Hyldebær kan blive til en fantastisk sødlig mørkerød suppe.
For nogle weekender siden var min nevø Mads, min søn og jeg på hyldebærrov. Det var en smuk solskinsdag med flotte efterårsfarver, og vi plukkede så mange, at vi fyldte en spand på 5 liter.
For nogle weekender siden var min nevø Mads, min søn og jeg på hyldebærrov. Det var en smuk solskinsdag med flotte efterårsfarver, og vi plukkede så mange, at vi fyldte en spand på 5 liter.
Det viste sig, at være mere end rigeligt, men jeg har aldrig prøvet at tilberede hyldebærsuppe før, så jeg tænkte, at vi skulle plukke rigeligt. Jeg kogte hyldebærsaft i store mængder, og frøs det ned. I søndags kogte jeg suppe på saften, og den var et stort hit til det årlige familiekomsammen med udskæring af græskarhoveder. Suppen blev serveret med pære og søde rugbrødscroutoner.
Sværhedsgrad:
Middel.
Tidsforbrug:
Omkring 1½ times tid.
Det skal du bruge til ca. 4 personer:
1 kg hyldbær
½ liter vand
2 hele nelliker
1 kanelstang
1 appelsin
Sukker (ca. 1 dl) og jævningsmiddel f.eks. Ideal Jævning fra Tørsleffs.
Du kan faktisk undlade krydderierne og appelsin, og simpelthen koge suppen på ren hyldbær. Det smager også fint.
Sådan gør du:
Klip de groveste stilke af, og lad de mindre sidde på.
I nogle opskrifter har jeg læst, at bærene skal tages af stilkene, men det tager virkelig laaaaang tid. Jeg kogte saften med stilke på, og det var helt fint.
Skyld bærene grundigt med vand.
Hæld bær, vand, nelliker og kanelstang i en gryde.
Riv appelsinen groft og pres saften fra. Hæld både saft og skal i gryden.
For middel varme koger du hyldebærsuppen i 20-30 minutters tid.
Tag en stor si og læg et klæde over (jeg brugte en almindelig engangskarklud) og hæld si hyldebærsaften fra. Pres eventuelt let med en ske på bærerne mv. for at få alt saften ud.
Smid al fyldet ud og nu kan du vælge at gemme saften på kogte atamonskyllede glas eller fryse den ned f.eks. i poser til senere.
Du kan også fortsætte og koge suppe af saften med det samme.
Hæld sukker i suppen og smag til ind til du har rette smag.
Det er forskelligt hvor tyk man vil have suppen, så jeg forslår denne fremgangsmåde (som min mor har lært mig). Du kan naturligvis jævne med andre jævningsmidler.
Jeg rørte en pose Ideal Jævning ud i ca. 1 dl koldt vand.
Suppen varmede jeg til den var liiiige på kogepunktet (det boblende en lille smule), imens jeg rørte rundt hældt jeg jævningen i lidt ad gangen, indtil suppen havde den ønskede konsistens.
Så hældte jeg pærebåde i og lod dem koge med i nogle minutter.
Holdbarhed og opbevaring:
Hvis du opbevarer saften på glas, så skal de stå mørkt og køligt, og kan sandsynligvis holde sig op til ½ års tid. Fryser du saften vil jeg tro, at den kan holde sig op til 1 års tid. Du kan også fryse de skyllede klaserne med bær direkte, og koge saft af dem senere.
Jeg har ikke prøvet, at genopvarme suppen når den er blevet sødet og jævnet, men har læst at suppen kan holde sig i 1-2 dages tid.
Serveringsforslag:
Du kan servere suppen med mange forskellige slags tilbehør f.eks. flødeskum rørt med vaniljesukker eller ahornsirup, med æbler og pære skåret i både (de skal i suppen, når den er jævnet og koges med i nogle minutter, så de bliver lidt bløde), melboller, franskbrøds- eller rugbrødscroutoner, mysli, ristet havregryn, nødder, tvebakker eller kammerjunkere.
Søde rugbrødscroutoner:
Tag nogle dagsgamle rugbrødsskiver (ca. ½ rugbrød) og skær dem i tern på ca. 1x1 cm.
Hæld rugbrødsternene i en skål og hæld ca. en 1 dl ahornsirup eller almindelig sirup over imens du rører rundt.
Spred rugbrødsternene på en brandepande beklædt med bagepapir og drys farin over (ca. ½ dl).
Bag rugbrødsternene i 20-25 minutters tid ved 225 grader almindelig under-over-varme. Rør lidt rundt i dem ca. hvert 8 minut, så alle sider bliver sprøde.
Hyldebærsæson:
Du kan plukke hyldebær alle mulige steder - det er stort set et nationalbær.
Undlad dog at plukke bær tæt på meget trafikkeret veje.
Hyldebær kan plukkes fra august til september, de skal være helt mørke før de er modne.
2 kommentarer:
vil lige anbefale at tage stilkene helt af da, der er cyanid I dem (døds farlig)
Tak for din kommentar Thai Toolbar, og det er helt korrekt at grøn hyld kan udvikle giftig cyanid (blåsyre), og derfor må umodne hyldebær, blade eller bark aldrig spises rå. MEN koges de i 20 minutters tid, så fjernes alle giftige stoffer fuldstændig. Så lad blot stilkene blive på - og de sies jo fra senere :-)
Bageglade hilsner fra
Mulle
Send en kommentar