søndag den 14. april 2013

Stikkelsbærbrød med anis og tørret bær

Et fantastisk blødt og saftigt brød med en sød krydret smag.

Jeg melder mig som regel frivilligt (og hurtigt) som brødbringer til vores sammenkomster i min mødregruppe. Lørdag aften bagte jeg dette stikkelsbærbrød, og fordi jeg var usikker på, om det smagte godt, så kørte jeg til bageren og købte også et almindeligt bagerfranskbrød. Heldigvis smagte det fantastisk godt, og faktisk sagde Cecilie fra gruppen, at det var bedre end bagerens - sikke en kompliment til brødet.

Sværhedsgrad: 
Let.

Tidsforbrug: 
Omkring 3 timer og 15-30 minutter.
30-40 minutter på at samle dejen, og hævetiden er i alt 2 timer, og brødene skal bages i 45-50 minutter.

Det skal du bruge til 2 brød: 
4 dl vand
2 anisstjerner
2 dl stikkelsbærsyltetøj (eller en anden slags f.eks. tyttebær)
1 dl olivenolie
½ dl lys sirup
1 tsk æbleeddike
1 tsk salt
1 tsk kanel, stødt
2 dl tørret bær (f.eks. blåbær, tranebær, kirsebær, rosiner osv.)
1 dl hørfrø
1 pose tørgær (11 g)
125 g grahamsmel
125 g sigtemel
600 g hvedemel

Bages i:
Bages i 2 franskbrødsforme eller direkte på bageplade. Jeg lod brødene hæve i hævekurve, men det behøver du ikke at gøre.

Sådan gør du:

Bland ingredienserne sammen:
Kog noget vand, og hæld 2 dl i en skål og læg anisstjernerne i vandet og trække i 10 minutters tid.
Find imens de øvrige ingredienser frem.
Hæld 2 dl lunken vand i skålen og syltetøjet, olievenolie, sirup, æbleeddike, salt, kanel, de tørret bær og hørfrøene, og rør rundt.
Fisk anisstjernerne op og gem dem til pynt på brødene.
I en anden skål blander du grahams-, sigte- og hvedemelet med tørgæren.
Rør melet lidt af gangen i skålen med de våde ingredienser og rør til dejen hænger godt sammen.
Dejen må ikke være fast men skal være lidt klisteret.
Læg et viskestykke over skålen og lad dejen hæve ved stuetemperatur i 1 time.

Efter 1. hævning: 
Drys mel på bordet og hæld dejen ud på det.
Del dejen i 2 lige store potioner, som du former til 2 brød, som lægges på en bageplade med bagepapir. Du kan også bage brødene i 2 smurte forme.
Du kan også vælge at lade brødene hæve i hævekurve - det gjorde jeg. Drys kurvene med mel og læg brødene til hævning i dem.
Læg anisstjernerne på brødene, 1 på hver eller 2 på et af brødene (husk, hvis du bruger hævekurven, så skal anisstjernerne i bunden på det som bliver brødets top).
Læg et viskestykke over brødene og lad dem hæve i 1 time.

Efter 2. hævning
Tænd ovnen på 175 grader.
Hvis du bruger hævekurv, så vend forsigtigt brødet ud på bagepladen.
Snit eventuelt i brødets overflade, med en skarp kniv.
Bag brødene midt i ovnen i 45-50 minutter.
Brødene skal være gyldne, og når du banker blidt i bunden, så lyder det hult.
Afkøles på en rist.

Opbevaring og holdbarhed:
Brødet smager bedst samme dag eller dagen efter det er bagt. På tredjedagen er det også fint, men smager lidt dagsgammel, en tur på brødristen pepper det op, og gør de tørrede frugter lidt ekstra lækre.
Når brødet er afkølet, så kan det opbevares i en lukket plastikpose eller bøtte ved stuetemperatur.

Inspiration
Dette brød er nææææsten af egen opfindelse, men inspirationen har jeg egentlig fået fra Leila Lindholms opskrifter på krydderet brød - hun har lært mig ikke, at være bange for at tilføje krydderier og smag til brødene.





Ingen kommentarer:

Mullehusets forslag til bagværk lige nu

Mullehusets forslag til bagværk lige nu
MEGET LET OPSKRIFT PÅ JORDBÆRKAGE - klik på billedet for at se opskriften

Populære opskrifter seneste 7 dage