Det afhænger naturligvis af de kagesultne maver. I min familie er vi for eksempel meget glade for kage, så vi kan spise meget kage. Overvej hvem du bager til; er det børn, eller sultne store håndværkere, små nips piger eller... Tænk også over hvornår kagen skal serveres; er det om eftermiddagen, om aften og hvilken kagetype er det; tung chokoladekage eller luftig kage.
Som tommelfingerregel siges det, at du skal beregne 2 dl kage pr. person. Du kan finde ud af, hvor mange dl din form indholder, ved at fylde den med vand. Her får du nogle mål, som du kan bruge, når du skal beregne, hvor meget du skal bage.
Runde forme f.eks. springforme (ca. 8 cm høj):
(Diameter = Ø)
Ø10 = 3 stykker
Ø15 = 7 stykker
Ø18 cm = 9 stykker
Ø20 cm = 12 stykker
Ø 22 = 15 stykker
Ø25 = 19 stykker
Ø26 = 20 stykker
Ø27 = 23 stykker
Ø30 = 28 stykker
Ø35 = 38 stykker
Ø40 = 50 stykker
Ø45 = 63 stykker
Matematikken bagved:
Radius x radius x højde x 3,14 (pi) / 200 (2 dl) = antal kagestykker
Hvis din form er Ø20cm og 8cm høj beregnes det sådan:
10 x 10 x 8 x 3,14 / 200 = 12,5 personer
Randforme:
(Diameter = Ø)
Ø22 cm = 8 stykker
Ø24 = 10 stykker
Firkantet og rektangulære kageforme:
En almindelig husholdningsbradepande er på 35x41 cm og en af de traditionelle på halv størrelse er 25x35 cm.
10x10 cm = 4 stykker
10x15 cm = 6 stykker
15x15 cm = 9 stykker
15x20 cm = 12 stykker
20x20 cm = 16 stykker
20x25 cm = 20 stykker
20x30 cm = 24 stykker
25x25 cm = 25 stykker
25x30 cm = 30 stykker
30x30 cm = 36 stykker
30x35 cm = 42 stykker
30x40 cm = 48 stykker
35x35 cm = 49 stykker
40x40 cm = 64 stykker
40x50 cm = 80 stykker
Matematikken bagved:
Hvis din form er 20 cm lang, 15 cm bred og 8 cm høj beregnes det sådan:
20 x 15 x 8 /200 = 12 personer
1 liters forme = 8-10 kageskiver
1½ liters forme = 10-12 kageskiver
2 liters forme = 12-14 kageskiver
Flutes:
Omkring 10 cm pr. person.
Franskbrød og grovbrød:
1 franskbrød eller grovbrød giver omkring 12-14 skiver brød.
Kagen på billedet er en chokolade-kaffekage med cognac-karamel
Du finder opskriften her:
http://mullehuset.blogspot.dk/2014/01/kaffekage-med-cognac-karamel.html
Ingen kommentarer:
Send en kommentar