søndag den 20. april 2014

Chokoladeboller

Lidt sundere chokoladeboller bagt på fuldkorn- og hvid hvedemel

Disse chokoladeboller hører til den lidt mindre kaloriefyldte, for de er bagt på fuldkorn- og hvid hvedemel, og så er der ingen smør i dejen - udelukkende 2 spsk olie. Krummen er lidt sej, og de har rigtig god smag.

Chokoladebollerne var et stort hit her hjemme, og vi spiste dem med marmelade og smør. De vil også være rigtig god til en ost. Jeg valgte at bage bollerne med mørk chokolade, men du kan variere chokoladen, ved også at bruge hvid chokolade og mælkechokolade. Nogle tørrede frugter ville også være godt i dem.



Sværhedsgrad:
Let.

Tidsforbrug: 
30 minutters tilberedningstid og 15 minutters bagetid.

Det skal du bruge til 16-18 boller: 
6 dl lunken vand
½ pk / 25 g gær
1 spsk sukker
1 tsk salt
2 spsk rapsolie
100 g fuldkorns hvedemel
250 g hvid hvedemel
500 g hvedemel
180 g mørk chokolade

Mel til æltning på bordet.
1 æg til pensling

Bages på: 
Bollerne bages på 2 bageplader med bagepapir ved 200 graders varmluft.

Sådan gør du: 
Smuldre gæren i en skål, og rør den ud i vandet.
Rør sukker, salt og olie i.
Rør fuldkorn- og hvid hvedemel og hvedemelet i lidt ad gangen til dejen er jævn og klistret.
Hvis du har en køkkenmaskine, så rør dejen i 10 minutters tid, hvis ikke så ælt den godt igennem, til du ikke kan mere.
Hak chokoladen groft, så stykkerne er på størrelse med jumbo rosiner.
Ælt chokoladestykkerne ind i dejen.
Læg et viskestykke over skålen, og lad dejen hæve ved stuetemperatur i 45 minutters tid til dobbelt størrelse.

Læg bagepapir på bradepanderne.
Hæld dejen ud på et meldrysset bord, og ælt den let igennem.
Rul dejen til en pølse, og skær 16-18 stykker, som du former til boller og lægger på bagepapiret.
Læg et viskestykke over, og lad bollerne hæve i 30 minutter.

Tænd ovnen på 200 grader varmluft.
Pensel bollerne med pisket æg, og bag dem i 15 minutter til de er gyldne og lyder hule, når du banker dem i bunden.
Afkøles på en bagerist.

Holdbarhed og opbevaring: 
Når bollerne er helt afkølet skal de opbevares ved stuetemperatur i en lukket beholder/pose. Bollerne smager allerbedst samme dag som de er bagt, men de er faktisk også helt fine helt frem til 3. dagen.

Koldhævning: 
Du kan koldhæve bollerne, ved at bruge halvt så meget gær (12,5 g / 1/4 pk), og når dejen hæver 1. gang, så sætter du den koldt (i køleskab eller udenfor i et skur/udestue) natten over, omkring 10 timer. Resten af opskriften er uændret.

Anden meltype: 
Du kan sagens bruge andre meltyper. Erstat fuldkorn og hvid hvede melet med f.eks. kæmpedurumsmel, groft speltmel, grahamsmel eller kamut-fuldkornsmel.

Inspiration: 
Jeg blev inspireret til at bage disse chokoladeboller, da jeg så en opskrift på nogle chokoladeboller i et dameblad. Her havde de bagt bollerne med andre meltyper, og med 3 forskellige slags chokolade i stedet for udelukkende mørk chokolade, som jeg har valgt at gøre det.



Ingen kommentarer:

Mullehusets forslag til bagværk lige nu

Mullehusets forslag til bagværk lige nu
MEGET LET OPSKRIFT PÅ JORDBÆRKAGE - klik på billedet for at se opskriften

Populære opskrifter seneste 7 dage