Verdens letteste grydebrød har en sprød skorpe og store lufthuller.
Et kig på youtube viste, at der er flere videoer med opskrifter på lignende meget lette grydebrød. Igår aftes rørte jeg dejen sammen, og i morges fik jeg resultatet. Det kan virkelig anbefales, og det er verdens letteste grydebrød. Skorpen er sprød, og brødet er luftigt, hullet, meget mættende og tungt. Tak for tippet Mikkel.
Det tager ca. 5-10 minutter at tilberede brødet, og så skal det hæve natten over, plus 45 min. efter en meget let æltning næste morgen.
Det skal du bruge:
½ liter vand
Gær på størrelse med en ært
2 tsk salt
1 l. mel
2 spsk olie
Sådan gør du:
Hæld lunken vand i en skål og skær et lille stykke gær på størrelse med en ært, og rør den i vandet til gæret er opløst.
Rør 2 tsk salt i vandet.
Rør 1 liter mel i vandet.
Rør med en grydeske. Du skal blot sørge for, at al mel er blandet rundt, og ikke rør alt for længe (kun ca. 20-30 sekunder).
Læg et viskestykke over skålen, og stil dejen på køkkenbordet til hævning natten over.
Næste morgen tager du en ny skål frem, og pensler den med olie.
Hæld rigeligt med mel på bordet, og hæld dejen ud på melet.
Dejen er lind og klisteret.
Vend dejen i melet 5-8 gange. Fold den ligesom over sig selv. Dejen føles blæveret og våd.
Læg nu dejen i skålen med olien.
Drys lidt mel rundt i kanten og på toppen af dejen.
Læg viskestykket over skålen igen, og lad dejen hæve yderligere 45 min. - gerne helt op til 2 timer.
Varm ovnen op til 220 grader imen du stiller en smedejernsgyde med låg ind i ovnen. Gryden skal være varm.
Når dejen er færdig med at hæve, hælder du den i smedejernsgryden. PAS PÅ at du ikke brænder dig.
Bag brødet i 30 minutter i ovnen med låget på gryden.
Når de 30 minutter er gået, tager du låget af og bage brødet 15 minutter mere. Hvis du vil have brødet mere sprødt, bager du det bare 5-10 minutter mere.
Når tiden er gået hælder du brødet ud på en rist til afkøling (pas på du ikke brænder dig).
Holdbarhed og opbevaring:
Hvis du ikke spiser brødet lunt, så vent med at pakke det ind til det er helt afkølet. Hvis du pakker det ind imens det endnu er lunt, så bliver skorpen blød.
Brødet skal opbevares ved stuetemperatur i en lufttæt beholder. Det smager bedst samme dag, som det er bagt, men er helt fantastisk på brødristeren op til 3 dage efter.
Tips!
Du kan med fordel bytte om på hævemønsteret. I stedet for at hæve brødet 2 timer næste dag, så hæver du det om aften i 2 timer, og lader det stå natten over, for så at bage det direkte i ovnen næste morgen. Hvis du har morgensulten børn i familien, så er det en super fin løsning.
Ingen kommentarer:
Send en kommentar