mandag den 1. april 2013

Gulerodsboller med solsikkekerner

En blød og saftig gulerodsbolle med solsikkekerner, som også smager dejlig dagen efter.

Hvor er det dejligt, at have fri sådan en skøn solskinsfyldt 2. påskedag - og så er der jo lige præcis tid til at bage nogle dejlige bløde gulerodsboller.

Hvis du gerne vil have bollerne lidt mere sunde, så kan du erstatte 1/3-del af melet med en anden meltype.

Sværhedsgrad:
Let.

Tidsforbrug:
I alt omkring 2 timer og 15 minutter.
20-30 minutter om at tilberede dejen, som skal hæve 1. gang i 1 time og 2. gang i 45 minutter.

Det skal du bruge til 18 stk.
300 g gulerødder (svarende til ca. 10 små)
4 dl mælk
1/2 pk gær (25 g)
2 tsk sukker
2 tsk salt
800-900 g hvedemel
2 æg
100 g solsikkekerner
Plus mælk til at pensle bollerne og eventuelt lidt ekstra solsikkekerner til at drysse ovenpå bollerne

Sådan gør du:
Start med at skrælle og rive gulerødderne groft.
Smuldre gæren, varm mælken til den er lun (f.eks. i microovnen), og udrør gæren i mælken.
Tilsæt sukker, salt og halvdelen af hvedemelet.
Tilsæt skiftevis æg og mel.
Dejen skal være lidt fast, men stadig klister til fingrene.
Ælt til sidst gulerødderne og solskikkekernerne i.
Læg dejen i en skål til hævning i 1 time ved stuetemperatur med et viskestykke over.

Efter 1. hævning hælder du dejen ud på et godt meldrysset bord.
Slå dejen ned og form den til boller. Du må ikke bruge for meget mel. Dejen skal klister lidt til dine fingre, og for at forhindre, at dejen sidder for meget fast, kan du duppe hænderne i melet mellem hver formning af bollerne.
Læg bollerne på 2 bageplader med bagepapir. De hæver næsten til dobbelstørrelse, så hvis du ikke vil have, at de hæver lidt ind i hinanden, så fordel dem på 3 bageplader. Du kan også vælge at sætte dem med ca. 2 cm. mellem hver bolle på én bageplade, og bage bollerne sammen til et brydebrød.
Lad bollerne hæve 2. gang i 45 minutter.
Pensel bollerne med mælk og drys solsikkekerner på inden du stiller dem i ovnen.

Tænd for ovnen på 200 grader og bag bollerne i 20 minutter på varmluft eller en plade ad gangen i almindelig ovn.

Opbevaring og holdbarhed:
Bollerne smager godt både samme dag som de er bagt og også dagen efter. På 2. dagen er de lidt mere seje, men stadig bløde og saftige. Bollerne skal opbevares i en lufttæt beholder ved stuetemperatur.

Tips! 

Denne dej kan med fordel tilberedes i en køkkenmaskine. Hvis du ikke har det, så vær indstillet på, at du skal bruge lidt armmuskler på at ælte dejen - især når du skal ælte gulerødderne og solsikkekernerne i.

Du kan sagens bruge en let mælk f.eks. minimælk eller skumme.

Inspiration:
Dette er en "mulleficeret" opskrift udklippet fra et gammel dameblad (desværre ved jeg ikke hvilket).





Ingen kommentarer:

Mullehusets forslag til bagværk lige nu

Mullehusets forslag til bagværk lige nu
MEGET LET OPSKRIFT PÅ JORDBÆRKAGE - klik på billedet for at se opskriften

Populære opskrifter seneste 7 dage