søndag den 1. september 2013

Lagkage med karamelmidte, mild citronmousse-creme og nødder

Lagkage med vaniljebunde og karamelnøddebund fyldt med en karamelmidte og mild citronmousse-creme drysset med macadamianødder.

Til min svigerindes fødselsdag var jeg så heldig, at få lov til at bage lagkagen til fødselsdagsfesten. Hun sagde, at hun kunne lide karamel, men at jeg ellers havde frie hænder til at bage kagen, som jeg ville. Sikke jeg hyggede mig.

Lagkagen var en dejlig smagsoplevelse, og alt efter om du spiste en bid af midten eller et yderligt stykke af lagkagen, så fik du en forskelig smagsoplevelse. For at give al karamelsødmen lidt modspil valgte jeg at give kagen citronmousse og -creme, og det valg fik roser med på vejen. Kagen var sådan et hit, at der blev trukket lod om de sidste 2 stykker.

Opskriften kan se ud som lidt af en mundfuld, men jeg synes egentlig ikke at det var så voldsomt et projekt. Læs det hele igennem og læg en god lagkageplan, så er det ligetil.

Sværhedsgrad:
Middel

Tidsforbrug:
4 timer på at koge den kondenserede mælk til karamel.
20 minutter på at tilberede dejen til vaniljebundene, som skal bages i 15-18 minutter.
Omkring 45 minutters tid på kagecremen og citron moussen.
Omkring 30 minutters tid på karamelnøddebunden.
Omkring 45 minutter på at samle kagen.

Forslag til lagkageplan:
Dag 1 = Kog den kondenserede mælk til karamel
Dag 2 = Bage lagkagebunde, karamelnøddebund, koge kagecreme og tilberede citronmoussen (du kan også bage bundene dagen i forvejen og fordele hele lagkageprojektet over endnu flere dage).
Dag 3 = Samle lagkagen
Dag 4 (eller nogle timer senere på dag 2) = Smøre flødeskum på kagen og drysse med karamel-nøddestykker

Forme:
Jeg bagte lagkagebundene i 2 bradepander med bagepapir, så de runde bunde er strukket ud med en bage-/kagering på 26 cm. (brug eventuelt en tallerken eller skål på nogenlunden samme størrelse, hvis du ikke har en bage-/kagering). Desuden samlede jeg lagkagen i bage-/kageringen, men du kan sagens samle den uden.
Jeg bagte også karamelnøddebunden på en bradepande med bagepapir.

Det skal du bruge til karamellen til kagens midte:
1 dåse kondenseret mælk (397 g)

Sådan gør du med karamellen til kagens midte:
Tag etiketten af dåsen.
Find en gryde i passende størrelse.
Læg en klud i bunden af gryden, sæt dåsen i gryden og fyld vand i.
Dåsen skal dækkes 3/4-del med vand.
(Kog eventuelt flere dåser ad gangen, karamellen kan holde sig i køleskabet i lang tid).
Kog dåsen i 4 timer ved middel varme, sådan at der er små kogebobler ved dåsen.
Jeg kogte den med låg på gryden, så vandet ikke fordampede.
Efter de 4 timer slukker du for varmen, og lader dåsen stå til vandet og dåsen er så afkølet, at du kan tage den op.
Stil dåsen i køleskabet indtil du skal bruge karamellen.
Hvis du ikke kan vente med at åbne dåsen, for at se (smage) karmellen, så opbevar karamellen i en bøtte med låg på.

Det skal du bruge til vaniljebundene:
6 æg
500 g sukker
2 tsk vaniliesukker
1½ dl kogt vand
3 tsk bagepulver
300 g hvedemel
Sukker og vand til at få bagepapiret af kagebunden.

Sådan gør du med vaniljebundene (2 bradepander, som giver 2 hele cirkler kagebunde og 2 halve som samles til 1 hel):
Tænd ovnen på 180 grader varmluft.
Læg bagepapir på 2 bradepander.
Pisk æg, sukker og vaniljesukker længe, til det er lyst og luftigt.
Hæld langsomt det nykogte vand i imens du pisker.
I en anden skål blander du mel og bagepulveret.
Pisk ved lav hastighed melblandingen i lidt ad gangen.
Fordel dejen i bradepanderne, og glat den jævnt ud med en dejskraber.
Bag bunden i ovnen i 15-18 minutter til de har fået en lille bitte smule farve.
Prik i dem med et grillspyd eller lignende, og hvis der ikke hænger dej ved, så har bunden fået tilstrækkeligt.
Lad kagen køle af på køkkenbordet.
Tag et stykke bagepapir og drys sukker på det.
Vend vaniljebunden over papiret, og pensel det med vand - lad det stå nogle minutter.
Se om du kan trække papiret af, hvis ikke så giv det mere vand og vent.
Skær 1 cirkler og 1 halve cirkler ud på hver bradepande, ved at du sætter din bage-/kagering over og trykker den let ned i kagen (eller skær efter en tallerken eller skål). Brug eventuelt en saks til at klippe den pænt ud.
Opbevar bundene ved stuetemperatur (med bagepapir imellem) til du skal bruge bundene.
(Frys resterne af lagkagebundene ned, og brug dem eventuelt senere til f.eks. romkugler).

Det skal du bruge til karamelhasselnøddebunden:
150 g hasselnøddeflager
50 g sukker
50 g muscovadosukker (eller brun farin)
100 g smør
2 spsk piskefløde
1 spsk hvedemel

Sådan gør du med karamelhasselnøddebunden:
Tænd ovnen på 180 grader.
Læg bagepapir på din bradepande.
Hæld alle ingredienserne i en gryde.
Rører rundt ved middelvarme ind til sukkeret og smørret er smeltet.
Hæld blandingen på bradepanden, og glat den ud med en grydeske (pas på den er meget varm).
Bag nøddebunden i 10-12 minutters tid, den vil boble op og koge, og må helst ikke være alt for brun i kanterne, for når den bliver kold så bliver den hård og sprød.
Lad bunden køle af i ca. 5 minutters tid, før du med din bage-/kagering udstikker en bund af karamelnøddebunden. Du skal ikke flytte på karamelnøddebunden bare stikke eller skære den ud. Bunden er stadig al for blød til at flytte uden at gå i stykker.
Vent yderligere 5 minutters tid, så er bunden lidt mere sammenhængende, og du kan vende den over på en rist og køle helt af. Det af karamelnøddebunden som ikke er udstikket, skal knækkes i mindre stykker og bruges til pynt oven på kagen.
Opbevar bunden ved stuetemperatur, til du skal bruge den.

Det skal du bruge til den milde citron creme (den skal blandes med citron moussen):
2 æggeblommer
2½ dl sødmælk
6 tsk marizena
2 spsk sukker

Sådan gør du med den milde citron creme:
Hæld alle ingredienserne i en gryde.
Ved middel varme på konfuret rører du rundt ind til cremen er blevet tyk (den må ikke koge).
Hæld cremen i en skål og læg film helt ned på cremen, så den ikke danner skin, læg eventuelt også låg på skålen.
Stil cremen i køleskabet til den skal bruges.

Det skal du bruge til citron moussen:
½ l piskefløde
4 spsk flormelis
7-8 spsk citronsaft (smag dig frem)
2 blade husblas

Sådan gør du med Citron moussen:
Pisk piskefløden til flødeskum.
Pisk flormelis og citronsaft i - start f.eks. med 5 spsk citronsaft og smag dig frem derfra.
Læg husblassen i blød i 5-10 minutters tid i koldt vand (se vejledningen på pakken).
Kram vandet fra husblassen og smelt den over et vandbad.
Tag 2-3 spsk af citron moussen og hæld i husblassen, rør det ud så husblassen afkøles.
Hæld flere spsk citron mousse i og rør, bliv ved til ca. ½ delen af citron moussen er rørt ud i husblassen, så blander du det hele sammen og stiller det i køleskabet til det skal bruges.

Desuden skal du bruge:
1/4 dl piskefløde
½ pose macadamiannødder (ca. 30 g)

Sådan samler du kagen:
Læg en hel vaniljebund på dit kagefad.
Læg karamelnøddebunden oven på.
Smør halvdelen af din karmel ud til en mindre cirkel på nøddebunden.
Tag halvdelen af citronmoussen og vend/rør den forsigtigt sammen med den milde citroncreme.
Hæld det blandingen i en frostpose, klip et hul på ca. 1 cm i hjørnet af posen og sprøjt den milde citron-creme/mousse rundt om din karmel-midte.
Læg 2 halve vaniljebunden sammen til en hel bund ovenpå.
Smør resten af din karmel ud til en mindre cirkel på vaniljebunden.
Hæld resten af citron moussen i en frostpose, klip et hul på ca. 1 cm i hjørnet af posen og sprøjt den citron moussen rundt om karmelcirklen.
Hak macadamiannødderne fint og drys dem over.
Læg den sidste hele lagkagebund over.
Lad kagen samle sig i nogle timer i køleskabet eller til næste dag.
Inden kagen serveres, så pisker du 1/4 dl piskefløde til flødeskum og smørrer det i et tyndt lag på kagen. Brug eventuelt en spartel eller dejskraber.
Hak det overskydende karamelnøddebund til mindre stykker og drys det på toppen af kagen.
Nu skal lagkagen serveres - mums!

Holdbarhed og opbevaring:
Kagen skal opbevares i køleskabet, og den smager helt sikkert også godt på 2. og 3. dagen.

Inspiration (c) Mullehuset.dk:
Jeg har selv fundet på opskriften til denne lagkage - bort set fra lagkagecremen, som er Nigella Lawsons opskrift.
































Ingen kommentarer:

Mullehusets forslag til bagværk lige nu

Mullehusets forslag til bagværk lige nu
MEGET LET OPSKRIFT PÅ JORDBÆRKAGE - klik på billedet for at se opskriften

Populære opskrifter seneste 7 dage