fredag den 12. april 2013

Hjemmelavet studenterbrød

Et klassisk studenterbrød med sød mørdejsbund og glasur med harlekin krymmel.

Min fryser indholder adskellige mængder kagerester, så da jeg skulle mødes med min bogklub, besluttede jeg, at bage studenterbrød.

Du kan bruge stort set alle former for kagerester, og det behøver ikke være wienerbrødsrester. Det eneste du skal være opmærksom på er, at resterne ikke indeholder en ingrediens som vil smage for meget igennem f.eks. kardemomme, ingefær, rosiner osv. - med mindre du naturligvis kan lide det. Hvis du ikke vil ud i at bage mørdejsbunden, så kan du også bruge kagerester til romkugler eller træstammer.

Tidsforbrug: 
I alt omkring 1½ times tid.
15 minutter på mørdejen, som skal på køl i ca. 20 minutters tid, og bages i 15 minutter og afkøles ca. 15 minutter. 15 minutter på dejen, og så tager det vel omkring 20 minutter at lægge studenterbrødene sammen med glasur og alt.

Sværhedsgrad: 
Let til middel - middel hvis du er uerfaren med mørdej, så kan det godt drille at rulle ud.

Det skal du bruge til en form på omkring 30x20 cm. (omkring 12 stk alt efter hvor store stykker du skærer): 

Mørdej:
250 g hvedemel
125 g smør
2 spsk flormelis
1 æggeblomme
3-4 spsk iskoldt vand

Kagefyldet:
450 g kagerester
100 g blødt smør
100 g flormelis
2 spsk kakaopulver
2-3 spsk mørk rom

Glasuren:
200 g flormelis
1 spsk smør
Nogle spsk kogende vand
Harlekin krymmel

Plus ca. 2 dl marmelade til at smøre på bunden, f.eks. hindbær.

Sådan gør du:

Start med mørdejen:
Hæld hvedemelet i en skål.
Skær smørret i små tern og hæld det ned til melet.
Tilsæt flormelis.
Med fingerspidserne trykker du smøret ud i mel og flormelis, til det alt sammen er en grynet usammenhængende dej.
Hæld æggeblommen ned i og nu samler du dejen uden at ælte for meget.
Tilsæt 3-4 spsk iskoldt vand indtil dejen hænger godt sammen.
Pak dejen ind i film og stil den i køleskabet imens du tilbereder kagefyldet.

Kagefyldet:
Tænd ovnen på 180 grader.
Start med at smuldre kageresterne i en skål.
Skær smørret i mindre tern og hæld det ned til kageresterne.
Tilsæt flormelis, kakaopulver og rom.
Brug en grydeske, elpiskeren med dejkroge eller en køkkenmaskine til at røre/ælte dejen godt sammen.
Smag på dejen, og hvis du har lyst så tilføj mere kakaopulver eller rom.
Til dejen på køl, imens du ruller mørdejen ud og bager den.

Bag mørdejen:
Rul mørdejen ud mellem 2 stykker bagepapir, så den passer til din bageform.
Fjern det øverste bagepapir, og læg dejen på bagepapiret ned i formen.
Bagepapiret gør, at du kan trække kagen op ad formen, og lettere skære kagerne pæne når de er klar.
Mørdejen må gerne gå lidt op ad formes kant, for den trækker sig lidt sammen, når den bages.
Hvis dejen ikke lige passer til formen, så skær det ekstra dej fra og placerer det der, hvor der mangler dej.
Stik i bunden af dejen med en gaffel.
Bag mørdejsbunden i ovnen i 15 minutter til den er tør.
Stil den til afkøling i omkring 15 minutters tid.

Nu skal studenterbrødene samles:
Når mørdejsbunden er afkølet smører du marmelade hen over.
Læg så kagedejen i små klatter med en spiseske oven på.
Glat forsigtigt dejen ud. Det gør ikke noget, hvis du får presset lidt af marmeladen op mellem dejen, men helst ikke for meget. Tag eventuelt en dejskaber og dyp den i vand og glat dejen ud med den.
Bland alle ingredienserne til glasuren og glat den over kagedejen med en dejskraber dyppet i kogende vand.
Husk at dysse krymmel på inden glasuren størkner.
Stil kagen på køl i minimum 30 minutter.
Bunden er lidt sprød, hvis du spiser studenterbrødene indenfor få timer. Når de har stået i på køl i omkring 6-8 timers tid - gerne natten over, så er bunden blødere.
Opbevaring og holdbarhed:
Kagerne skal opbevares på køl, og de kan spises i op til 4-5 dage efter at de er tilberedt.

Tips!

Rom
Jeg har ikke prøvet det, men du kan erstatte den brune rom med romessens.

Luksus studenterbrød
Du kan erstatte 50 gram kagerester med 50 g mandelmel, og så får du en luksus variant af et studenterbrød.

Romkugler eller træstammer
Hvis du gerne vil tilberede romkugler eller træstammer, så kan du finde opskriften under den 20. august 2012.

Krymmel, pinsvin, monsterkugler og farvet glasur
Du kan naturligvis bruge en anden krymmel end harlekin f.eks. chokoladekrymmel eller helt undlade krymmel. Hvis du giver glasuren nogle dråber frugtfarve, så kan du f.eks. gøre kagerne lidt tøset med lyserød glasur eller mere giftige med grøn. Du kan også forme monsterkugler (romkugler) af dejen, og rulle dem i chokolade krymmel eller kokos og sætte slik på som øjne og strithår af lakridssnørrebånd. Eller forme dem som pindsvin, drysse chokolade krymmel på som pigge, og sætte chokoladeknapper som øjne og en mandel som næsen. Slip fantasien løs - jeg har endnu ikke oplevet et barn, som ikke kunne lide romkugler.

Inpiration - @ Mullehuset.dk
Denne opskrift er af egen opfindelse.

Mørdejen lægges i formen og prikkes med en gaffel


Når mørdejen er afkølet, så smørres marmelade på


Med en spiseske lægges kagedejen i klatter


Glat kagedejen jævnt ud


Smør glasur på og drys krymmel over
Skær kagen ud i det ønskede antal

Uhmmm... smager dejligt

1 kommentar:

Anonym sagde ...

Et kæmpe hit. Jeg har altid fryseren fyldt med de lækreste kagerester som aldrig kommer videre.
Studenterbrød er super let at lave og smager meget bedre end de købte ( fik jeg at vide )
Tak for opskriften og inspiration.
Kh Karina

Mullehusets forslag til bagværk lige nu

Mullehusets forslag til bagværk lige nu
Grydebrød - klik på billedet for at se opskriften

Populære opskrifter seneste 7 dage