fredag den 7. marts 2014

Sådan laver du mønster på roulader / Plettet roulade med nougatmousse

En dejlig luftig roulade med nougatmousse

Du kan meget let peppe udseendet på dine roulader op, ved at give dem et mønster i kagedejen.

Når du har tilberedt dejen, så tager du lidt af den fra, som du giver lidt farve f.eks. med frugtfarve eller bruger kakaopulver. Det er kun fantasien, som sætter grænserne. Du kan lave hjerter, striber, prikker, blomster og skrive tekst - men husk at tekst skal være spejlvendt.

Se her med billeder hvordan du gør. Dette er en kakao-plettet roulade fyldt med smeltet nougat rørt med flødeskum. God fornøjelse - det er rigtig sjovt.


Sværhedsgrad: 
Middel

Tidsforbrug: 
Det tog mig ca. 45 minutter inkl. oprydning at tilberede rouladen.

Det skal du bruge til dejen:
3 æg
1½ dl sukker
2 dl mel
1 tsk bagepulver
1 tsk kakaopulver

Ca 1/4 dl sukker som drysses på bagepapiret
Bages på en bradepande med bagepapir

Det skal du bruge til fyldet:
150 g nougat
3 dl piskefløde

Sådan gør du: 
Varm ovnen til 200 g.
Pisk æggene med sukker til det er hvidt og luftigt.
Sigt mel og bagepulver, og vend det i æggeblandingen.
Læg bagepapir på en bradepande.
Hæld 50 gram dej over i en anden skål, og rør kakao ud i dejen.
Fyld kakaodejen i en sprøjtepose eller en frysepose, som du klipper et lille sprøjtehul i.
Sprøjt nu pletter på bagepapiret (eller et andet mønster).
Hæld så den lyse dej over. Du skal helst hælde den lyse dej fra skålen ud over det hele, så du ikke skal trække/smørre dejen for meget over pletterne, for så risikerer du at trække pletterne/mønsteret med.
Glat dejen jævn med en dejskraber.
Bag dejen i 8-10 min på anden nederste rille til den ser gylden ud og virker lidt elastisk, når du trykker på den.

Færdigbagt
Læg et rent viskestykke på bordet og læg et stykke bagepapir på det.
Drys godt med sukker på bagepapiret.
Når kagen er taget ud af ovnen, og har kølet i nogle minutter, tager du fat i hvert hjørne i samme side af bagepapiret med kagen, og lægger det med kagesiden ned på bagepapiret med sukkeret.
Rul nu kagen med sukker-bagepapiret. Når kagen rulles, imens den stadig er lun, er det lettere senere, at rulle igen med fyldet. (Husk at rulle den rigtige vej, med mønstersiden ud ad).

Imens kagen køler tilberedes fyldet
Over et vandbad smelter du nougaten.
Pisk piskefløden til flødeskum, og rør den smeltede nougat i.

Fyld i kagen
Rul kagen ud og tag bagepapiret af kagen.
Sukker-bagepapiret kommer let af, men hvis det andet bagepapiret sidder godt fast, kan du pensle godt med vand på papiret, lad det suge lidt, og så løsner det sig.
Hæld og smør fyldet over, glat den ud over det hele, men lad 2 cm fra den ene korte side være uden fyld.
Rul forsigtigt kagen med fyldet. Når kagen rulles, rulles lidt af fyldet med frem, og det vil dække de 2 cm.

Kagen smager dejlig, når den er nybagt - men ligesom med lagkager, er den næsten bedre, efter at have stået og suget væden ind i dejen. Du kan derfor også med fordel, vente med at spise rouladen til senere eller næste dag.

Holdbarhed og opbevaring
Kagen smager godt op til 3 dage efter, at den er bagt.
Du skal opbevare den i køleskabet pakket ind i f.eks. madlavningsfilm eller i en pose.

Tips! 
Hvis du laver et meget fint og kompliceret mønster på kagen, så kan du med fordel bage mønsteret i få minutter f.eks. 3 minutters tid. Så er det mere fast og trækkes ikke så let ud i den øvrige dej, når du hælder/smørre det over mønsteret. Men det er ikke nødvendigt, at bage mønsteret, hvis det ikke er fint eller kompliceret, så bager du blot det hele på en gang.









Her er et andet mønster-eksempel, hvor jeg bare har lavet nogle streger på kagen, og smurt smeltet nougat på som fyld. 

1 kommentar:

Matilde sagde ...

Ej, hvor er den bare super fin sådan en plettet roulade ;-) Det skal altså prøves engang ved lejlighed....
mvh TildeMad

Mullehusets forslag til bagværk lige nu

Mullehusets forslag til bagværk lige nu
MEGET LET OPSKRIFT PÅ JORDBÆRKAGE - klik på billedet for at se opskriften

Populære opskrifter seneste 7 dage