søndag den 17. november 2013

Citron-sandkage med kandiseret citron

Citron-sandkage pyntet med kandiserede citronskiver

Da jeg blev inviteret på aftensmad hos min lillesøster, så fik jeg den ide, at tage denne citron-sandskage med til min svoger, for han er vild med syrlige kager - især citronmåne.

Og det er utroligt, at så simpel en kage, kan smage så godt. Det er en blød og tæt sandkage (ikke klæg), og citronerne tilføjer lige præcis det helt rette pift.

Synes du, at det er for mormor-agtigt, at bage den i en franskbrødsform, så kan du selvfølgelig vælge en anden form.Sværhedsgrad: 
Let.

Tidsforbrug: 
Omkring 40 minutters tilbredningstid, og kagen skal bages i 50-60 minutter.

Bageform: 
Kagen er bagt i en smurt franskbrødsform på 2 liter.

Det skal du bruge til de kandiserede citronskiver: 
1 citron 
1 dl sukker
1 dl vand 

Det skal du bruge til 1 kage: 
125 g smør
1 1/4 dl / 125 g sukker
1 tsk vaniljesukker 
2 æg
Saft (½ dl) og skal fra 1 citron 
5 dl / 300 g hvedemel
2½ tsk bagepulver

1 1/4 dl mælk

Start med de kandiserede citronskiver: 
Skær citronen i tynde skiver. 
Hæld citronskiverne, sukker og vand i en gryde, og småkog under låg citronskiverne i 20 minutters tid. 
Lad citronskiverne køle af på en tallerken eller bagepapir. (Du kan eventuelt drysse dem med sukker -det ser også flot ud). 
Hæld citronsaften på et nyskoldet glas, og opbevar den på køl. Lidt af saften hældes senere over kagen, og resten kan du f.eks. bruge til at pensle på lagkagebunde eller hælde i en god stærk sort kop te. 

Sådan gør du med kagen: 
Imens de kandiserede citronskiver koges, kan du gå i gang med kagen. 
Tænd ovnen på 180 grader (alm. under/over varme).
Pisk smør, sukker og vaniljesukker let og cremet (hvis smørret er meget koldt og hårdt, så giv det eventuelt en lille luner i mikroovnen eller over et vandbad).
Pisk grundigt ét æg i ad gangen.
Riv citronen fint (pas på, at du ikke river det hvide med, for det smager bittert) og pres saften fra. 
Pisk den fintrevet citronskal og saften i. 
Rør hvedemel og bagepulveret godt sammen i en anden skål, og sigt det i dejen skiftevis med mælken. Start og slut med melet.
Smør din bageform og hæld dejen i.
Bag kagen i 50-60 minutter. Efter 50 minutter stikker du i kagen, og hænger der dej ved, så skal den have 5-10 minutter mere.
Vend kagen ud på en rist, og lad den køle helt af.

Når kagen er helt afkølet, lægger du de kandiserede citronskiver på, og hælder nogle spiseske (jeg tror, at jeg hældte 5-8 over) af saften over. 

Opbevaring og holdbarhed: 
Kagen skal (når den er helt afkølet) opbevares i en lukket beholder ved stuetemperatur, og kan holde sig i flere dage - den bliver dog mere og mere tør, jo længere tid den står. Kagen er allerbedst samme dag og dagen efter, at den er bagt. Hvis du ikke er bange for smør, så smager kagen rigtig dejlig med smør på på 3. dagen (det er rigtig morfar-spise). 

Hvis du har rester i overskud, så frys dem ned, og brug senere resterne til f.eks. pop-cakes eller romkugler (brug dog ikke for store mængder, for så smager de måske for meget af citron - med mindre du ønsker citronsmagen skal være der). 

Tips! 
Hvis du ikke vil have kandiserede citronbåde på toppen, så kan du selvfølgelig give kagen almindelig glasur eventuelt blandet med citronsaft - og måske lidt gul frugtfarve.

Bages kagen uden citron, så har du en ganske almindelig sandkage - og den smager skønt med vaniljeglasur og/eller nogle frugtstykker i dejen (vend frugtstykkerne i lidt mel, så synker de ikke til bunds). Se opskriften her: http://mullehuset.blogspot.dk/2013/10/mormor-sandkage-med-vaniljeglasur.html

Mere citronsmag? Kagen kan sagens tåle mere citron, hvis du er den hardcore citronmåne-spiser (som f.eks. min svoger). Jeg synes selv, at mængden af citron er helt præcis, men du kan give den mere ved at bruge 2 citroner, eller spæde lidt mere citronsaft i dejen f.eks. ½ dl mere.

Inspiration:

Jeg har blot "mulleficeret" en opskrift på sandkage, som er fra en lille folder om "Muffins, Scones og Tekager", som jeg har købt for få kroner i en boghandel. Folderen er forfattet af Anne Wilson, og udgivet af Murdoch Books, 1991.


Ingen kommentarer:

Mullehusets forslag til bagværk lige nu

Mullehusets forslag til bagværk lige nu
MEGET LET OPSKRIFT PÅ JORDBÆRKAGE - klik på billedet for at se opskriften

Populære opskrifter seneste 7 dage