fredag den 1. november 2013

Frisk og sød lagkage med blåbær- og jordbærmousse


Lagkage med chokoladebunde, blåbær- og jordbærmousse og friske bær. 

Denne lagkage er med chokoladebunde, og fyldt med blåbær- og jordbærmousse plus friske blåbær og jordbær. På toppen er den pyntet med marcipan, finthakket mørk chokolade og flødeskum.

De friske bær løfter lagkagen, og mousserne passer super godt til chokoladebundene. Jeg er især vild med blåbærmoussen. Hvis du ikke vil have marcipanen på toppen, så kan du selvfølgelig give den en gang chokoladeglasur.



Sværhedsgrad:
Middel svær - opskriften kræver udholdenhed, og du skal planlægge lidt. Læs hele opskriften igennem inden du går i gang, og læg en lagkage-bage-plan, så skal det nok gå. Kagen er absolut det hele værd.

Lagkageplan (forslag): 
Dag 1. Tilberede mousserne og bage bundene. 
Dag 2. Samle kagen. 
Dag 3. Pynte kagen og servering. 

Tidsforbrug:
I alt omkring 3 timer. 
2 x 30 minutter pr. mousse, og 45 minutter på bundene, og omkring 45 minutter på at samle kagen, og endeligt omkring 30 minutter på at pynte kagen. 

Antal stk.
Det afhænger naturligvis af størrelsen på stykkerne, men jeg vil mene, at du kan skære omkring 24 stykker af denne lagkage.

Forme:
Opskriften giver en lagkage på størrelse med en halv bradepande.
Du skal bruge 2 bradepander, når du bager bundene.

Det skal du bruge til jordbærmoussen:
300 g frosne jordbær
120 g sukker
½ dl piskefløde
6 blade husblas

Sådan gør du med jordbærmoussen:
I en gryde koger du de frosne jordbær og sukker sammen i nogle minutter.
Blend jordbærene ud til pure, og stil det i køleskabet.
Pisk piskefløden til flødeskum.
Læg husblasen i blød i 5-10 minutter (se pakken), og smelt det over et vandbad.
Rør jordbærpuren (det er ok, hvis den er lun) med flødeskummen.
Hæld nogle spiseskefuld ned i den smeltede husblas og rør.
Når det er udrørt, så hælder du mere i og rør også det ud. Bliv ved til ca. halvdelen er rørt ud i husblassen.
Rør nu begge potioner sammen og stil det tildækket på køl til næste dag. Det kan se lidt flydende ud, men rolig, det stivner fint i nattens løb.

Det skal du bruge til blåbærmoussen:
300 g frosne blåbær
120 g sukker
½ dl piskefløde
6 blade husblas

Sådan gør du med blåbærmoussen:
I en gryde koger du de frosne blåbær og sukker sammen i nogle minutter.
Blend blåbærene til pure, og stil det i køleskabet.
Pisk piskefløden til flødeskum.
Læg husblasen i blød i 5-10 minutter (se pakken), og smelt det over et vandbad.
Rør blåbærpuren (det er ok, hvis den er lun) med flødeskummen.
Hæld nogle spiseskefuld ned i den smeltede husblas og rør.
Når det er udrørt, så hælder du mere i og rør også det ud. Bliv ved til ca. halvdelen er rørt ud i husblassen.
Rør nu begge potioner sammen og stil det tildækket på køl til næste dag. Det kan se lidt flydende ud, men rolig, det stivner fint i nattens løb.

Det skal du bruge til chokoladebundene:
4 spsk kold kaffe
200 g mørk chokolade
100 g smør
6 æg
5 dl sukker
2 tsk vaniljesukker
2 dl creme fraise (9 %)
7 dl hvedemel
4 tsk bagepulver
8 spsk kakao

Sådan gør du med chokoladebundene:
Tænd ovnen på 175 grader varmluft.
Læg bagepapir på 2 bradepander (bundene skæres til senere, så du samlet set får 3 bunde).
Find alle de ingredienser frem, som du skal bruge.

Lav en kop kaffe, så du har den til senere brug.
Smelt chokoladen over et vandbad.
Smelt smørret i en gryde.

Pisk æg, sukker og vaniljesukker lyst og luftigt med din elpisker.
Læg elpiskeren væk, og rør med en grydeske herfra.
Hæld creme fraise i den smeltet smør, rør det sammen og hæld det ned i æggemassen.
Bland hvedemel, bagepulver og kakao i en skål, og sigt det ned i dejen.
Vend forsigtigt melblandingen i dejen.
Rør den kolde kaffe i dejen, og til sidst den smeltede chokolade. Rør forsigtigt. Du må ikke røre for meget, og det gør intet hvis du kan se chokoladen samle sig nogen steder.
Fordel dejen på de 2 bradepander, og glat dejen jævnt ud med en dejskraber, og bag dem i 15-20 minutter.
Stik i dejen efter 15 minutter, og hænger der dej ved, så skal de have mere.
Lad chokoladebundene køle helt af, før du bruger dem.

Det skal du desuden bruge til kagens fyld: 
4-500 g/1 bakke friske jordbær 
200-250 g/ 2 bakker friske blåbær 

Sådan samler du kagen:
Skær lagkagebundene, så du har 2 stykker på 26 cm. og 2 på 13 cm. 
Læg en bund på 26 cm på dit fad.
Fordel blåbærmoussen på bunden og drys de friske blåbær over. 
Læg nu de 2 stykker bund på 13 cm. sammen oven på blåbærfyldet, så den samlet er på størrelse med en hel bund på 26 cm. 
Fordel jordbærmoussen over og skær jordbærene i mindre stykker og drys dem over. 
Læg den sidste bund på 26 cm. over, og stil kagen på køl til den skal pyntes. 

Det skal du bruge til pynten: 
400 g marcipan
Lidt flormelis
Mørk chokolade hakket fint 
6-7 dl piskefløde

Sådan pynter du kagen: 
Drys flormelis på køkkenbordet, og ælt marcipanen blød. 
Drys mere flormelis på bordet, og med din kagerulle rulles marcipanen ud i lagekagens størrelse. 
Læg marcipanen oven på kagen, så den dækker hele toppen (men ikke siderne).
Pisk piskefløden stiv (der skal bruges lidt over ½ liter).
Hæld flødeskummen i en sprøjtepose med tylle og sprøjt flødeskummen på lagkagens sider.
Hak nogle små mørke chokoladefirkanter fint (jeg brugte vist 3 stykker), og drys det over marcipanen.
Stil kagen på køl indtil den skal serveres.

Holdbarhed og opbevaring: 
Når kagen er pyntet skal den gerne spises samme dag, da flødeskummen ellers kan blive kedelig. Meeeennn du kan også sagens spise et stykke dagen.












3 kommentarer:

Anonym sagde ...

Kan det passe at der kun skal bruges 1/2 dl fløde til denne lagkage?

Mulle sagde ...

Jeg har desværre skrevet forkert. Der skal bruges 1/2 liter piskefløde.

Anonym sagde ...

Havde været super at ændre opskriften så..

Mullehusets forslag til bagværk lige nu

Mullehusets forslag til bagværk lige nu
MEGET LET OPSKRIFT PÅ JORDBÆRKAGE - klik på billedet for at se opskriften

Populære opskrifter seneste 7 dage