lørdag den 18. januar 2014

Birkes citronkage

En syrlig sukkerbrødskage med knasende birkes

Jeg troede ikke at min svoger kunne komme til min fødselsdag, så da jeg på selve dagen fik den glædelige nyhed, at han kunne komme, gik jeg straks ud i køkkenet og kiggede efter citroner.

Der lå én citron og hyggede sig i køleskabet, og ideen blev født til, at bage denne klassiske birkes citronkage. Det ville sandsynligvis glæde min svoger, for han er helt vild med syrlige kager. Og så havde jeg en undskyldning, for at bage lidt ekstra kage til fødselsdagen.

De øvrige gæster var dog også med på at smage kagen, og den fik roser med på vejen. Der var dog delte meninger om syrligheden var for høj eller lav - men sådan vil det nok altid være.


Sværhedsgrad: 
Let.

Tidsforbrug: 
I alt ca. 1 times tid.
Det tager ca. 30 minutter at tilberede dejen, og så skal kagen bages i 30-35 minutter.

Det skal du bruge til 1 kage: 
50 g smør
3 æg
250 dl sukker
1 tsk vaniliesukker
1 dl mælk
200 dl hvedemel
2 tsk bagepulver
1 knsp salt
1 citron
½ dl citronsaft
½ dl blå birkes

Smør og rasp til bageformen

Glasur:
150 g flormelis
Citronsaft (ca. ½ dl)
Ca. 1 spsk gul frugtfarve (kan undlades)

Bageform: 
Jeg brugte en form på ca. 2 liter, og det var mere end rigeligt. Brug en form på minimum 1½ liter, så vil det være fint.

Sådan gør du: 
Tænd ovnen på 175 grader.
Smelt smørret i en gryde eller i mikroovnen.
Imens smørret smelter, pisker du æg, sukker og vaniliesukker lyst og luftigt (pisk længe).
Hæld mælken i det smeltet smør og hæld det i sukkerblandingen.
I en anden skål blander du hvedemel, bagepulver, salt og kardemomme sammen.
Sigt melblandingen i dejen, og rør meget forsigtigt dejen sammen. Rør ikke for længe eller for voldsomt.
Riv citronen fint, og pres saften ud af den. Du skal bruge ½ dl saft, så spæd eventuelt til med citronsaft.
Rør forsigtigt citronskal, -saft og birkes i dejen.
Smør din bageform, drys den med rasp og hæld dejen i.
Bag kagen i 30-35 minutter. Stik i kagen efter 30 minutter, og hænger der dej ved, så skal kagen bages længere tid.

Når kagen er helt afkølet blander du ingredienserne til glasuren.
Hæld/smør straks glasuren på kagen. Hvis du bager kagen i en flad form, så kan du glatte glasuren, ved at dyppe en dejskraber i kogende vand.

Holdbarhed og opbevaring: 
Når kagen er helt afkølet, skal den opbevares i en lufttæt beholder ved stuetemperatur. Kagen smager allerbedst samme dag som den er bagt, men kan sagens gå 1-2 dage efter den er bagt.

Inspiration (c) Mullehuset.dk 
Grundopskriften på den gode sukkerbrødskage har jeg fra Leila Lindholms bog "A piece of cake", hvori hun også har en opskrift på den klassiske syrlige citron-birkes kage. Her bruger hun dog 3 citroner, hvilket jeg vil mene er meget i overkanten - men er du til det meget syrlige, så er det jo bare at prøve det.



1 kommentar:

Lene J sagde ...

Hej Mulle.
Jeg er helt enig med din svoger. Citronkaget - især med birkes - er en af mine absolutte yndlingskager!
Din kage ser lækker ud.
/Lene

Mullehusets forslag til bagværk lige nu

Mullehusets forslag til bagværk lige nu
MEGET LET OPSKRIFT PÅ JORDBÆRKAGE - klik på billedet for at se opskriften

Populære opskrifter seneste 7 dage