fredag den 2. november 2012

Sigtebrød

I sidste uge var jeg syg med en omgang efterårsinfluenza. Da jeg lå under min dyne, var jeg dels i elendigt humør fordi jeg var syg, men også når jeg tænkte på alle de muligheder for at bage, som jeg gik glip af. Jeg tænkte meget på at bage franskbrød (jeg aner ikke hvorfor), så da jeg blev frisk skimmede jeg gennem opskrifterne i Gyldendals Bagebog, og her fandt jeg denne opskrift på sigtebrød. Brødet er tæt og mættende, og sigtemelet smager helt igennem.


Sværhedsgrad:
Let

Tidsforbrug:
Total ca. 2½ time.
Det tager ca. 15 minutter at blande ingredienserne og slå dejen sammen, derefter skal du beregne 2 x 45 minutters hævetid inkl. en kort omgang æltning, og til sidst 40 minutters bagning.

Det skal du bruge (til 1 eller 2 stykker alt efter størrelsen på din franskbrødsform - brødet hæver til dobbelt størrelse).
25 g gær (½ pakke)
4 dl vand
25 g smør
1 tsk salt
500 g sigtemel
200 g hvedemel
Kaffe til pensling

Sådan gør du: 
Gæren smuldres i dejfadet.
Hæld 1 dl lunkent vand over og rør gæren ud.
Smelt smørret og hæld vandet i og salt. Hæld derefter smørvandet ned i skålen med gæren og rør rundt.
Kom sigtemelet i og rør rundt.
Kom hvedemelet i lidt efter lidt, ælt og hæld så meget i, som dejen kan tage.
Lad dejen hæve tildækket og lunt til dobbelt størrelse (det tog ca. 45 minutter, men det afhænger af vejret, hvor du stiller dejen til hævning. Hvis det er varmt, så går det hurtigere).
Efter første omgang hævning, ælter du dejen let igennem på et meldrysset bord, og former brødet til 1 (eller 2) pølser som du lægger i en smurt franskbrødsform.
Dejen skal hæve i formen til dobbeltstørrelse (45 minutter).
Tænd ovnen i god tid på 220 grader.
Efter 2. hævning prikker du huller i dejens top med en gaffel.
Hæld lidt kaffe i en kop (jeg brugte varm nylavet kaffe, og det virkede fint, men kold eller lunken kaffe er også fint) og pensel den på toppen.
Bag brødet på nederste rille i  10 minutter ved 220 grader. Når tiden er gået, dæmpes temperaturen til 190 grader, og brødet bages yderligere 30 minutter.
Vend forsigtigt brødet ud af formen, og lad det afkøle på en bagerist.

Opbevaring:
Brødet smager bedst samme dag som det er bagt, og allerhelst imens det stadig er lidt lunt - ellers skal det gemmes i en lufttæt beholder.

Kilde:
Gyldendals Bagebog.

Ingen kommentarer:

Mullehusets forslag til bagværk lige nu

Mullehusets forslag til bagværk lige nu
MEGET LET OPSKRIFT PÅ JORDBÆRKAGE - klik på billedet for at se opskriften

Populære opskrifter seneste 7 dage