Et skøn smagfyldt brød (kage) med lækkerier som marcipan og mandler.
Ved juletid ville jeg så gerne bage et tysk stollen brød, men jeg nåede det ikke. Selv om det mest er et brød, som spises ved juletid, så ville jeg altså bage det alligevel. Stollen er også kendt som Weihnachtsstollen eller Christstollen. Der findes uendelige varianter af opskrifter, og jeg endte med min helt variant efter at have læst (alt) for mange af opskrifterne. Men det må næste også forventes, når et brød - eller frugtkage, som det også kaldes - har været bagt helt tilbage fra 1500-tallet, og som man i tyskland holder en tilbagevendende årlig stollenfestival for i Dresden.
Resultatet? Fantastisk, og det er ikke sidste gang jeg bager det. Selv min kritiske familie - det var de kandiserede appelsiner som gjorde dem skeptiske - måtte indrømme, at det smagte vanvittigt godt. Det er godt, at man siger julen vare lige til Påske.
Sværhedsgrad:
Let.
Tidsforbrug:
30 minutters tilberedningstid, og 45 minutter + 30 minutters hævetid, og bages i 45 minutter.
Det skal du bruge til 2 brød:
1 pk gær
2½ dl mælk
60 g smør
3 æg
650 g hvedemel
100 g sukker
½ tsk salt
1 spsk vaniljesukker
½ tsk nelliker, stødt
1/4 tsk muskatnød, stødt
1 tsk kardemomme
250 g marcipan
100 g mandler
150 g rosiner (evt. udblødt et døgns tid i ½ dl mørk rom (det gjorde jeg))
100 g kandiseret appelsinskal
Rigeligt med flormelis (ca. 150 g) og ca. 10-15 g smør til toppingen.
Du kan bage brødene direkte på en bageplade med bagepapir eller i franskbrødsforme på 2 liter.
Sådan gør du:
Start med at koge og smutte mandlerne, hvis du ikke allerede har gjort det. Hak dem groft og stil dem til side.
Gæren smuldres i en skål.
Smelt smørret og rør mælken i, og rør gæren ud i det.
Pisk æggene og rør dem i.
Bland hvedemelet med sukker, salt og krydderierne.
Skær marcipanen i tern (ca. 1x1 cm), og vend marcipantern, mandler, rosiner og kandiseret appelsinskal i melblandingen.
Ælt nu melblandingen sammen med de vådeingredienser. Pas på, at du ikke ælter for meget og for groft, så marcipanternene bliver helt mast ud.
Lad dejen hæve i en skål med viskestykke over ved stuetemperatur i 45-60 minutter.
Når dejen har hævet første gang deler du dejen i 2, og former dem til brød, som du lægger på en bageplade med bagepapir eller i smurte forme.
Læg et viskestykke over og lad brødene hæve igen i 30 minutters tid.
Bag brødene i midten af ovnen ved 180 grader i 45 minutter. Se til brødene efter 30 minutters tid, og hvis de er meget mørke på overfladen, så læg noget folie over dem.
Når brødene er kølet af, så pensler du dem med smeltet smør og drysser rigeligt med flormelis over. Du kan også vælge at lave glasur til toppen.
Holdbarhed og opbevaring:
Brødet smager allerbedst samme dag eller dagen efter at det er bagt. Hvis du stadig har noget tilbage på 3. dagen, så kan du skære det i skiver og riste det i ovnen eller på en brødrister - og eventuelt serverer det med smør, marmelade eller ost.
Brødet skal opbevares i en lukket beholder ved stuetemperatur.
Tips!
Det er let at skære marcipanen og ikke ælte den ud i dejen, hvis den har været i køleskabet.
Du kan varierer opskriften i det uendelige, vælge andre nødder og tørret frugter.
Inspiration (c) Mullehuset.dk
Denne opskrift har jeg selv fundet på.
Abonner på:
Kommentarer til indlægget (Atom)
Populære opskrifter seneste 7 dage
-
Sukkerbrødskage med solbær, vinterkrydderier og hasselnødder Det er gået noget sløvt med, at få opdateret min blog i 2016. Der er travl...
-
Verdens bedste gulerodskage er fyldig, sød og naturligvis med en ordentlig cremet glasur på toppen. Da jeg en dag sagde til mine kollegae...
-
Kartoffelkage med hasselnødder og pæremos Min veninde Diana er intolerant over for gluten. Og vi ses hver torsdag her i min barsel, s...
-
Æblemarmelade med varmende krydderier som frisk ingefær og kanel. Da jeg efterhånden havde et mindre lager af æbler, og forudså at min f...
-
Et franskbrød bagt med de muligheder et lejet sommerhus tilbyder. Da jeg var med familien i Lalandia, bagte jeg dette franskbrød. I lejet ...
-
Klassiske pandekager - lige til at bage en sommerdag med regnvejr. Min mor serverede én gang, da jeg var barn, gule ærter i 3 dage. Vi 4 ...
-
Nyt under Bagerens 1. hjælp Det afhænger naturligvis af de kagesultne maver. I min familie er vi for eksempel meget glade for kage, så v...
-
Chokoladekage med grøn glasur og og kokosmel, Rise Krispies Treat og blåt sødt gele. Da min venindes søn havde fødselsdag sidste år, ...
-
En dejlig luftig roulade med nougatmousse Du kan meget let peppe udseendet på dine roulader op, ved at give dem et mønster i kagedejen. ...
-
Italiensk citrontærte med dejligt cremet fyld og skøn syrlig smag. Den mest kendte citrontærte, er sandsynligvis den med marengs, men den ...
Ingen kommentarer:
Send en kommentar