fredag den 10. maj 2013

Grydebrød med havregryn

Verdens letteste grydebrød i en lidt mere sund variant med havregryn, grahamsmel og fuldkornshvedemel.

Min familie er stor fan af grydebrød, og da jeg læste at hævemønstre kan byttes om, så skulle det straks afprøves. I denne opskrift hæver brødet 1. gang i 2 timer om aften og 2. gang natten over. Næste morgen sættes brødet i ovnen og vupti et lækkert luftigt brød med sprød skorpe uden al for lang ventetid.


Sværhedsgrad:
Let.

Tidsforbrug:
10-15 minutter på at blande dejen sammen, som skal hæve 2 timer, æltes (foldes) meget lidt og så stå på køkkenbordet natten over. Brødet skal bages 45 minutter.

Det skal du bruge til 1 brød:
1/4 pakke gær (12,5 g)
½ liter lunken vand
1 tsk salt
1 dl havregryn (30 g)
1 dl fuldkornshvedemel eller rugmel (50 g)
1 dl grahamsmel (50 g)
7 dl hvedemel (ca. 350 g)
2 spsk olivenolie
Ekstra havregryn til at drysse over.

Sådan gør du:

Dejen samles
Rør gæren ud i vandet og tilsæt salt.
Rør først havregrynene, fuldkornshvedemelet (eller rugmelet) og grahamsmelet i.
Rør så til sidst hvedemelet i lidt ad gangen.
Dejen er lind og skal ikke være en fast glat dej, men klisteret og våd.
Læg et viskestykke over skålen, og lad dejen hæve på køkkenbordet i 2 timer.

Efter 1. hævning
Drys mel ud på bordet, og hæld dejen ud på det.
Fold dejen over sig selv ca. 6-8 gange. Du skal ikke ælte den, bare træk i dejens sider og fold den over sig selv. Dejen skal føles blævret og våd.
Smør en skål med olivenolie og læg dejen i den. Drys lidt mel over. Læg et viskestykke over og lad dejen hæve sidste gang natten over på køkkenbordet.

Næste morgen
Sæt din smedejernsgryde (eller stegeso) med låg ind i ovnen imens den varmer op til 220 grader.
Når ovnen er varm, tager du gryden ud og PAS PÅ at du ikke brænder dig, og vender dejen over i gryden.
Drys eventuelt lidt havregryn over.
Læg låget på, og bag brødet i ovnen i 30 minutter.
Tag så låget af, og bag brødet færdigt i 15 minutters tid. Hvis du vil have en mørkere og sprødere skorpe, så giv brødet 5 minutter mere.
Vend brødet ud af gryden og lad det køle af på en bagerist.

Opbevaring og holdbarhed:
Hvis du ikke spiser brødet, når det er nybagt, så vent med at pakke det ind til det er kølet helt af, for ellers mister det sin sprødhed.
Pak brødet ind i en lufttæt beholder, og opbevar det ved stuetemperatur.
Brødet smager bedst samme dag, som det er bagt, men op til 3 dage efter det er bagt smager det helt fantastisk efter en tur på brødristeren - det får en helt perfekt sprødhed.

Du kan også med fordel varme det i ovnen, som tilbehør til en middagsret, hvis du giver det lidt hakket tomat og drysser med krydderuter og revet ost.

Tips!
Når brødet bages i gryden, så holdes fugtigheden inden i gryden, og du får en helt anden sej krumme med store huller. Mums!

Du kan bytte om på hævemønsteret, og lade brødet stå 1. hævning hele natten, folde/ælte det næste morgen, og så lade det stå i 2 timers tid før du bager det.

Inspiration (c) Mullehuset.dk
Denne opskrift er af egen opfindelse.






Ingen kommentarer:

Mullehusets forslag til bagværk lige nu

Mullehusets forslag til bagværk lige nu
Grydebrød - klik på billedet for at se opskriften

Populære opskrifter seneste 7 dage