søndag den 11. august 2013

Hybenmarmelade

 

Hyben er fantastisk i marmelade - og også med gulerod.

Hybenmarmelade er marmeladen for de tålmodige, for det tager tid at rense hyben. Men efter min mening, så er det besværet værd. Hvis du involverer din familie i det, så har I et hyggeligt projekt, og så føles det mindre tidskrævende.

Min søn og jeg samlede en lille pose hyben ved stranden, og da der ikke var så mange gram, efter de var renset, så valgte jeg også at give marmeladen lidt reven gulerod. De to ingredienser komplimenterer hinanden perfekt. Det er en marmelade med en fin sød smag, og hybenmarmelade er et kæmpe hit i min familie.

Jeg kan takke min gamle folkeskolelære, Jette, både for marmelade ideen og det hyggelige familieprojekt, for det var hende, som lærte mine klassekammerater og mig at koge hybenmarmelade i husgerning.

Sværhedsgrad:
Let - men det kræver tålmodighed.

Tidsforbrug:
I alt omkring 2 timers tid - ekskl. tid på at plukke hyben.
Du skal bruge tid på, at plukke hyben, og det tager lang tid, at rense dem. Jeg var 50 minutter om at rense 660 gram. Så brugte jeg 30 minutter på, at tilberede alt det som skulle koges, og endeligt brugte jeg omkring 30-40 minutter på at koge marmeladen, blende, skolde glas mv.

Det skal du bruge til 660 gram hyben (460 renset):
460 g renset hyben
300 g gulerødder (ca. 5 store)
3 tsk vaniliesukker
1 tsk kardemomme, stødt
2½ dl vand
½ dl citronsaft
500 g sukker
2-3 tsk melantin
Lidt Atamon, ca. 1 tsk
Marmeladeglas

Når marmeladen er færdigkogt, så har du omkring 1,4 kg marmelade.


Sådan gør du med hybene:
Hyben skal plukkes, når de er mørkeorange i farven. Hvis de er røde, så smatter de ud, og er svære at rense.
Jeg kan stærk anbefale, at du renser hybene iført et par gummihandsker, for frøene (kløpulveret) klør som bare pokker.
Du skærer toppen og stilken af, og halverer hyben.
Skrab frøene (kløpulveret) ud med en ske, og smid det ud.
Vær sikker på, at du får alt med.
Skyl og skær hybenskallerne i mindre stykker.

Sådan koger du marmeladen:
Skræl gulerødderne, riv dem groft, og hak dem groft med en skarp kniv.
Hæld alle ingredienserne, undtagen Melantin og Atamonen, i en gryde.
Kog ingredienserne for middelvarme i 20-30 minutters tid, til hybene er blevet bløde.
Hvis du ikke vil have, at der er for mange hyben- og gulerodsstykker i marmeladen, så kan du blende den lidt. Det gør jeg, og lader lidt af stykkerne blive tilbage.
Jeg stiller gyden på en klud i vasken, og blender direkte ned i gryden.
Smag marmeladen til, inden du giver den Melantin stivelse. Måske vil du have mere sukker i.
Følg anvisningen på Melantin pakken, så du får den rigtige mængde stivelse til det kilo frugt/grønt, som du koger.
Jeg blandede 2½ tsk melantin med nogle spsk sukker, og så rørte jeg det ud i marmeladen, og lod det koge i 2-3 minutters tid. Husk, at marmeladen stivner mere, når den er afkølet.

På glas:
Hæld kogende vand på din marmeladeglas, så de skoldes helt rene. Pas på hvis glasene er kolde, så kan de springe, hvis du hælder meget kogende vand i på en gang. Er de meget kolde, så hæld lidt varmt vand i, så de bliver varme inden de skoldes.
Skyl hvert glas i ca. 1/4-½ tsk Atamon, og fyld marmeladen i glassene. Luk dem til så snart du har fyldt dem op.

Holdbarhed og opbevaring:
Marmeladen kan opbevares mørkt ved stuetemperatur, men holder sig allerbedst køligt og mørkt. Den kan holde sig i op til et års tid i uåbnet glas.

Inspiration (c) Mullehuset.dk
Denne opskrift har jeg selv fundet på.

Så skal hybene renses

Så er de renset og klar til at blive skyllet og hakket
Jeg hakker hybene groft
Gulerødderne rives groft og hakkes groft

Alle ingredienserne hældes i gryden

Nu har marmeladen kogt i 25-30 minutters tid, og skal have stivelse

Det færdige resultat smager skønt

Ingen kommentarer:

Mullehusets forslag til bagværk lige nu

Mullehusets forslag til bagværk lige nu
MEGET LET OPSKRIFT PÅ JORDBÆRKAGE - klik på billedet for at se opskriften

Populære opskrifter seneste 7 dage