tirsdag den 25. februar 2014

Tysk stollen med marcipan

Et skøn smagfyldt brød (kage) med lækkerier som marcipan og mandler.

Ved juletid ville jeg så gerne bage et tysk stollen brød, men jeg nåede det ikke. Selv om det mest er et brød, som spises ved juletid, så ville jeg altså bage det alligevel. Stollen er også kendt som Weihnachtsstollen eller Christstollen. Der findes uendelige varianter af opskrifter, og jeg endte med min helt variant efter at have læst (alt) for mange af opskrifterne. Men det må næste også forventes, når et brød - eller frugtkage, som det også kaldes - har været bagt helt tilbage fra 1500-tallet, og som man i tyskland holder en tilbagevendende årlig stollenfestival for i Dresden.

Resultatet? Fantastisk, og det er ikke sidste gang jeg bager det. Selv min kritiske familie - det var de kandiserede appelsiner som gjorde dem skeptiske - måtte indrømme, at det smagte vanvittigt godt. Det er godt, at man siger julen vare lige til Påske.


Sværhedsgrad: 
Let.

Tidsforbrug: 
30 minutters tilberedningstid, og 45 minutter + 30 minutters hævetid, og bages i 45 minutter.

Det skal du bruge til 2 brød: 
1 pk gær
2½ dl mælk
60 g smør
3 æg
650 g hvedemel
100 g sukker
½ tsk salt
1 spsk vaniljesukker
½ tsk nelliker, stødt
1/4 tsk muskatnød, stødt
1 tsk kardemomme
250 g marcipan
100 g mandler
150 g rosiner (evt. udblødt et døgns tid i ½ dl mørk rom (det gjorde jeg))
100 g kandiseret appelsinskal

Rigeligt med flormelis (ca. 150 g) og ca. 10-15 g smør til toppingen.
Du kan bage brødene direkte på en bageplade med bagepapir eller i franskbrødsforme på 2 liter.

Sådan gør du:  
Start med at koge og smutte mandlerne, hvis du ikke allerede har gjort det. Hak dem groft og stil dem til side.

Gæren smuldres i en skål.
Smelt smørret og rør mælken i, og rør gæren ud i det.
Pisk æggene og rør dem i.
Bland hvedemelet med sukker, salt og krydderierne.
Skær marcipanen i tern (ca. 1x1 cm),  og vend marcipantern, mandler, rosiner og kandiseret appelsinskal i melblandingen.
Ælt nu melblandingen sammen med de vådeingredienser. Pas på, at du ikke ælter for meget og for groft, så marcipanternene bliver helt mast ud.
Lad dejen hæve i en skål med viskestykke over ved stuetemperatur i 45-60 minutter.

Når dejen har hævet første gang deler du dejen i 2, og former dem til brød, som du lægger på en bageplade med bagepapir eller i smurte forme.
Læg et viskestykke over og lad brødene hæve igen i 30 minutters tid.

Bag brødene i midten af ovnen ved 180 grader i 45 minutter. Se til brødene efter 30 minutters tid, og hvis de er meget mørke på overfladen, så læg noget folie over dem.

Når brødene er kølet af, så pensler du dem med smeltet smør og drysser rigeligt med flormelis over. Du kan også vælge at lave glasur til toppen.

Holdbarhed og opbevaring: 
Brødet smager allerbedst samme dag eller dagen efter at det er bagt. Hvis du stadig har noget tilbage på 3. dagen, så kan du skære det i skiver og riste det i ovnen eller på en brødrister - og eventuelt serverer det med smør, marmelade eller ost.
Brødet skal opbevares i en lukket beholder ved stuetemperatur.

Tips! 
Det er let at skære marcipanen og ikke ælte den ud i dejen, hvis den har været i køleskabet.

Du kan varierer opskriften i det uendelige, vælge andre nødder og tørret frugter.

Inspiration (c) Mullehuset.dk 
Denne opskrift har jeg selv fundet på.


Ingen kommentarer:

Mullehusets forslag til bagværk lige nu

Mullehusets forslag til bagværk lige nu
MEGET LET OPSKRIFT PÅ JORDBÆRKAGE - klik på billedet for at se opskriften

Populære opskrifter seneste 7 dage