onsdag den 10. oktober 2012

Æblekage med kanel

Min kollega, Marianne, spurgte mig en dag, om jeg havde en god opskrift på en kage med æbler. Hun havde plukket en del æbler fra haven, og de skulle gerne bages med i en lækker kage. Straks tænkte jeg på denne æblekage, som jeg forbinder med efterår, en bedstemors kolonihave og bladenes falden. Kagen er utrolig let at tilberede, og den er tung og saftig. Hvis du spiser den lun, er den skøn med creme fraiche, men den smager også dejlig dagen efter til en kop eftermiddagskaffe eller te.



Tidsforbrug:
I alt ca. 1 time og 10 minutter. Det tager ca. 30-35 minutter at tilberede kagen, og så skal den bages i 35-40 minutter i ovnen. Hovedparten af tiden til tilberedning går med at skrælle og skære æblerne.

Sværhedsgrad:
Kagen er meget let at tilberede, og jeg kan anbefale at lade eventuelle børn eller børnebørn være med.

Det skal du bruge til en springform:
(Læg mærke til hvordan vægten er ens på 3 af ingredienserne, det mål er let at huske i hovedet f.eks. til en feriedag i et sommerhus uden adgang til nettet):
5 æbler i almindelig størrelse (ca. 3 hvis de er store)
150 g smør
150 g sukker
1 æg
150 g hvedemel
Smør og rasp til formen
2 spsk sukker
Ca. 1 spsk stødt kanel

Sådan gør du:
Tag smørret ud af køleskabet og mål den mængde du skal bruge i en skål, som du sætter til side (smørret skal have stuetemperatur).
Skræl æblerne.
Tænd ovnen på 175 grader.
Skær æblerne i tynde både (men ikke så tyndt at de vil knække, når de trykkes i dejen).
Skær smørret i mindre stykker, og pisk det med en elpisker sammen med sukkeret til det er luftigt.
Tilsæt ægget, pisk lidt og til sidst hvedemelet og pisk til det lige præcist er blandet jævnt.
Tag en springform frem og smør bunden og siderne. Hæld bagefter lidt rasp i formen, og gå over til din køkkenvask, hvor over du vender og drejer formen til alle sider har fået rasp på.
Dejen bør virke meget fast i det, og det skal den være, for æblerne er saftige og vil tilføje den ekstra væde.
Tag nogle dejklumper op, og læg dem i springformen.
Med en dejskraber smørrer du dejen jævnt ud i formen. Dyp dejskraberen i vand, hvis den hænger fast på dejskaberen, for ellers trækker du raspen og smørret med rundt i formen.
Læg æblerne i et rundt mønster i dejen, pres æblerne ned i dejen, så den kommer op rund om æblernes sider.
Drys 2 spsk sukker over æblerne, og drys derefter med stødt kanel. Jeg hælder rigeligt med kanel på, og det er direkte fra bøssen, men du skal vel bruge minimum 1 spsk.
Bag kagen i ovnen i 35-40 minutter.
(Hvis du er meget glad for kardemomme, så kan du vælge at tilføje dejen en lille smule f.eks. ½-1 tsk).

Opbevaring:
Kagen bør opbevares i en lufttæt beholder/pose, og smager godt op til 2-3 dage.


1 kommentar:

Anonym sagde ...

Meget lækker kage, især når den toppes med hakkede mandler og serveres med creme fraiche.

Mullehusets forslag til bagværk lige nu

Mullehusets forslag til bagværk lige nu
MEGET LET OPSKRIFT PÅ JORDBÆRKAGE - klik på billedet for at se opskriften

Populære opskrifter seneste 7 dage