onsdag den 21. november 2012

Mormors frugtkage med marcipan

Efter at have bagt 2 omgange småkager med udfordringer, havde jeg brug for at bage en kage med succes. Og den succes fik jeg i stor grad med denne frugtkage. Den smager simpelthen fantastisk af marcipan, kanel og frugt. Den er våd men ikke klæg, og ser også meget flot ud bagt i denne flotte form.

Kagen kan varieres på flere måder, ved at du udskifter fyldet (marcipan, frugt og kanel) med andre ingredienser f.eks. som min kollega, Henriette foreslog, ferskner og chili.Sværhedsgrad: 
Let

Tidsforbrug: 
45 minutter om at samle dejen og så skal kagen bages 50-55 min. i ovnen.

Det skal du bruge til en kage: 
350 g frugt skåret i mindre tern (jeg brugte 1 stor pære og 3 små æbler)
25 g smør
2 tsk stødt kanel
2 spsk sukker
125 g bagemarcipan

3 æg
2½ dl sukker
1 tsk vaniliesukker
50 g smør
1 dl mælk
3½ dl hvedemel
2 tsk bagepulver
1 knivspids salt

Smør og rasp til formen

Sådan gør du:
Riv marcipanen på et rivejern, og stil den til side.
Skræl æblerne og pæren, og skær dem i mindre stykker (ca. 1 cm store).
Tag en bradepande frem og smelt 25 g smør, hæld frugten på, kanel og sukker og steg til frugterne er blevet bløde. Rør forsigtigt rundt imens. Frugterne må ikke få farve.
Stil panden til side med frugten på.
Tænd ovnen på 175 grader.
Smelt smørret (50 g) for svag varme i en gryde.
Imens smørret smelter, kan du piske æg med sukker og vaniliesukker med en elpisker. Pisk, pisk og pisk længe. Det skal være luftigt og lyst.
Hæld mælken i den smeltet smør, og rør det i æggemassen med en grydeske (du må ikke bruge elpisker herfra).
Bland mel, bagepulver og salt i en skål. Hæld marcipanen i og rør den rundt, så den er godt blandet med melet.
Vend forsigtigt melet i dejen.
Hæld frugterne inkl. sukkervæden ned i dejen og vend også det forsigtig rundt.
Smør din bageform og hæld rasp i den. Vend og drej formen over vasken, så raspen kommer rundt i alle hjørner.
Hæld dejen i formen og bag den i ovnen i 50-55 minutter.
Ovne er forskellige, så stik allerede i kagen efter 30 minutter, for at se om den har fået tilstrækkeligt. Hvis der hænger dej ved, så skal kagen have mere tid. Giv den 10 minutter mere ad gangen og stik for at teste om den er færdig.

Opbevaring:
Kagen kan sagens bages dagen før den skal spises, og skal blot opbevares i en lufttæt beholder. Jeg tror også den vil smage godt på 3. dagen - hvis den holder så længe.

Tips!
Du kan bage kagen i forskellige forme, og har du ikke en kageform med mønster, så kan en springform bruges eller et almindeligt ildfastfad.
Mht. frugten så pas på, at du ikke vælger en al for våd frugt.
Det helt store tip i forhold til at bage denne kage, er at piske æggene med sukkeret lææææænge. Det skal virkelig være piskes grundigt og være a la flødeskum - så bliver kagen allermest luftig.
Når du blander marcipanen med melblandingen, får alle de små revet stykker mel på sig, og vil ikke "falde til bunds" i dejen, men være jævnt fordelt.
Rør (vend) forsigtigt melet rundt i dejen - du må ikke piske, så bliver dejen sej. Jo mere forsigtig du er jo bedre.
Mine kollegaer foreslog, at der blev serveret vanilieis eller creme fraise til kagen. Den smager også fint uden, og den er ikke tør, så en våd tilføjelse er ikke nødvendig, men vil bare gøre den endnu endnu mere lækker.

Uden marcipan?
2 dage efter at jeg havde bagt denne kage, bagte jeg den igen, men prøvede at gøre det uden marcipan, og i stedet blot tilføje mandelessens (2 tsk). Resultatet var stadig en dejlig god kage, meeeen luksus modellen med macipan foretrækkes. Men det er et tip til en lidt billigere variant :-)

Inspirationskilde:
Min mor bager en god sandkage med frugt, og det har inspireret mig, plus jeg tog en del af ingrediensmålene fra Leila Lindholms bagebog "A piece of cake", hun kalder hendes version Gammeldags æblekage.

2 kommentarer:

Annika sagde ...

Jeg har først fundet din blog nu. Du har nogle meget meget lækre opskrifter, hvor du bruger meget forskellige ingredienser end mange andre bloggere. Jeg er helt vild med din stil. Det kan godt være det er et lidt dumt spørgsmål dette her, men det håber jeg er ok alligevel da jeg ikke er den store bager, men er begyndt lidt i det små. Når du skriver bagemarcipan i dine opskrifter, kan man så ikke bruge den ganske almindelige som man køber i supermarkederne? Mange tak for en god blog.

Mulle sagde ...

Hej Annika, din kommentar går mig lige i hjertet. Tak!
Du kan også bruge almindelig marcipan.
God bagelyst - og undskyld for det sene svar.
Mange sommerhilsner fra mig til dig

Mullehusets forslag til bagværk lige nu

Mullehusets forslag til bagværk lige nu
MEGET LET OPSKRIFT PÅ JORDBÆRKAGE - klik på billedet for at se opskriften

Populære opskrifter seneste 7 dage