lørdag den 8. marts 2014

Gammeldags rosenbrød (og hjemmelavet rosenvand)

Blødt hvedebrød med glasur og rosenvand - eller hindbærekstrakt.

Da jeg var barn, var jeg meget glad for bagerens rosenbrød. I dag kan de desværre ikke købes så mange steder - eller så er det et stykke fladt wienerbrød med glasur (de er nu også gode).

Rosenbrød smager allerbedst, når de er lune og friskbagte. De er en fin og god erstatning for en eftermiddagskage, eller et sødt indslag på brunchbordet, og de fleste børn er vilde med dem.

Jeg havde desværre ikke noget rosenvand, så jeg fik den ide, at bruge hindbærekstrakt i stedet for. Det gav glasuren et lyserødt skær, men det synes jeg faktisk rigtig godt om. Vanilje eller mandel essens kan sikkert også sagens bruges.


Sværhedsgrad: 
Let.

Tidsforbrug: 
I alt næsten omkring 2 timer, fordelt sådan 15 minutters tilberedningstid på dejen, 1x45 og 1x30 minutters hævetid, 12-15 minutters bagetid, 5-10 minutter på glasuren.

Det skal du bruge til ca. 8 stk. 
50 g smør
250 g mel
1 spsk sukker
1 knsp salt
25 g / ½ pk gær
1½ dl mælk (gerne sødmælk)

Glasur
100 g flormelis
2-3 spsk rosenvand eller anden smagstilsætning, jeg brugte 1 spsk hindbærekstrakt
Kogende vand

Bages på 
1 bageplade med bagepapir

Sådan gør du: 
Skær det kolde smørret i mindre tern, og hæld det i en skål med mel, sukker og salt.
Med fingrespidserne finddeler du smørret i melet, til det ligner små krummer.
I en anden skål smuldre du gæren
Lun mælken til den er håndvarm, og rør gæren ud i den.
Ælt dejen til den er elastisk og blank.
Læg dejen i en skål, dæk skålen til med et viskestykke, og lad dejen hæve ved stuetemperatur i 45 minutters tid.

Efter 1. hævning
Når dejen har hævet 1. gang, æltes den let igennem og formes til et aflangt brød på 12 cm i bredden og ca. 30 cm langt.
Læg et viskestykke over, og lad dejen hæve igen i 30 minutter.

Efter 2. hævning
Når dejen har hævet anden gang pensles dejen med rigeligt mælk, og bages i midten af en forvarmet ovn på 225 grader i 12-15 minutter til brødet er let gyldent.

Glasuren 
Lad brødet køle lidt af til det er lunt, så blander du ingredienserne til glasuren og smører den over brødet. Du kan glatte glasuren ved at dyppe en dejskraber i kogende vand.

Skær brødet i 4-5 cm. brede skiver, og servere brødet lækkert friskbagt. Glasuren kan løbe lidt, fordi brødet er lunt, men det er en del af charmen.

Hjemmelavet rosenvand
Du kan købe rosenvand i specialebutikker, (jeg har også hørt noget om, at Matas har det), men det er pokkers dyrt i forhold hvor lidt der skal bruges. Jeg så en lille flaske på knap 1 dl i en butik til lidt over 50,- kr. Hvis du har mod på det, så kan du koge rosenvand selv:

Ca. 1/4 liter rosenblade, svarer til ca. blade fra 8-10 roser
2½ dl vand
150 g sukker
½ tsk citronsyre

Kom vand og rosenblade i en gryde.
Kog det op og lad det så småkoge ved svag varme i ca. 15 min.
Stil blandingen i køleskabet til næste dag.

Næste dag sier du bladene fra og tilsætter sukker og citronsyre. Kog igen væsken indtil alt sukkeret er opløst.
Hæld rosenvandet på nyskoldede og spiritus eller atamon skyllede glas/flasker.

Rosenvandet kan holde sig længe, i hvert fald i 6 måneder, hvis det står køligt og mørkt.

Inspiration (c) Mullehuset.dk 
Der findes sikkert mange måder, at bage rosenbrød på, fordi det egentlig blot er en brøddej. Denne variant har jeg selv fundet på, efter at have læst diverse opskrifter. Næste gang skal jeg helt klart prøve, at give dem glasur med vaniljeessens.





4 kommentarer:

Anonym sagde ...

rosenbrødsopskriften har en graverende fejl: det må
være 250 g mel og ikke 250 g sukker

Mulle sagde ...

Uha, jamen det er da rigtigt. Fejlen er nu rettet. Tak for kommentaren.

Dana Watsham sagde ...

Jeg kommer også 3 - 4 spsk rosenvand i dejen. Eller hjemmegjort rosenekstrakt (masser af apotekerroser udtrukket i vodka og lagret).

Når dejen har hævet 1. gang, ruller jeg den ud og smører en remonce af reven marcipan + rosenvand på halvdele af dejen, folder sammen, efterhæver og bager. Jeg er nemlig ikke så vild med alt for meget glasur, så rosensmagen må ind i foretagendet på andre måder.

Mulle sagde ...

Hej Dana, hvor er det en fin løsning og god ide. Tak fordi du delte den med os andre på bloggen. Bagehilsner fra Mulle

Mullehusets forslag til bagværk lige nu

Mullehusets forslag til bagværk lige nu
MEGET LET OPSKRIFT PÅ JORDBÆRKAGE - klik på billedet for at se opskriften

Populære opskrifter seneste 7 dage