fredag den 14. december 2012

Lagkage med hasselnød og kirsebær

Da min kollega, Claus, spurgte om han skulle gå en tur til bageren og købe fødselsdagskage, tilbød jeg straks, at jeg bagte en lagkage for ham til næste dag. Han indvilligede, og jeg var glad for, at få en legal undskyldning for at bage lagkage.

Kagen smagte skønt, men jeg synes dog ikke, at der var tilstrækkeligt med smag i fyldet, så næste gang jeg bager kagen, så skal der lidt mere smag i det f.eks. ved at give kirsebærfyldet et tvist fra en kirsebærvin. Mine kollegaer virkede begejstrede for kagen, og flere spurgte, om hasselnødderne var ristet, for de smagte igennem og godt. Flere sagde desuden, at kagen smagte af nugat. Jeg vil helt sikkert bage den igen en anden gang.


Denne kage er absolut letteste at lave, hvis du har 2 springforme - så lån straks en af din mor, veninde eller kollega. Hvis du ikke kan låne en, så bag kagebundene én ad gangen.

Tidsforbrug:
I alt ca. 1½ times tid.
Kagen skal helst bages og samles dagen før, at den skal spises, for så når den at samle sig, og smager bedst. Det tager ca. 30 minutter at samle dejen, som skal bages i 25 minutter. Imens kagen er i ovnen, kan du blande fyldet, og hakke chokoladen. Når kagen er afkølet ca. 10-20 minutter senere, kan du samle den med fyldet og sætte den i køleskabet til næste dag. Næste dag skal du piske flødeskum, og lægge det på kagen og drysse med chokoladen, og så er kagen klar.

Sværhedsgrad:
Lidt svær.

Det skal du bruge til 1 lagkage:

Kagen:
100 g hasselnøddeflager (50 g til kagen og 50 g til formen)
225 g sukker
225 g smør
200 g hvedemel
4 spsk. kakaopulver
2½ tsk bagepulver
½ tsk natron
4 æg
2-3 spsk mælk

Fyld:
250 macapone
250 g kirsebærsauce

Fyld på toppen:
3 dl. piskefløde
2 små firkanter mørk chokolade

-->
Sådan gør du:
Tænd ovnen på 180 varmluft
Tag smørret ud af køleskabet, og mål det fra, som du skal bruge. Lad det stå og blive blødt på køkkenbordet.
Rør hasselnøddeflagerne og sukkeret sammen i en skål, og blend det til det er fint nøddepulver.
Hak smørret i mindre stykker og hæld det ned til sukker-nøddeblandingen.
Hæld mel, kakaopulver, bagepulver, natron og æg ned i skålen og rør det godt sammen - du må f.eks. gerne brug din elpisker.
Dejen skal være blød og flydende, så hvis den er fast, så skal du tilføje nogle spsk mælk (sidst tilføjede jeg 2 spsk, men denne gang 4 - prøv dig frem).
Smør dine springforme med smør, og hasselnøddeflagerne på siderne.
Bunden drysser du med rasp.
Fordel dejen i de 2 forme - læg nogle klatter spredt i formen, som ud forsigtigt kan glatte ud, for du skal passe på, at du ikke rører raspen og hasselnøddeflagerne med rundt i dejen.
Bag kagerne i 25 minutter i ovnen.
Kagerne er færdige, når de dejen føles fjedrende, når du trykker på dem.
Kagerne skal stå ca. 10 minutter i deres forme, før du tager ringen af, men lad blot bunden være på.

Imens kagen bagte i ovnen, kan du blande fyldet og hakke chokoladen.
Tag en skål og hæld mascapone og kirsebærsaucen i. Rør det godt sammen, og stil det i køleskabet, til du skal bruge det. (Her er det, at jeg ville tilføje f.eks. kirsebærvin eller f.eks. smørre bundene med noget marmelade, så der kommer lidt mere smag i fyldet - prøv dig frem).
Hak chokoladen meget fint, og hæld den i en lille bøtte, og stil den i køleskabet (så er det klar til næste dag/senere).

Læg nu en lagkagebund med bunden opad på et fad.
Smør fyldet i et jævnt lag over bunden.
Læg den anden bund ovenpå med oversiden opad (så de 2 flade sider af lagkagebundene mødes på midten).
Stil kagen i køleskabet indtil den skal serveres.
Lige inden kagen skal serveres, pisker du fløden til skum, og smørre den på toppen og drysser chokoladen over.

Opbevaring:
Uden flødeskum kan kagen holde sig i 2-3 dage i køleskabet, men når du har smurt flødeskummen på, så skal den helst spises samme dag.

Tips!
Pas på når du blender nøddeflagerne med sukkeret, det kan springe rundt i skålen, så vælg en høj skål og læg eventuelt et viskestykke over. Jeg har en skål med et låg, hvor der er et lille låg i låget, som jeg kan tage af og piske/blende ned gennem, den skål er fantastisk, men selv om jeg bruger den, så springer der en lille lille bitte smule nøddeflager op.

Hvis du ikke har en blender, så kan du hakke nøddeflagerne med en kniv, og bagefter knuse dem yderligere ved at rulle over dem med en kagerulle (hæld f.eks. flagerne i en pose og rul oven på posen, som hvis du knuste kiks til en cheesecake).

Inspiration:
Jeg har tidligere bagt Nigella Lawsons Lagkage med kaffe og valnødder, og denne opskrift har inspireret mig til at bage denne lagkage med hasselnødder. Julen og årstiden inspirerede mig til kirsebærfyldet, og hvis det var sommer, så ville jeg sikkert have forsøgt mig med f.eks. hindbærfyld.

Ingen kommentarer:

Mullehusets forslag til bagværk lige nu

Mullehusets forslag til bagværk lige nu
MEGET LET OPSKRIFT PÅ JORDBÆRKAGE - klik på billedet for at se opskriften

Populære opskrifter seneste 7 dage