tirsdag den 3. februar 2015

Blåbær cheesecake



Cremet og utrolig lækker cheesecake med blåbærgele og friske blåbær. 

Flere af mine kollegaer holder meget af cheesecake - lige som jeg selv gør.

Da min kollega Elina skulle have kage med, aftalte vi derfor, at jeg tog en cheesecake med for hende. Og det blev til denne her med blåbær.

Du kan også vælge at røre friske blåbær i fyldet, hvis du vil have flere blåbær i - eller røre blåbærsaft i fyldet.


Sværhedsgrad: 
Let (middel, hvis du ikke er fortrolig med husblas og gele).

Tidsforbrug: Omkring 1 times tilberedningstid og så skal kagen stå på køl nogle timer - kan med fordel tilberedes dagen før servering.

Det skal du bruge til bunden
250 g digestive kiks
125 g smør

Det skal du bruge til fyldet
300 g smørreost natural (ikke light produkt)
1 tsk vaniljesukker
150 g sukker
½ dl citronsaft
1 tsk citronskal, fintrevet
3 dl piskefløde
2 pasturiserede æggehvider
3 blade husblas

Det skal du bruge til toppingen
250 g frosne blåbær 
6 spsk. sukker 
½ dl. vand
4 blade husblas
Evt. lidt kogende vand
Ca. 150 g friske blåbær 

Tilberedes i
Kagen kan tilberedes i en springform, men har du en kagering, så ser kagen super flot ud, hvis du tilbereder den direkte på kagefadet med en kagering.

Sådan gør du med bunden
Hæld kiksene i en frysepose, luk luften ud og bind en løs knude på den.
Læg posen på et skærebræt.
Tag en kagerulle og rul over posen, så indholdet knuses.
Bliv ved til alle kiksene er knus fint.
Smelt smørret i en gryde og hæld de knuste kiks ned i gryden og rør det sammen.
Hæld blandingen ned i bunden af springformen/kageringen, og tryk den jævnt ud med fingerne/dejskraber.
Stil formen i køleskabet, imens du laver fyldet.

Sådan gør du med fyldet
Hæld osten i en skål, og tilføj vaniljesukker, sukker og citronsaft og -skal, og pisk det godt sammen.
Blandingen er lidt mørk/gul i farven, men fortvivl ikke, for fyldet bliver flot hvidt, når flødeskummet kommer i.

Pisk nu piskefløden til flødeskum, og rør det i osteblandingen.
(Æggehviderne skal først i efter husblassen).

Husblas i ostefyldet
Tag 3 blade husblas og læg dem i blød i koldt vand i 5-10 minutter.
Pres vandet fra husblassen, og læg bladene i en skål.
Smelt husblas over et kogende vandbad.
Hæld nogle spiseske af ostefyldet ned til husblassen, og rør til det er helt opløst.
De første spsk fyld vil smelte og køle husblassen.
Tilføj flere spiseskefulde ad gangen og rør og rør... indtil ostefyldet har kølet husblassen helt ned, så kan du bare hælde resten af ostefyldet i og røre det hele sammen.
Pisk så æggehviderne til skum, og rør (ikke piske den i) den i osteblandingen.
Hæld fyldet over kiksebunden, og glat den jævnt med en dejskraber.
Glat overflade ud så meget som muligt, og tør indersiden af kanten af formen af med f.eks. et stykke køkkenrulle, så der ikke er fyld på siden.
Sæt kagen i køleskabet i 1 times tid.

Sådan gør du med toppingen
Udblød 4 blade husblas i koldt vand i 5-10 minutter.
Imens husblassen ligger i vand, hældes de frosne blåbær, sukker og vand i en gryde, og du småkoger blåbærene til sukkeret er smeltet. 
Si saften fra og kasser resten. 
Du skal bruge 3 dl saft i alt, og har du ikke tilstrækkelig saft, kan du spæde til med kogende vand. 
Tag husblassen op ad vandet, knug vandet fra, og rør husblassen ud i den varme blåbærsaft. 
Når du har rørt alt sammen, stiller du det i køleskabet i 1-2 timers tid.
Se til husblassen efter 1 time, den må ikke være alt for stiv, når du hælder den over kagen, men heller ikke alt for vandet.

Når der er gået ca. 1-2 timers, og det er tid til, at hælde gelen over kagen, skal du pynte kagen med blåbær langs kanten. 
Til gelen kan du f.eks. bruge en spiseske, og hælde nogle spiseskefulde gele ad gangen fra midten af kagen og ud ad.
Hvis du hælder gelen voldsomt over fyldet, så kan du risikerer at gelen laver dråbeformet dybder i fyldet, og så bliver det ikke pænt.
Hvis du hælder gelen på, når den lige er færdiglavet, kan du risikere, at den løber ned langs fyldet, så vent lidt ind til den er stivet en lille smule - i hvert fald 1 times tid i køleskabet. En varm gele kan også smelte ostefyldet, og det ser ikke flot ud blandet sammen. 
Når kagen har fået gelen på, så sæt den tilbage i køleskabet 1-2 timers tid, og gerne til næste dag.

Servering 
Tag kagen ud af køleskabet ca. 15-20 minutter før servering.
Skær med en kniv langs kanten af springformen/kageformen, før du tager den af.(Men træk ikke kniven op og ned, så trækker du fyld og gele ud i hinanden, skær i et langtsom stræk).
Så nu er den klar - og lækker.

Holdbarhed og opbevaring
Kagen skal opbevares i køleskabet. Læg film over eller andet, så kagen ikke tager smag af køleskabets øvrige ingredienser.

Kagen smager skønt op til 3 dage efter at den er tilberedt.

Inspiration © Mullehuset.dk 
Denne opskrift er af helt egen opfindelse :-)





Ingen kommentarer:

Mullehusets forslag til bagværk lige nu

Mullehusets forslag til bagværk lige nu
Grydebrød - klik på billedet for at se opskriften

Populære opskrifter seneste 7 dage