onsdag den 24. april 2013

Dejlige varme hveder (hvedeknopper)

Dejlige bløde og varme hveder til dagen før Store Bededag.  

Jeg bagte hvederne onsdag aften, og selv om det er Store Bededag i dag, og opskriften derfor lægges lidt sent på bloggen, så synes jeg nu alligevel, at den skal herpå. Så er opskriften der også til næste år. Og hvederne - eller hvedeknopperne som nogle også kalder det - smager også dejligt som morgenboller på selve Store Bededag.



Sværhedsgrad:
Let.

Tidsforbrug:
I alt omkring 2 timer.
30 minutter om at samle dejen og forme bollerne. De skal hæve 1 time, og bages i 15-20 minutter, og ristes i ca. 5 minutter.

Det skal du bruge til 24 hveder (en bradepande):
1 kg. hvedemel
4 spsk sukker
2 tsk salt
200 g smør
50 g gær
5 dl vand

Sådan gør du:
Bland mel med sukker og salt i en skål.
Skær smørret i mindre tern og hæld ned i skålen.
Findel smørret med fingrespidserne (eller brug en køkkenmaskine) i melet indtil det er en grynet masse.
Rør gæren ud i 3 dl lunken vand, og hæld det i skålen og rør det godt sammen.
Rør/ælt resten af vandet (2 dl lunken vand) i dejen og ælt til dejen er blank og smidig.

På bradepanden
Tag bradepanden frem og læg bagepapir på.
Hæld dejen ud på et meldrysset bord.
Dejen er lidt klisteret.
Rul dejen ud til en lang pølse og skær den i 24 stykker.
Tril dejstykkerne til boller, og læg dem på bagepladen.
Læg bollerne i 6 x 4 rækker, så de ligger lige på række. På den måde bliver bollerne firkantet.
Bollerne skal ligge tæt, så de hæver og bages op ad hinanden til brydebrød.
Læg et viskestykke over hvederne og lad dem hæve i 1 times tid til dobbelt størrelse.

I ovnen og på risten
Tænd ovnen på 225 grader og bag bollerne på næstnederste rille i 15-20 minutter til de er gyldne.
Træk i bagepapiret med bollerne over på en rist, og skub derefter bollerne af bagepapiret, så bollerne afkøles på risten - alternativt vender du bare bradepanden om, og hælder bolderne over på risten.

Når bollerne skal spises, så skæres de over, og varmes i ovnen på 250 grader i 5 minutters tid til de er sprøde og gyldne på den overskårne side.

Opbevaring og holdbarhed:
Jeg bagte hvederne onsdag aften, og de smagte skønt torsdag aften (dagen før St. Bededag), plus min familie har spist dem med velbehag til morgenmad her til morgen på St. Bededag. Hvederne kan altså holde sig dejlige bløde og lækre i 2 dage efter de er bagt, og kan helt sikkert også spises ristet på 3. dagen.

Opbevar hvederne i en lufttæt beholder/pose ved stuetemperatur.

Tips!

Opskriftens ingredienser kan halveres, og så har du til 12 stykker.

Du kan sagens bruge f.eks. kærgården eller andet blandingsprodukt i stedet for ren smør.

Du kan med fordel bruge en køkkenmaskine til at blande ingredienserne.

Inspiration:
Opskriften er en mulleficeret version af Gyldendals Bagebogs Hveder.

Ingen kommentarer:

Mullehusets forslag til bagværk lige nu

Mullehusets forslag til bagværk lige nu
MEGET LET OPSKRIFT PÅ JORDBÆRKAGE - klik på billedet for at se opskriften

Populære opskrifter seneste 7 dage