fredag den 19. september 2014

Bryllupskage med chokoladekage, lakrids- og hindbærmousse

Chokoladekage fyldt med hvid chokolade og lakrids mousse og hindbærmousse pyntet med farvet marcipan.

Da min veninde skulle giftes, spurgte hun mig, om jeg ville bage en bryllupskage sammen med hende til brylluppet. Hun havde helt klare ønsker til kagen, og hvordan den skulle pyntes.

Vi mødtes flere måneder før brylluppet, og bagte en proto-type på kagen, så vi var sikker på, at smagen var god. Det var godt, at vi gjorde det, for vi rettede lidt på kagens indhold, f.eks. skulle der bestemt mere lakridssirup i den hvide chokolade mousse.

Her får du opskriften på kagen, som helt sikkert også vil gøre det godt til andre festlige lejligheder.



Kageplan: 
Opskriften er på én kage bagt i en 25 cm. springform. Jeg anbefaler, at du bager kagen ud fra denne plan:
1. dag = tilberede mousserne
2. dag = Bage kagen, og dele den, give den fyld og smør den op.
3. dag = Pynt kagen med marcipan

Det skal du bruge til Hindbærmousse:
250 g frossen hindbær
1 tsk vaniljesukker
1 dl yoghurt naturel
1/4 dl piskefløde
4 blade husblas

Det skal du bruge til Hvid chokolade og lakrids mousse: 
75 g hvid chokolade
1 dl piskefløde
1 1/4 dl creme fraise
3 tsk lakridssirup
2 blade husblas

Det skal du bruge til chokoladekagen: 
120 g smør
300 g sukker
2 æg
1 dl kakao pulver
2 tsk vaniljesukker
5 1/4 dl kærnemælk
300 g hvedemel
1 tsk natron
3 tsk hvidvinseddike

Smør til formen

Bages i 1 springform på ca. 25 cm.

Kagen er smurt op med en almindelig smørcreme: 
225 g smør
200 g flormelis
3 spsk mælk

Det skal du bruge til marcipanpynten: 
250 (ren rå) marcipan
125 g flormelis
30 g glukosesirup

Ekstra flormelis til at drysse på bordet.

Sådan gør du med den hindbærmoussen: 
Hæld hindbærene i en gryde, drys sukker og vaniljesukker over, og kog hindbærene 1 minuts tid.
Si frøene fra hindbærene, og smid dem ud.
Hæld yoghurten i og rør rundt.
Pisk piskefløden til flødeskum og rør den sammen med hindbærblandingen.

Læg husblassen i koldt vand i 5-10 minutter.
Kram vandet fra husblassen og smelt den over et vandbad.
Hæld nu 1 spsk hindbærmousse i skålen med den smeltede husblas og rør, gentag og gentag og gentag, indtil husblassen er rørt så meget ud med hindbærmoussen, at den er blevet afkølet, så rører du al moussen i og stiller den på køl i minimum 1 times tid, og gerne til næste dag.
Hvis du bare hælder den varme husblas i moussen på en gang, så får den et "kuldechok", og så kan du få "husblas-vingummier" i moussen.

Sådan gør du med den hvide chokolade og lakrids mousse: 
Hak chokoladen groft og smelt den over et vandbad med kogende vand.
Pisk fløden til flødeskum og rør creme fraise og lakridssirup i.
Rør den smeltede chokolade i.

Læg husblassen i koldt vand i 5-10 minutter.
Kram vandet fra husblassen og smelt den over et vandbad.
Hæld nu 1 spsk mousse i skålen med den smeltede husblas og rør, gentag og gentag og gentag, indtil husblassen er rørt så meget ud med moussen, at den er blevet afkølet, så rører du al moussen i og stiller den på køl i minimum 1 times tid, og gerne til næste dag.
Hvis du bare hælder den varme husblas i moussen på en gang, så får den et "kuldechok", og så kan du få "husblas-vingummier" i moussen.

Sådan gør du med chokoladekagen: 
Sådan gør du med kagen:
Tænd ovnen på 180 grader varmluft.
Pisk smør og sukker blødt og luftigt. Hvis smørret er meget koldt, så kan du skære det i tern og lune det lidt i mikroovnen eller over et vandbad.
Pisk et æg i ad gangen.
Pisk kakaopulver og vaniljesukker i.
Rør forsigtigt og skiftevis kærnemælk og hvedemelet i lidt ad gangen.
Rør natron i hvidvinseddiken (det bruser op) og rør det i dejen.
Smør springformen grundigt og hæld dejen i.
Bag kagen i 45-50 minutters tid.
Se til kagen allerede efter 35-40 minutter, om den skal have mere. Stik i den, og hænger der dej ved, så skal den bages i længere tid. Du kan også trykke let på kagen, og virker den fjedrene, så er den færdig.

Kagen afkøles og sættes i køleskabet i en lukket beholder/pose, til den skal deles. Den er lettest at dele kold, men du kan også sagens dele den lettere afkølet, så er den bare meget mere blød.

Sådan gør du med smørcremen: 
Smørret skal have stuetemperatur, og røres så sammen med flormelis og vaniljearoma.
Hvis ikke du bruger smørcremen med det samme, så sæt den i køleskabet, og tag den ud 10 minutters tid før vil smøre den på kagen.
Smørcremen kan holde sig flere dag i køleskabet.

Sådan gør du  med marcipanen: 
Marcipan, flormelis og glukosesirup æltes til en ensartet dej. Det tager tid og kræver finger-muskler :-)
Hvis marcipanen skal farves, så ælter du farven ind i. Del marcipanen i flere stykker, hvis du skal have en farve til selve kagen, og en mindre del af marcipanen til pynt i en anden farve.
Pak marcipanen ind i madlavningsfilm eller i en pose(r), og stil marcipanen til side til den skal bruges.

Sådan samles og pyntes kagen: 
Skær toppen af kagen, så fladen er vandret.
Del kagen i 3 lagkagebunde.
Læg 1 bund på dit kagefad.
Fordel hindbærmoussen jævnt over bunden og læg 2. bund over.
Fordel hvid chokolade og lakrids moussen på den 2. lagkagebund og læg 3. bund over.
Med en dejskraber smører du kagen ind i smørcremen. Stil kagen på køl, så smørcremen stivner.
Dyp en dejskraberen i kogende vand, for at glatte smørcremen ud.

Drys flormelis på bordet, og rul marcipanen ud i rette størrelse. Brug et målebånd til at måle kagen med, husk siderne og læg gerne 2-3 cm. oveni. Vend gerne marcipanen flere gange, imens du ruller den ud, så der er rigeligt med flormelis på begge sider. Marcipanen skal helst ikke klister fast i bordet.
Læg nu marcipanen over kagen. Du har kun ét forsøg, så vær sikker på, at du holder marcipanen præcist over kagen, inden du sænker den ned over den.

Glat forsigtigt marcipanen ned over kagen. Bliv ved med at arbejde forsigtigt med marcipanen til alle folder er rettet ud. Når marcipanen er lun/blød, fordi den lige er rullet ud, er den lettere, at arbejde med, så gør det nu - vent ikke til den er kold. Pas på med ikke at trække eller trykke for meget, så sprækker eller kommer der huller i marcipanen. Skær forsigtig overskydende marcipan væk - gerne lidt ad gangen.

Fej overskydende flormelis væk fra marcipanen med f.eks. et stykke køkkenrulle.
Form eller udstik marcipanpynt til kagen, og sæt det på kagen ved at duppe vand på marcipanen som "lim".
Sæt kagen i køleskabet, indtil 15-30 minutters tid før den skal serveres.

Holdbarhed og opbevaring: 
Kagen skal stå i køleskabet, og gerne i en lukket beholder, så den ikke tager smag af øvrige madvare (eventuelt stærktlugtende). Kagen kan holde sig i op til 3 dages tid.




2 kommentarer:

Freja Færk sagde ...

Hej, jeg har lige et enkelt spørgsmål :)
Min mor skal giftes om 2 uger, og hun har bedt mig lave hendes bryllupskage og gav mig din opskrift her. Jeg har nu lavet den et par gange i de sidste par måneder for at prøve mig ad, da det er første gang jeg laver den her slags kage.
Hun skal giftes om lørdagen, og jeg tænkte at jeg så lavede cremerne onsdag, lavede bundende og samlede den torsdag, og så overtrækker den med fondant og pynter den fredag, og så skal den serveres lørdag. Er det en fin tidsplan? for jeg er nemlig bekymret for hvor længe cremerne kan holde sig, og om den bliver våd og svampet af at blive samlet allerede torsdag aften?
Venlig hilsen Freja :)

Mulle sagde ...

Hej Freja, allerførst tillykke til din mor med det kommende bryllup. Jeg tror sagens din tidsplan kan holde. Til min venindes bryllup tilberedte vi mousserne om torsdagen, samlede kagen fredag og brylluppet var om lørdagen. Men der var kage i overskud, som hun tog med til hendes kollegaer om mandagen. Der smagte kagen stadig godt. Jeg synes bestemt ikke kagen var svampet, da den blev serveret om lørdagen, og kan ikke forestille mig, at den ville blive det, ved at stå en (eller to) dag mere. Held og lykke med det - og del meget gerne dine erfaringer med mig og andre her på bloggen. Bagehilsner fra Mulle

Mullehusets forslag til bagværk lige nu

Mullehusets forslag til bagværk lige nu
MEGET LET OPSKRIFT PÅ JORDBÆRKAGE - klik på billedet for at se opskriften

Populære opskrifter seneste 7 dage