fredag den 18. april 2014

Kerneboller

Fuldkornsboller med skårne rugkerner

Jeg er meget glad for brød og boller med rug- og hvedekerner. Det giver dem ligesom lidt ekstra bid.

Her er en opskrift på nogle dejlige fuldkornsboller med rugkerner. De er æltet længe på køkkenmaskinen, og det har gjort krummen lidt sej i det. De var et stort hit hos både min søn og kæreste. Det er ikke sidste gang, at de bages.



Sværhedsgrad: 
Let.

Tidsforbrug: 
30 minutters tilberedningstid og 20 minutters bagetid.

Det skal du bruge til 16-18 stk: 
100 skårne rugkerner
50 g gær
2½ dl lunken vand
1 tsk salt
1 dl ymer
3/4 dl mælk
100 g fuldkorn rugmel
400-450 g hvedemel

(Ymer og mælk kan erstattes af 1 3/4 dl yoghurt neutral).
Evt. havregryn til at drysse over.

Bages på: 
2 bageplader med bagepapir.

Sådan gør du: 
Kog de skårne rugkerner i rigeligt vand i nogle minutter, si vandet fra, og lad rugkernerne køle af.

Smuldre gæren og rør den ud i lunken vand.
Rør salt.
Rør ymer og mælken i (det må ikke være for koldt, så lun eventuelt mælken i mikroovnen).
Rør rugmel og rugkernerne i.
Rør/ælt hvedemelet i lidt ad gangen. Dejen skal ikke være for fast, men klistre til fingerne.
Ælt dejen længe, gerne op til 10 minutter.
Læg et viskestykke over skålen, og stil dejen til hævning i 45 minutter ved stuetemperatur.

Læg bagepapir på 2 bageplader.
Del dejen i 16-18 stykker, form dejen til boller og læg dem på bagepladerne.
Læg et viskestykke over, og lad bollerne hæve 30-45 minutter.

Tænd ovnen på 200 grader varmluft.
Pensel bollerne med mælk og drys eventuelt lidt havregryn over.
Bag bollerne i 20 minutter.

Holdbarhed og opbevaring: 
Bollerne skal opbevares i en lukket beholder/pose ved stuetemperatur, når de er helt afkølet.
Bollerne smager allerbedst samme dag, de er bagt og dagen efter.

Koldhævning: 
Du kan vælge, at koldhæve bollerne f.eks. natten over. Så skal du udelukkende bruge 1/4 pakke / 12,5 g gær, og 1. hævning sker i køleskabet (10 timers tid). Resten af opskriften er uændret.

Inspiration (c) Mullehuset.dk 
Denne opskrift har jeg selv fundet på :-)




Ingen kommentarer:

Mullehusets forslag til bagværk lige nu

Mullehusets forslag til bagværk lige nu
MEGET LET OPSKRIFT PÅ JORDBÆRKAGE - klik på billedet for at se opskriften

Populære opskrifter seneste 7 dage