lørdag den 11. januar 2014

Kaffekage med cognac karamel

Saftig chokolade-kaffekage med cremet cognac karamel på toppen.

Her er opskriften på en unik chokoladekage toppet med cognac karamel. Den er saftig og smagfuld. Den karamelsøde topping er cremet og lækker, og cognacen er et opløftende pift. Kagen smager ikke udpræget igennem af kaffe, og der er en helt perfekt balance mellem chokolade og kaffe.



Sværhedsgrad: 
Let, men middel, hvis du ikke tidligere har prøvet at koge karamel.

Tidsforbrug: 
40 minutters tilberedning på kagen, som bages i 40-45 minutter og omkring 20 minutter på karamellen. Du skal desuden beregne tid på afkøling af både kage og karamel.

Det skal du bruge til 1 kage: 
225 g smør
75 g brun farin
100 g rørsukker
4 æg
1 spsk vaniljearoma/-essens
½ tsk salt
225 g hvedemel
30 g bage-kakaopulver
1½ tsk bagepulver
2 dl kold stærk kaffe (jeg brugte dobbelt op af den sædvanlige mængde instant coffie)
½ dl piskefløde
75 g mørk chokolade

Smør og bagepapir til formen

Karameltopping
2 dl piskefløde
1½ dl mørk sirup
2 spsk rørsukker
20 g smør
1 tsk vaniljearoma/-essens
1 spsk cognac

Bageform: 


Kagen bages i en springform på ca. 25 cm. 

Sådan gør du med kagen: 
Tænd ovnen på 175 grader almindelig under/over varme.
Smørret skal være blødt, så tag det ud i god tid, eller lun det over et vandbad eller i mikroovn.
Pisk smørret med brun farin og rørsukker til det er luftigt.
Pisk et æg i ad gangen.
Pisk vaniljearoma og salt i.

I en anden skål blander du hvedemel, kakao og bagepulver.
Sigt halvdelen af melblandingen i dejen og rør forsigtigt herfra med en grydeske.
Hæld kaffen i og rør.
Sigt resten af melblandingen i og rør.
Hæld piskefløden i og rør.
Hak chokoladen groft og rør den som det sidste forsigtigt i dejen.

Læg et stykke bagepapir over springformens bund, klem ringen om og klip det overskydenden bagepapir væk.
Smør formens sider og hæld dejen i. Glat dejen jævnt med en spartel.
Bag kagen i 40-45 minutter. Stik i kagen efter 40 minutter og hænger der ikke dej ved, så er kagen færdig.
Lad kagen køle af i formen.
Når kagen er helt afkølet, hældes karamellen over.

Sådan gør du med karamellen: 
Hæld piskefløde, sirup og rørsukker i en gryde, og lad det småkoge ved svag varme. Hvis varmen er for høj koger det op. Pas på, det er meget meget varmt.
Rør i karamellen og lad det koge til det bliver en let tyk cremet masse. Det tager alt fra 10-15-20 minutters tid.
Når luftboblerne ændrer sig fra en masse bittesmå bobler til store seje bobler, så er karamellen ved at være klar.
Hvis du er i tvivl, om det er tilstrækkeligt tykt, så læg en lille klat på en tallerken, stil den i køleskabet et halvt minuts tid, og så kan du se, om karamellen er tilstrækkelig fast, men stadig cremet.
Når karamellen er en cremet tyk masse, så hælder du smør, vaniljearoma og cognac i gryden, og småkoger videre imens du fortsat rører i massen, indtil alt er godt blandet sammen.
Lad karamellen køle af f.eks. i køleskabet (jeg satte min i vores vinterkolde udestuen). Rør i den med nogle minutters mellemrum.
Når den er kølet af, så den er mere tyk og ikke så flydende, og du kan hælde den over den afkølet kage. Hæld den på midten af kagen, så løber karamellen selv ud til siderne.
Lad kagen blive i formen, og sæt den i køleskabet.
Når kagen skal serveres, fjerner du forsigtigt ringen (der kan være løbet lidt karamel ned langs siderne, og den kan du lade være, eller skrabe af ringen og smørre på kagen sider med en dejskraber) og løfter kagen, så du kan fjerne bagepapiret og sætte den på serveringsfadet.

Holdbarhed og opbevaring: 
Jeg anbefaler, at du opbevarer kagen i køleskabet, og tager den ud omkring ½ times tid før servering. Kagen kan helt sikkert holde sig fint i op til 2-3 dages tid, men jeg ved det ikke, for alt blev spist (smil).

Tips! 

Jeg har ikke prøvet det, men vil formode at du sagens kan bruge almindeligt hvidt sukker i stedet for rørsukker. Jeg brugte brun farin og rørsukker, fordi jeg gerne ville have den lidt mere karamelagtige smag fra denne type sukker.

Du kan bruge vaniljesukker i stedet for aroma/essens. Jeg synes smagen er mere gennemtrængende med aromaen, så derfor brugte jeg den. Jeg er især vild med vaniljearoma i f.eks. kagecreme eller frosting. Gør hvad du bedst kan lide eller har erfaring med.

Inspiration (c) Mullehuset.dk 
Jeg har læst flere opskrifter på kaffekage på nettet, i bagebøger og dameblade, og ud fra alle disse har jeg fundet frem til denne opskrift.








Ingen kommentarer:

Mullehusets forslag til bagværk lige nu

Mullehusets forslag til bagværk lige nu
MEGET LET OPSKRIFT PÅ JORDBÆRKAGE - klik på billedet for at se opskriften

Populære opskrifter seneste 7 dage