fredag den 11. oktober 2013

Pumpkin Pie / Græskartærte


En skøn tærte med cremet græskarfyld.


I amerikanske film spiser de tit Pumpkin Pie til Halloween, og jeg har altid drømt om, at smage et stykke. Og da vi har adopteret lidt af Halloween traditionerne her i Danmark, så er det vel også på sin plads, at bage Pumpkin Pie her i oktober.

Tærtebunden er traditionel, men fyldet er absolut ikke traditionelt. Smagen er hel unik og lækker, og fyldet er skønt cremet og saftigt. Det er helt sikkert ikke sidste gang, at jeg bager Pumpkin Pie.



Sværhedsgrad: 
Middel (men let, hvis du er fortrolig med mørdej).

Tidsforbrug: 
I alt omkring 2½ times tid.
30 minutters tilberedning af græskarmos, 45 minutter på tilberedning af mørdej (dette er inkl. 30 minutters køletid) og 15 minutter på fyldet og endeligt skal bunden bages 20 minutter og fyldet 40 minutter.

Jeg tilberedte kagen over flere dage: 
1. dag = kogte græskarmos
2. dag = tilberedte mørdejen (den kan sagens stå på køl i et døgns tid)
3. dag = bagte tærtebund og fyld
4. dag = servering

Til 1 tærte (bagt i 27 cm tærtefad) skal du bruge: 

Mørdej:
375 g hvedemel
190 g smør
3 tsk sukker
1 æggeblomme
4-6 spsk koldt vand

Fyld: 
2 æg 
200 g brun farin 
500 g kogt, moset og afkølet græskar (1 mellemstort hokkaido græskar) 
1 dl mælk
1/4 tsk muskatnød, stødt
1 tsk kanel, stødt
½ tsk ingefær, stødt

Sådan gør du med græskarmosen: 
Skær græskarret midt over og fjern kernerne.
Skær skrællen af og skær græskarkødet i tern.
Kog græskarret i ca. 20 minutters tid ved middelvarme til det er mørt.
Blend eller mos med en gaffel eller lignende græskarternene til fint mos.
Hæld det i en lukket beholder og stil det i køleskabet, til du skal bruge det. (Det kan holde sig i omkring 3 dages tid).

Sådan gør du med mørdejen: 
Skær smørret i mindre tern og hæld det i en skål med hvedemelet og sukker.
Med fingrespidserne finddeler du smørret i melblandingen til det er en grynet masse.
Hæld æggeblommen i og så samles dejen ved at hælde nogle få spsk koldt vand i ad gangen.
Pak dejen ind i madlavningsfilm og stil den på køl i 30 minutters tid.

Imens mørdejen køles, så tilberedes fyldet: 
Pisk æg og brun farin i en skål til det er lyst.
Tilsæt græskar, mælk og krydderier og pisk det sammen.
Stil fyldet på køl til det skal bruges.

Sådan bages tærtebunden: 
Tænd ovnen på 180 grader almindelig under/overvarme.
Når mørdejen har været på køl i 30 minutters tid, så ruller du den ud imellem 2 stykker bagepapir.
Læg dejen i din tærteform (ved at vende bagepapiret med dejen over formen) og prik huller i dejbunden med en gaffel.
Læg et stykke bagepapir på tærtebunden og fyld den med bønner eller linser.
Bag tærtebunden i 15 minutter i ovnen.
Fjern bagepapiret med bønnerne eller linserne og bag tærten 5 minutter mere.
Hæld fyldet over tærtebunden og bag kagen færdig i 40 minutters tid. Fyldet skal være stivnet.
Hvis tærtens sider bliver for mørke, så læg noget stanniol over kagen.

Sådan serveres kagen: 
Kagen serveres ved stuetemperatur, og meget gerne med flødeskum med ahorn sirup. (½ l. piskefløde og 4-5 spsk ahorn sirup).

Opbevaring og holdbarhed: 
Kagen kan opbevares i køleskabet, men skal serveres ved stuetemperatur. Kagen kan holde sig i op til 2-3 dage i køleskabet.

Inspiration (c) Mullehuset.dk
Efter at have læst adskillige opskrifter på græskartærte i kogebøger og på nettet, har jeg selv fundet på denne opskrift.





Ingen kommentarer:

Mullehusets forslag til bagværk lige nu

Mullehusets forslag til bagværk lige nu
MEGET LET OPSKRIFT PÅ JORDBÆRKAGE - klik på billedet for at se opskriften

Populære opskrifter seneste 7 dage