lørdag den 29. december 2012

Kransekage med nougat


For allerførste gang har jeg bagt kransekage til Nytårsaften - og med nougat, for det kan jeg allerbedst lide.

For 2 dage siden samlede jeg dejen, rullede den ud og bagte den. Og jeg var overrasket - det var virkelig let! Så jeg tænkte at udfordringen sandsynligvis ville komme, når jeg skulle have glasur og chokolade på. Men også det gik ganske godt af en nybegynder at være.

Smagen er super lækker, og det er ikke sidste gang, at jeg bager kransekage.

Tidsforbrug:
Næsten 2 timer.
Ca. 15-20 minutter om at samle dejen, minimum 1 times tid på køl, 30 minutter om at rulle den ud. 12 minutter i ovnen. Glasuren og chokoladen tog omkring 45 minutter.

Sværhedsgrad:
Let - det kræver dog tålmodighed, at forme ringene og kagerne, og lægge glasur og chokolade på. At samle tårnet, er faktisk let.

Det skal du bruge til 6 ringe og 14 små stykker på ca. 4 cm. (til 8-10 personer)
500 g rå marcipan
125 g flormelis
1-2 æggehvider f.eks. 1 bæger pasteuriseret.
150 g nougat
+ flormelis til bordet

100 g mørk chokolade til bunden (kan undlades)
ca. 1 dl. flormelis til glasuren og lidt (2-3 spsk) kogende vand
Evt. flag og andet pynt

Sådan gør du:
Mål det flormelis du skal bruge op i en skål.
Tag den skål frem, som du vil samle dejen i.
Skær nu marcipanen i 4 stykker, og riv et stykke af gangen groft på rivejernet. Når du har revet et stykke, hælder du det i skålen, og drysser lidt af flormelissen over. Fortsæt sådan med de næste 3 stykker. På denne måde, får du fordelt flormelis godt i marcipanen.
Hvis du river hele marcipanen på en gang, så kan det sagens klister sammen igen neden i skålen, og dit arbejde er spildt.
Med hænderne ælter du marcipanen lidt ud i flormelissen. Brug ikke for meget tid på det, for det bliver meget lettere, når du hælder æggehviden i.
Hæld æggehviden i lidt ad gangen. Du skal bruge ca. 1-2 æggehvide, og dejen skal være lidt klisteret, men ikke al for meget, så måske får du lidt i overskud. Jeg brugte næsten 1 bæger pasteuriserede æggebæger (1½ hvide).
Stil nu dejen på køl - minimum 1 time og gerne til næste dag (her vil jeg lige skrive, at jeg har læst flere steder, at dejen skal på køl, men andre steder, står der det er irrelevant. Da jeg er kransekagenovice, har jeg valgt den sikre løsning, og satte dejen på køl).

Tænd ovnen på 220 grader
Drys flormelis på bordet, og rul dejen ud i pølser på 2 cm. i diameter.
Du skal bruge følgende mål til ringene: 10 cm, 14 cm., 18 cm., 22 cm., 26 cm. og 30 cm. Hvis du vil fortsætte og lave et højere kransekagetårn, så skal der blot være 4 cm. mere længde på pølserne.
Husk også at lave en lille flad bolle, hvis du gerne vil have låg på.
Skær et tværsnit ned gennem pølsen, og læg stykker af nougat ned i revnen. Luk revnen igen og rul pølsen pæn igen. (Du kan også helt undlade nougat).
Du samler nu pølsen til en ring, og lægger den på en bageplade med bagepapir.
Glat samlingen på ringen pænt ud, for den ses mere tydeligt, når ringen er bagt.
Fortsæt sådan til alle ringe er lavet.

Hvis du vil lave små stykker, så laver du pølserne som skrevet ovenfor, og skærer dem i 4 cm. længde.
Tag nu en kniv og dyp den i vand. Tryk på 2 af pølsens sider, så der dannes en trekant, og klap eventuelt pølse-trekanten i enderne med kniven, for at gøre den pæn glat i enderne.

Bag kagerne i 8-12 minutter i ovnen. De skal blive lidt lysebrune, men må heller ikke få alt for meget. (Læg evt. folie over de små kager, hvis de får hurtigere farve end de lidt større ringe).
Stil en ekstra bageplade ind i ovnen, under den bageplade med kagerne. På den måde sikre du, at kagerne ikke får for meget i bunden.
Når du tager dem ud af ovnen, så er de bløde, og kan ikke flyttes.
Vent med at rører ved dem og tage dem af pladen, før de er kølet af.

Glasur og chokolade:
Når du skal lave glasuren, så blander du blot flormelis med lidt kogende vand - giv den eventuelt lidt pasteuriserede æggehvide, hvis du har noget tilbage (det giver glasuren glans). Fyld en frostpose med glasuren, og klip et lille bitte hul i den, så du kan lave glasurstrimler på kagerne. Lad glasuren stivne helt, før du samler ringene.
Hvis du vil have chokolade på, så skal du gøre det efter glasuren.
Smelt chokoladen over et vandbad, og smør bunden på ringene. Den største første og så den næststørste osv.
Du kan undlade chokolade på den nederste ring, eller vælge at give den chokolade først, og stille den på køl, så den er stivnet, før du fortsætter med de øvrige.
Efterhånden som du får smurt en ring med chokolade, lægger du ringene oven på hinanden, chokoladen vil holde dem sammen, når den er stivnet.
Jeg valgte ikke at dyppe ringene i chokolade - dels fordi det kræver en stor skål til den største ring, men også fordi, ringene er lidt bløde, at kan blive trykket ujævne, når de skal op ad chokoladen igen. Jeg smurte chokolade på med en pensel.
De små stykker lagde jeg med chokoladen opad på en bagerist indtil chokoladen var stivnet.

Pynt kransekagen med flag og anden pynt efter din egen smag eller kagens formål.

Opbevaring:
Du kan med fordel bage kransekagen 1-2 dage før den skal spises, stil den blot på køl, og vent med at samle tårn og give dem chokolade og glasur før den dag hvor kagen skal spises.
Kransekage kan med fordel fryses (det skulle vist oven i købet smage bedre, efter en tur i fryseren). Kagen er ca. ½ dags tid om at tø op ved stuetemperatur.

Tips!
Du kan bage kransekage i nogle særlige kransekageforme, men jeg synes nu det gik let uden. Den mindste ring er på 10 cm, og så skal de blot være større derfra. Du kan vælge at lægge fra 2-4 cm. til. Jeg valgte 4 cm.

Kagerne hæver ikke, når de bages i ovnen, men de kan blive lidt flade i det.

Hvis din dej er meget klisteret, så kan du bruge mere flormelis, når du skal rulle/forme den. Men du kan også vælge, at have en lille skål vand stående på bordet, som du dypper dine fingre i.

Hvis du skal bage en kage, hvor du kun skal bruge æggeblommer, så kan du fryse æggehviderne ned, og f.eks. bruge dem til andre kager, som her til kransekagen, men også til f.eks. pavlova eller macarones.

Jeg har læst mig frem til, at kransekage bliver bedre af at være frosset ned. Jeg har pt. ikke selv afprøvet teorien, men må da får det gjort en dag.

Kransekage kan naturligvis også bages uden nougat, men du kan også være kreativ, og f.eks. bruge nougat eller chokolade i stedet for glasur, vælge dadler eller andet som fyld, og prøve en marcipan med smag. Du kan også pensle æggehvider på stykkerne og drysse dem med f.eks. mandelflager. Det er kun fantasien som sætter grænser.

Skandinavisk kage
Jeg har læst på nettet, at kransekage er en skandinavisk tradition. En Københavnsk konditor skulle vist have startet traditionen, ved at bage et overflødighedshorn helt tilbage i 1700 tallet.
Kransekagen er i hvert fald pære-dansk, og den hører ligesom bare til Nytårsaften - men den gør det også godt ved andre store festligheder som f.eks. konfirmationer, runde fødselsdage osv. osv.





2 kommentarer:

Babyface sagde ...

ser bare for dejligt ud

Unknown sagde ...

Ser godt ud - man kan overhovedet ikke se, at det er første gang, du bager kransekage. Hilsen Lene (agerbager)

Mullehusets forslag til bagværk lige nu

Mullehusets forslag til bagværk lige nu
MEGET LET OPSKRIFT PÅ JORDBÆRKAGE - klik på billedet for at se opskriften

Populære opskrifter seneste 7 dage