En blød svunget s-formet "bolle" farvet gul af gurkemeje og pyntet med 2 små rosiner.
Sidste år bagte jeg også Luciaboller eller Lussekatter som de kaldes i Sverige. De blev ganske fine, men i år ville jeg prøve en lidt anden opskrift.
Lussekatter spises på Luciadag, men også til jul.
Jeg holder meget af at bage Luciaboller, for det er så hyggeligt at forme hvert enkel Luciaboller i et fint svungen s og sætte rosinerne i.
Sværhedsgrad:
Let-middel
Tidsforbrug:
30 minutters tilberedningstid, 1 times hævning, 30 minutter på at forme bollerne, og de skal bages i 10-12 minutter.
Alternativ opskrift:
Hvis du vil se en anden opskrift på Luciabrød, så se dette link, hvor de er bagt på mælk.
http://mullehuset.blogspot.dk/2012/12/luciabrd.html#more
Det skal du bruge til 20 stk:
75 g smør
2½ dl mælk
25 g gær
1 dl cremefraiche
1 æg
75 g sukker
1 tsk salt
½ tsk gurkemeje
600-650 g hvedemel
1 æg (pensling)
Rosiner (ca ½ dl.)
Sådan gør du:
Smelt smørret i en gryde og hæld mælken deri.
Rør gæren ud i væsken.
Rør cremefraiche, æg, sukker, salt og gurkemeje.
Ælt melet i lidt ad gangen til dejen er elastisk.
Lad dejen hæve tildækket ved stuetemperatur i 1 times tid til dobbelt størrelse.
Når dejen er hævet færdig, hælder du den ud på bordet.
Du skal ikke ælte dejen, men forme den til en lang pølse, som du skære i 20 skiver.
Tænd ovnen på 200 grader.
Læg bagepapir på 2 bradepander.
Rul et stykke dej til en pølse på ca. 24 cm lang, og form det til et s.
Pres en rosin ned i hver samling af luciabollen, og sæt den på bradepanden.
Pres rosinen godt ned, næsten i bunden af dejen, for ellers hæver de op ad dejen, når de bages.
Sæt 10 stk. på en bradepande, og pensel dem med æg.
Bag første potion i 10-12 minutter til Luciabrødene har fået en smule gylden farve.
Lad dem køle af på en rist.
Gå nu videre med de næste 10 stk.
Opbevaring og holdbarhed:
Når bollerne er afkølet skal de opbevares ved stuetemperatur i en lukket beholder.
Luciabollerne er fryseegnede, og kan pakkes i fryseposer, når de er lune.
Bollerne smager godt samme dag og dagen efter de er bagt.
Tips!
Luciaboller kan også bages med det meget eksklusive krydderi safran. Vælger du dette skal du undlade gurkemejen, og røre 0,5 g safran ud i mælken.
Du kan erstatte rosinerne med korender.
Abonner på:
Kommentarer til indlægget (Atom)
Populære opskrifter seneste 7 dage
-
Verdens bedste gulerodskage er fyldig, sød og naturligvis med en ordentlig cremet glasur på toppen. Da jeg en dag sagde til mine kollegae...
-
Et franskbrød bagt med de muligheder et lejet sommerhus tilbyder. Da jeg var med familien i Lalandia, bagte jeg dette franskbrød. I lejet ...
-
Citron-vanilje-lagkagebunde med vaniljecreme, nougatskum og ferskner. Jeg bagte lagkagen til min mo...
-
Nyt under Bagerens 1. hjælp Det afhænger naturligvis af de kagesultne maver. I min familie er vi for eksempel meget glade for kage, så v...
-
Kartoffelkage med hasselnødder og pæremos Min veninde Diana er intolerant over for gluten. Og vi ses hver torsdag her i min barsel, s...
-
En mazarinkage med bid og god smag af marcipan. En lækkerbisken. Jeg er ikke udpræget begejstret for mazarinkage, men mine kollegaer Henri...
-
En mazarinkage bagt helt uden marcipan. Smagen er som den købte version men meget mere frisk, og så er den lige tilpas svampet. (En billi...
-
Hvedebolledej med vaniljecreme og chokoladeglasur Da vi skulle holde den årlige fastelavnsfest for venner og familie, var min kæreste og j...
-
Et brød tilberedt på få minutter men med helt igennem fantastisk smag Min kæreste har tigget og bedt mig om, at bage et stenalderbrød, for...
-
Italiensk citrontærte med dejligt cremet fyld og skøn syrlig smag. Den mest kendte citrontærte, er sandsynligvis den med marengs, men den ...
Ingen kommentarer:
Send en kommentar