søndag den 4. januar 2015

Boller med hvede- og grahamsmel

Bløde boller bagt uden smør, men med creme fraise og både hvede- og grahamsmel

Det smager så skønt med en friskbagt lun bolle, og jeg er vild med duften af bagt brød. På en kold søndag er det bare noget af det allerbedste, at spise lune boller om eftermiddagen og være total sofa-kartoffel med familien på besøg eller med en god bog og kop skoldhed te.

Bollerne kan også sagens koldhæves, hvis du vil tilberede dem aften før, og bage dem næste morgen.


Tidsforbrug: 
Ca. 20 minutter på at tilberede dejen, som skal hæve 1. gang i 45 minutters tid. Så skal bollerne formes, og de skal hæve 2. gang i ca. 30 minutters tid. Bollerne bages i ca. 20 minutter.

Sværhedsgrad: 
Let.

Det skal du bruge til ca. 16 boller: 
50 g. gær (1 pk)
4 dl mælk
2 tsk salt
4 spsk rapsolie
1½ dl creme fraiche
5 dl grahamsmel
ca. 7-8 dl hvedemel
1 æg og nogle spsk mælk til pensling - alternativt kan du pensle med mælk

Bages på en bradepande med bagepapir.

Sådan gør du: 
Lun mælken i mikroovnen eller i en gryde på komfuret.
Rør gæren ud i mælken.
Tilsæt salt, olie og creme fraiche og rør rundt med en grydeske.
Tilsæt grahamsmel og derefter hvedemel lidt ad gangen.
Dejen er lidt klisteret, den må ikke være for fast.
Læg et viskestykke over skålen med dejen, og lad den hæve i ca. 45 minutter ved stuetemperatur.

2. hævning
Når dejen har hævet første gang, hælder du den ud på et meldrysset bord.
Form 16 boller, som du sætter på bagepapiret på bradepanden.
Hav godt med mel på hænderne for dejen er klisteret. Du må ikke ælte alt for meget mel i dejen, den skal være klisteret.
Læg et viskestykke over bollerne, og lad dem hæve 2. gang ved stuetemperatur i ca. 30 minutter.

Bagning
Tænd ovnen på 225 grader almindelig under/over varme.
Pisk æg og mælk sammen, og pensel bollerne.
Bag bollerne midt i ovnen i 20-25 minutter til de er let gyldne på overfladen.

Holdbarhed og opbevaring: 
Når bollerne er afkølet, skal de opbevares i en lukket beholder/pose ved stuetemperatur.
Bollerne smager allerbedst samme dag som de er bagt, men er også fine på 2. dagen. Hvis du stadig har boller tilbage på 3. dagen, så kan de ristes eller f.eks. bruges i en brødbudding.

Koldhævning: 
Denne bolleopskrift kan sagens koldhæves natten over, så du har boller klar til morgenbordet. Se opskriften her: http://mullehuset.blogspot.dk/2012/07/morgenboller-med-sesam.html#more I denne opskrift har jeg brugt mindre grahamsmel, men de kan sagens hæves med mere grahamsmel. En god tommelfingerregel er, at erstatte 1/3-del af hvedemelet med en grovere meltype.

Opskriften på brødbudding finder du her: http://mullehuset.blogspot.dk/2014/04/brdbudding-bread-pudding.html

Inspiration (c) Mullehuset.dk 
Denne opskrift har jeg selv fundet på, jo jo!


Ingen kommentarer:

Mullehusets forslag til bagværk lige nu

Mullehusets forslag til bagværk lige nu
MEGET LET OPSKRIFT PÅ JORDBÆRKAGE - klik på billedet for at se opskriften

Populære opskrifter seneste 7 dage