
Det ser nu altså flot ud, når et brød er hævet i en brødkurv. Men har du ikke en, så skal du vide, at du altså også sagens kan bruge en almindelig skål - så får du bare ikke noget mønster på brødet, men stadig den fine runde form.
Du kan også prøve - som jeg en gang gjorde i sommerhus, at lade det hæve i et dørslag (se her). Smagen er god - rigtig god - uanset hvilken form du vælger.
Sværhedsgrad
Let.
Tidsforbrug
30-40 minutter på at samle dejen, og omkring 45 minutters hævetid, og brødene skal bages i 40 minutter.
Det skal du bruge til 2 brød
2 dl kogende vand
2 anisstjerner
2 dl lunken vand
50 g / 1 pakke gær
1 dl appelsin marmelade, blendet hvis det er med skaller
1 dl olivenolie
½ dl sirup
1 spsk æbleeddike
1 tsk salt
1 tsk kanel, stødt
½ dl hørfrø
½ dl sesamfrø
125 g grahamsmel
125 g fuldkornshvedemel
600 g hvedemel
Bages i/på
Bages i 2 franskbrødsforme eller på bageplade med bagepapir. Jeg lod brødene hæve i hævekurve, men det behøver du ikke at gøre, eller du kan bruge en almindelig rund skål i stedet for hævekurve.
Sådan gør du
Kog noget vand, og hæld 2 dl i en skål og læg anisstjernerne i vandet og trække i 10 minutters tid.
Find imens de øvrige ingredienser frem.
Tag stjerneanis op ad vandet, og læg dem til side.
Hæld anis-vandet sammen med de øvrige 2 dl vand. Det må ikke være for varmt. Vandet skal have kropstemperatur.
Rør gæren ud i vandet.
Rør marmelade, olievenolie, sirup, æbleeddike, salt, kanel, hørfrø og sesamfrø i.
Rør grahams- og fuldkornshvedemel i dejen.
Rør hvedemelet lidt af gangen, til dejen hænger godt samme, men ikke er for tør.
Dejen må ikke være fast, den skal allerhelst være lidt klisteret.
Form 2 brød:
Drys mel på bordet og hæld dejen ud på det.
Del dejen i 2 lige store potioner, som du former til 2 brød, som lægges på en bageplade med bagepapir. Du kan også bage brødene i 2 smurte og meldrysset forme.
Du kan også vælge at lade brødene hæve i hævekurve - det gjorde jeg. Drys kurvene med mel og læg brødene til hævning i dem.
Læg anisstjernerne på brødene, 1 på hver eller 2 på et af brødene (husk, hvis du bruger hævekurven, så skal anisstjernerne i bunden af hævekurven, og så dejen over).
Læg et viskestykke over brødene, og lad dem hæve i 45 minutters tid til dobbelt størrelse.
Bages:
Tænd ovnen på 200 grader almindelig under/over-varme.
Sæt en bageplade eller ildfastfad i bunden af ovnen, som varmer med.
Hvis du bruger hævekurv, så vend forsigtigt brødet ud på bagepladen.
Snit eventuelt i brødets overflade, med en meget skarp kniv.
Bag brødene midt i ovnen i 45-50 minutter.
I starten af bagtiden hælder du vand i bagepladen/fadet i bunden af ovnen, så der skabes damp i ovnen.
Brødene er færdige, når du banker dem blidt i bunden, og det lyder hult.
Afkøles på en rist.
Opbevaring og holdbarhed
Brødet smager bedst samme dag, eller dagen efter det er bagt.
Når brødet er afkølet, så kan det opbevares i en lukket plastikpose eller bøtte ved stuetemperatur.
Inspiration
Dette brød er nææææsten af egen opfindelse, men inspirationen har jeg egentlig fået fra Leila Lindholms opskrifter på krydderet brød - hun har lært mig ikke, at være bange for at tilføje krydderier og smag til brødene.
Ingen kommentarer:
Send en kommentar