge til 12 stk.:
100 g smør
500 g hvedemel (og lidt ekstra til bordet)
2 spsk sukker
½ tsk salt
1 tsk kardemomme, stødt (kan undlades)
25 g gær (½ pakke)
3 dl lunken vand
Mælk til pensling
Fyld - vælg din type:
Vaniljecreme og chokoladeglasur:
Til cremen bruges (2½-3 dl.):
2 æggeblommer (frys eventuelt hviderne, de kan bruges en anden dag til marengs)
2 spsk sukker
6 tsk marizena
2½ dl sødmælk (minimælk kan også lige gå an, men så bliver cremen lidt kedelig i smagen)
1 tsk vanilje aroma eller vaniljesukker
Sådan gør du med vaniljecremen:
Hæld alle ingrediensene i en gryde (undtagen hvis du bruger vanilje aroma, så skal den i, når cremen er stivnet).
Over middel varme og konstant omrøring "koger" du cremen til den er blevet tyk. Kagecremen må ikke buldrekoge, så tag den af blusset og skru ned for varmen, hvis den begynder at koge.
Rør vanilje aroma i.
Stil cremen på køl ind til den skal bruges (minimum 2 timers tid). Læg et stykke madlavningsfilm/-papir helt ned på cremen, så den ikke får skind.
Når cremen er kølet, er den klar til brug/at blive spist.
Cremen kan holde sig i køleskabet i op til 5 dages tid, og du kan også fryse den.
Til chokoladeglasuren bruges:
150 g flormelis, 3 spsk. kakaopulver og kogende vand.
Jordbærmarmelade og lyserød glasur:
Ca. 12 spsk. jordbærmarmelade
150 g. flormelis, kogende vand og rød konditorfarve.
Æblemarmelade og gul glasur:
Ca. 12 spsk. æblemarmelade
150 g. flormelis, kogende vand og gul konditorfarve.
Luksusfyld med flormelisdrys:
2½ dl. piskefløde piskes til skum.
1 potion vaniljecreme - se under vaniljecreme.
12 spsk. marmelade - valgfri type (jeg brugte jordbær og æble).
150 g. flormelis til at drysse over.
Bages på:
2 bradepander med bagepapir.
Sådan gør du:
Hvis du har valgt typen med vaniljecreme, så skal du allerførst koge cremen. Cremen kan med fordel koges dagen før. En købt vaniljecreme kan også bruges.
Skær smørret i mindre tern og tilføj mel, sukker, salt og kardemomme i skålen.
Med fingrene findeler du smørret i melet, til det ligner rasp.
I en anden lille skål rører du gæren ud i det lunkne vand.
Hæld lidt af gærvandet over i melet og rør rundt.
Hæld resten af gærvandet i melet, og rør til du ikke kan mere.
Hæld dejen ud på et meldrysset bord, og ælt den lidt.
Pas på, du må ikke hælder alt for meget mel på bordet, for dejen skal være klisteret.
Del dejen i 12 klatter, og rul dejklatterne til boller, som du sætter på bradepanderne med bagepapir.
Bollerne skal klister til hænderne, når du sætter dem på bagepapiret. Klister det alt for meget, så dup hænderne lidt i mel.
Læg et viskestykke over bollerne, og lad dem hæve til dobbelt størrelse (det tager ca. 45 minutter, men det afhænger af hvor varmt det
Tænd ovnen på 200 grader varmluft
Hvis du vælger bollerne med luksus fyld, skal du blot pensle og bage dem. Men hvis du vælger en af de øvrige fyld-typer, så skal du læse videre her.
Når bollerne har hævet, tager du et lille glas, og dupper bunden i vand. Pres så glasset ned i bollen, så der kommer en fordybning i bollen. Dyp bunden af glasset i vand igen, og pres den næste, og den næste...
Læg e1-2 teske fyld (creme eller marmelade) i hver bolles fordybning.
Pensel bollen (ikke fyldet) med mælk, og bag bollerne midt i ovnen i 15-20 minutter.
Sådan gør du med bollerne med bagt fyld:
Når bollerne er afkølet, blandes alle ingredienserne til glasuren, som sprøjtes på - alternativt kan du bruge en gaffel eller ske til at putte glasuren på. Drys eventuelt krymmel over imens glasuren er våd.
Sådan gør du med bollerne med luksusfyld:
Når bollerne er afkølet, skærer du dem igennem.
Smør 1-2 spsk. marmelade på bunden.
Pisk piskefløden til skum, og med en sprøjtepose med tylle, sprøjter du en ring på marmeladen.
I midten af ringen lægger du 1-2 spsk. vaniljecreme.
Læg låget på bollen og fortsæt til alle bollerne er fyldt.
Til sidst sigter du flormelis over.
Opbevaring:
Bollerne smager allerbedst samme dag, som de er bagt, men er også helt fine dagen efter.
Bollerne skal opbevares i en lufttæt beholder ved stuetemperatur, når de er helt afkølet. Bollerne med luksusfyldet, skal spises samme dag, som de er bagt.
Inspiration (c) Mullehuset.dk
Denne opskrift har jeg selv fundet på :-)
Jordbærmarmelade var færdigkøbt - hmm... måske er der mere vand i, og derfor flød den over ved bagning. Æblemarmeladen var hjemmelavet, og flød slet ikke over. |
1 kommentar:
Årh ja, de ser gode ud! Min favorit tror jeg må være luksusudgaven, yummi!!!!
Send en kommentar