torsdag den 15. maj 2014

Lagkage med vaniljefrosting og hindbærmousse

Chokolade spongecake bunde med vaniljefrosting og hindbærmousse pyntet med marcipan og chokoaldestjerner

Denne lagkage bagte jeg til nogle af mine kollegaer. De ville fejre, at de efter hårdt slid havde bestået en eksamen. Stort tillykke - det er hårdt at studere samtidig med et fuldtidsjob. Stærkt stået igennem.

Jeg var smadder glad for, at de spurgte mig, om jeg ville bage kagen. Og jeg ville gerne gøre det rigtig godt, så dagen før bagte jeg en prototype (til min storesøsters kollegaer). Og det var godt, at jeg bagte en prototype, for på den måde fandt jeg blandt andet ud af, at moussen skulle stå i flere timer end beregnet, før den var stivnet helt.

Sværhedsgrad: 
Svær.

Tidsforbrug: 
I alt omkring 3 timers tid ekskl. moussens tid i køleskabet.
Lagkagebundene = 30 minutters tilberedningstid og ca. 30 minutters bagetid
Vaniljefrosting = 15 minutters tilberedningstid
Hindbærmousse = 20 minutter og minimum 6 timer i køleskabet
Marcipan og samle kagen = 1 time

Lagkageplan: 
Dette lagkageprojekt kan sagens foregå over flere dage f.eks.
1. dag = Bundene bages, moussen og frostingen tilberedes.
2. dag = Lagkagen samles og pyntes med marcipan og chokoladestjerner.

Du kan også være 3 dage om det, og bage bundene 1. dag, tilberede fyld 2. dag og samle kagen på 3. dag.

Det skal du bruge til chokolade spongecake bundene: 
240 g smør
600 g sukker
4 æg
2 dl kakao pulver
4 spsk vanilje aroma
9 dl kærnemælk
600 g hvedemel
2 tsk natron
6 tsk hvidvinseddike

Bages på 2 bradepander med bagepapir.

Spongecake bruges f.eks. også til red velvet cake. Kagen er let at arbejde med i lag, og er ligesom fjedrende.

Det skal du bruge til vaniljefrosting: 
300 g smør
500 g flormelis
4 spsk vaniljearoma

Det skal du bruge til hindbærmoussen: 
6 blade husblas
300 g hindbær cubes
120 g sukker
1 spsk citronsaft
½ dl piskefløde

Det skal du bruge til pynten: 
500 (ren rå) marcipan
250 g flormelis
60 g glukosesirup
Chokoladestjerner (kan købes i supermarkeder - hjerter eller lignende kan også bruges)

Ekstra flormelis til at drysse på bordet.

Sådan gør du med chokolade sponge (cake) bundene: 
Tænd ovnen på 180 grader varmluft.
Pisk smør og sukker blødt og luftigt. Hvis smørret er meget koldt, så kan du skære det i tern og lune det lidt i mikroovn eller over et vandbad.
Pisk et æg i ad gangen.
Pisk kakaopulver i.
Rør skiftevis kærnemælk og hvedemelet i lidt ad gangen.
Rør natron i hvidvinseddiken (det bruser op) og rør det i dejen.
Fordel dejen i de 2 bradepander.
Kagerne bages i 30-35 minutters tid. Se til kagerne allerede efter 25-30 minutter, om de skal have mere.
Kagerne skal ligesom fjedre, når du forsigtigt trykker på dem. Stik eventuelt i dem, og hænger der dej ved, så skal de bages i længere tid.

Kagebundene afkøles og dækkes til, indtil lagkagen skal samles.
Du kan også med fordel opbevare bundene i køleskabet, til de skal bruges. Bundene er lettere at arbejde med kolde.

Sådan gør du med vaniljefrostingen: 
Smørret skal have stuetemperatur, så hvis det er hårdt og køleskabskoldt, så lun det over et vandbad eller i mikroovnen.
Pisk smør, flormelis og vaniljearomaen sammen. Pisk længe - så får du den bedste konsistens.
Opbevar frostingen i køleskabet til ca. 10-15 minutter før du skal bruge det.
Eventuel overskydende frosting kan opbevares i køleskabet i op til 7 dages tid og kan også med fordel fryses.

Sådan gør du med hindbærmoussen: 
Læg husblassen i blød i rigeligt koldt vand i 10 minutters tid.
Imens røres de tøet hindbærcubes (som nu er saft) sukker og citron sammen.
Pisk piskefløden til flødeskum.
Rør hindbær og flødeskum sammen.
Smelt husblassen over et vandbad.
Rør en spiseskefuld mousse (den er tynd, men skal nok stive efter noget tid på køl) i husblassen ad gangen. På den måde afkøles husblassen langsomt.
Når husblassen er rørt ud med så meget mousse, at det har stuetemperatur, så rører du alt sammen.
Dæk skålen til og stil moussen på køl i minimum 6 timer og meget gerne natten over.

Du kan sagens bruge andre bær, hvis du ikke er til hindbær f..eks. jordbær, blåbær osv. Hindbær passer dog fint til den søde marcipan på denne kage.

Sådan samler og pynter du kagen: 
Marcipan, flormelis og glukosesirup æltes til en ensartet dej. Det tager tid og kræver finger-muskler :-)
Pak marcipanen ind i madlavningsfilm eller i en pose, og stil marcipanen til side til den skal bruges.

Find dit fad frem - det skal minimum være på 30 x 40 cm.
(Husk at tage vaniljefrosting ud af køleskabet).

Træk bagepapiret af lagkagebundene.
Skær lagkagebundene, så du har 2 stykker på 26 cm. og 2 på 13 cm.

Læg en bund på 26 cm på dit fad.
Smør 3/4-del af vaniljefrostingen på bunden med en dejskraber. Resten af frosten bruges til at smører på kagen inden marcipanen skal på. Dyp eventuelt dejskraberen i kogende vand, for at glatte frostingen ud.

Læg nu de 2 stykker bund på 13 cm. sammen oven på vaniljefrostingen, så det samlet er på størrelse med en hel bund på 26 cm.
Fordel hindbærmoussen på bunden.
Læg den sidste bund på 26 cm. over.
Med en dejskraber smører du kagen ind i resten af vaniljefrostingen. Dyp eventuelt dejskraberen i kogende vand, for at glatte frostingen ud.
Stil kagen på køl imens du ruller marcipanen ud.

Drys flormelis på bordet, og rul marcipanen ud i rette størrelse. Brug et målebånd til at måle kagen med, husk siderne og læg gerne 2-3 cm. oveni. Vend gerne marcipanen flere gange, imens du ruller den ud, så der er rigeligt med flormelis på begge sider. Marcipanen skal helst ikke klister fast i bordet.

Læg nu marcipanen over kagen. Du har kun ét forsøg, så vær sikker på, at du holder marcipanen præcist over kagen, inden du sænker den ned over den. Nogle ruller marcipanen over en kagerulle, og ruller marcipanen fra siden og hen over kagen. Hvis du mere er til den løsning, så prøv eventuelt det. Jeg har haft mest held med at lægge den over kagen.

Glat forsigtigt marcipanen ned over kagen. Bliv ved med at arbejde forsigtigt med marcipanen til alle folder er rettet ud. Når marcipanen er lun er den lettere, at arbejde med, så gør det nu - vent ikke til den er kold. Pas på med ikke at trække eller trykke for meget, så sprækker eller kommer der huller i marcipanen. Skær forsigtig overskydende marcipan væk - gerne lidt ad gangen og af flere omgange.

Fej overskydende flormelis væk fra marcipanen med f.eks. et stykke køkkenrulle.
Pensel lidt vand på marcipanen, der hvor du vil lægge chokoladestjernerne, og læg en chokoladestjerne på den våde marcipan - så klister stjernerne fast.
Stil kagen på køl til den skal spises.

Holdbarhed og opbevaring: 
Kagen skal opbevares i køleskabet. Pas på at du ikke har stærktlugtende madvarer i køleskabet, for så kan kagen tage smag af det.
Fadet kan stå på en hylde i et almindeligt husholdningskøleskab.
Kagen kan holde sig i op til 3 dage på køl.
Tag kagen ud af køleskabet 15-30 minutter før den skal serveres alt efter hvor varmt det er. Den er bedst, hvis den lige har fået lov til, at stå lidt ved stuetemperatur.

Inspiration (c) Mullehuset.dk 
Jeg har selv fundet på denne lagkagesammensætning/-opskrift. Det var først gang, at jeg prøvede at lave min egen overtræksmarcipan, og pynte en kage af denne størrelse. Det var lettere end jeg egentlig troede, at det ville være - så hvis du bekymrer dig om det, så kan du roligt hoppe ud i det.


Hindbær cubes. Det er en genial opfindelse fra Frigodan - så slipper du selv for at koge og si kernerne fra hindbærene. (Og nej, jeg får ikke reklamepenge, for at skrive det - hø hø - jeg synes simpelthen bare, at det ér godt). 
1. bund lægges på fadet. 
Smør forsigtigt vaniljefrosting på - pas på at du ikke trække kagen med op i frostingen, for det ser ikke pænt ud. 
De 2 "små" bunde lægges på. Brug eventuelt en saks og klip bundene til, så de passer. 
Så skal der hindbærmousse over.
Sådan... sidst bund på øverst. 
Så smørres kagen ind i vaniljefrosting. 
Rul marcipanen ud - jeg gør det f.eks. på mit bageunderlag, og så vender jeg hele underlaget
med marcipanen på hen over kagen - men du kan også løfte den over på kagen. 
Glat marcipanen over kagen og skær overskydende marcipan af. 
Fej kagen, så al flormelis er væk. 
Læg stjerner på kagen (dyp lidt vand under stjernerne) 
Ta ta taaaa... sådan, så er kagen færdig og stjerneklar til at blive spist. 
Sådan ser kagen ud inden i...uhmm...

1 kommentar:

Ager Bager sagde ...

Sikke en flot kage :)
/Lene

Mullehusets forslag til bagværk lige nu

Mullehusets forslag til bagværk lige nu
MEGET LET OPSKRIFT PÅ JORDBÆRKAGE - klik på billedet for at se opskriften

Populære opskrifter seneste 7 dage