En luftig og frisk lagkage med citron- og blåbærmousse.
I weekenden havde jeg lovet at bage en lagkage til en fødselsdagsfest. Jeg havde en god plan for lagkagen og dens indhold, men da den chokoladecreme som jeg havde kogt, ikke var blevet god, så måtte jeg hurtigt finde på en anden løsning. Det blev til denne friske lagkage, bestående af citronbunde med citron- og blåbærmousse.
Sværhedsgrad:
Middel svær - opskriften kræver udholdenhed, og du skal
planlægge lidt. Læs hele opskriften igennem inden du går i gang, og læg en
lagkage-bage-plan, så skal det nok gå. Kagen er absolut det hele værd.
Lagkageplan (forslag):
Dag 1. Tilberede mousserne og bage bundene.
Dag 2. Samle kagen.
Dag 3. Pynte kagen og servering.
Tidsforbrug:
I alt omkring 3 timer.
2 x 30 minutter pr. mousse, og 45 minutter på bundene, og
omkring 45 minutter på at samle kagen, og endeligt omkring 30 minutter på at
pynte kagen.
Antal stk.
Det afhænger naturligvis af størrelsen på stykkerne, men jeg
vil mene, at du kan skære omkring 24 stykker af denne lagkage.
Forme:
Opskriften giver en lagkage på størrelse med en halv
bradepande.
Du skal bruge 2 bradepander, når du bager bundene.
Det skal du bruge til blåbærmoussen:
300 g frosne blåbær
120 g sukker
½ dl piskefløde
6 blade husblas
Sådan gør du med blåbærmoussen:
I en gryde koger du de frosne blåbær og sukker sammen i
nogle minutter.
Blend blåbærene til pure, og stil det i køleskabet.
Pisk piskefløden til flødeskum.
Læg husblasen i blød i 5-10 minutter (se pakken), og smelt
det over et vandbad.
Rør blåbærpuren (det er ok, hvis den er lun) med
flødeskummen.
Hæld nogle spiseskefuld ned i den smeltede husblas og rør.
Når det er udrørt, så hælder du mere i og rør også det ud.
Bliv ved til ca. halvdelen er rørt ud i husblassen.
Rør nu begge potioner sammen og stil det tildækket på køl
til næste dag. Det kan se lidt flydende ud, men rolig, det stivner fint i
nattens løb.
Det skal du bruge til citron moussen:
½ l piskefløde
4 spsk flormelis
7-8 spsk citronsaft (smag dig frem)
2 blade husblas
Sådan gør du med citron moussen:
Pisk piskefløden til flødeskum.
Pisk flormelis og citronsaft i - start f.eks. med 5 spsk
citronsaft og smag dig frem derfra.
Læg husblassen i blød i 5-10 minutters tid i koldt vand (se
vejledningen på pakken).
Kram vandet fra husblassen og smelt den over et vandbad.
Tag 2-3 spsk af citron moussen og hæld i husblassen, rør det
ud så husblassen afkøles.
Hæld flere spsk citron mousse i husblassen, og rør, bliv ved til ca. ½
delen af citron moussen er rørt ud i husblassen, så blander du det hele sammen
og stiller det i køleskabet til det skal bruges.
Det skal du bruge til citronbundene:
Skal og saft af 1 ikke-sprøjtede citroner, og ekstra citronsaft, i alt 3/4 dl. citronsaft
100 g smør
6 æg
5 dl sukker
2 tsk vaniliesukker
2 dl mælk
7 dl hvedemel
2 tsk bagepulver
Sådan gør du med citronbundene:
Tænd ovnen på 175 grader varmluft.
Læg bagepapir på 2 bradepander (senere skæres bundene ud, så du får 3 i alt).
Find alle de ingredienser frem, som du skal bruge.
Riv citronen fint, og pres saften
fra. Der skal være 3/4 dl. saft, så hæld eventuelt mere ved.
Stil både skal og saft til side til senere brug.
Smelt smørret i en gryde.
Med din elpisker pisker du æg, sukker og vanijiesukker lyst
og luftigt. Stil elpiskeren til side, og brug en grydeske til at rører med
herfra.
Hæld mælken i smørret, og rør rundt. Hæld det ned i æggemassen og rør.
Bland hvedemel og bagepulver i en skål, og sigt det ned i
dejen.
Vend det lidt forsigtigt rundt, inden du tilsætter saft og
skallen fra citronen, og igen vender dejen rundt til den netop er godt blandet
- men rør ikke for meget.
Fordel dejen i de 2 bradepander, og glat dejen jævnt ud med
en dejskraber, og bag dem én ad gangen i 15-20 minutter.
Stik i dejen efter 15 minutter, og hænger der dej ved, så
skal kagen have mere.
Lad citronbundene køle helt af, før du bruger dem.
Sådan samler du kagen:
Skær lagkagebundene, så du har 2 stykker på 26 cm. og 2 på
13 cm.
Læg en bund på 26 cm på dit fad.
Fordel blåbærmoussen på bunden.
Læg nu de 2 stykker bund på 13 cm. sammen oven på
blåbærfyldet, så den samlet er på størrelse med en hel bund på 26 cm.
Fordel citronmoussen på bunden.
Læg den sidste bund på 26 cm. over, og stil kagen på køl til
den skal pyntes.
Det skal du bruge til pynten:
Ca. 250 g flormelis
1 spsk smør
Nogle spsk kogende vand
4-5 spsk kakaopulver
6-7 dl piskefløde
Sådan pynter du kagen:
Bland flormelis og kakaopulver med smør og kogende vand til du har rette konsistens.
Smør glasuren på kagens top, dyp eventuelt en dejskraber i kogende vand og glat glasuren fint.
Pisk piskefløden stiv (der skal bruges lidt over ½ liter).
Hæld flødeskummen i en sprøjtepose med tylle og sprøjt
flødeskummen på lagkagens sider.
Sæt eventuelt chokoladehjerter langs med flødeskummen og skriv med hvid glasur (eventuel købt glasurtusch) på kagen.
Stil kagen på køl indtil den skal serveres.
Holdbarhed og opbevaring:
Når kagen er pyntet skal den gerne spises samme dag, da
flødeskummen ellers kan blive kedelig. Meeeennn du kan også sagens spise et
stykke dagen.
1 kommentar:
Mon det ikke er en fejl, at der kun skal bruges ½ dl. piskefløde til blåbærmoussen, når der skal bruges ½ l. piskefløde til citronmoussen? Min egen logik siger mig, at der skal bruges ½ liter piskefløde til hver af de to mousser.
Send en kommentar