søndag den 5. april 2015

Streuselkuchen - eller bradepandekage med rabarber og crumble

Gærbrød med rabarberfyld og toppet med sprød crumble (smuldredej)

For lang tid siden så jeg en opskrift på tysk Streuselkuchen i "Hjemmets bedste MAD". Jeg har ønsket, at bage kagen længe, men har ikke fundet plads til det.

I bladets opskrift var kagen bagt med solbær, men jeg valgte at bruge rabarber og finturne crumblen. Resultatet var meget beder end ventet, og det er absolut ikke sidste gang den bages. I stedet for rabarber- eller solbærfyld kan du vælge alverdens andre frugter f.eks. en bærblanding eller æbler og pære.

Kan kan sagens serveres som den er, men vil du gøre det til ren luksus, så server gerne noget creme fraise eller flødeskum til.



Sværhedsgrad: 
Let-middel.

Tidsforbrug: 
20 minutter på dejen, 20 minutter på fyldet, 15 minutter på crumblen, 45+30 minutters hævning og 30 minutters bagetid.

Det skal du bruge til en kage på størrelse med ½ bradepande/ildfastfad: 

Bunden: 
1 1/4 dl mælk
50 g smør
25 g gær
2 æg
½ tsk salt
50 g sukker
400 g hvedemel

Fyld: 
750 g rabarber
250 g sukker
2 spsk vaniljesukker
2 spsk kanel, stødt
1 tsk stødt ingefær
1 spsk non-oxal (kan undværes)
3 spsk maizena (alt efter bær eller frugten skal der mere eller mindre maizena i. Fyldet skal ikke være for vandet).

Hvis du ikke bruger frosne rabarber men en anden frugt/bær-type:
250 g frugt/bær
150 g sukker
2 spsk maizena

Crumble (eller også kaldet streusel): 
50 hvedemel
50 g havregryn
125 g rørsukker (eller almindeligt sukker) - jeg brugte rørsukker med Madagaskar vanilje.
25 g kokosmel
125 g koldt smør
100 g grofthakket mandler

Start med bunden: 
Smelt smørret i en gryde og rør mælken ud i.
Rør gæren ud i mælke-smør blandingen.
Rør/pisk æggene i.
Rør salt og sukker i.
Rør hvedemelet i lidt ad gangen indtil dejen er blød og smidig men ikke for fast.
Lad dejen hæve tildækket ved stuetemperatur i 45 minutters tid.

Imens dejen hæver, så tilberedes fyldet. 
Kog rababer med sukker, vaniljesukker, kanel, ingefær og non-oxal indtil sukkeret er opløst.
Rør til sidst maizenaen i.
Lad det køle af inden du hælder det over bunden.

Hvis du ikke bruger frosne rabarber til fyldet: 
Rør sukker og maizena sammen og bland det med frugten/bærene. Stil det til side, indtil det skal bruges.

Når dejen har hævet 1. gang
Rul dejen ud så den passer til dit fad. Smør fadet og læg dejen i. Dejen skal gå op ad siderne ca. 1-2 cm.
(Da jeg bagte kagen første gang, lagde jeg bagepapir i fadet, men det var svært at skære kagen ud, uden at få bagepapiret med, så næste gang bliver det i et smurt fad).
Lad dejen hæve tildækket 2. gang i 30 minutters tid.

Efter 2. hævning
Tænd for ovnen på 175 grader almindelig under-over-varme.
Fordel fyldet over dejen
Nu skal crumblen blandes.
Det gør du ved at blande hvedemel, havregryn, rørsukker og kokosmel sammen. Skær det kolde smør i tern og med fingrespidserne smuldre du smørret ud i de øvrige ingredienser indtil det er jævnt fordel som krummer.
Bred crumblen jævnt ud over fyldet og drys de grofthakkede mandler over.
Bag kagen midt i ovnen i 25-30 minutters tid. Crumblen skal se gylden og sprød ud.

Holdbarhed og opbevaring: 
Kagen kan serveres både lun og friskbagt eller kold, og gerne med creme fraise eller flødeskum.

Kagen skal opbevares ved stuetemperatur i en lufttæt beholder/pose. Den kan holde sig fint i 2 dages tid.

Inspiration: 
Opskriften er en "mulleficeret" version af en opskrift fra Hjemmets bedste MAD, desværre har jeg ikke nummeret på hvilket blad.







Ingen kommentarer:

Mullehusets forslag til bagværk lige nu

Mullehusets forslag til bagværk lige nu
MEGET LET OPSKRIFT PÅ JORDBÆRKAGE - klik på billedet for at se opskriften

Populære opskrifter seneste 7 dage