tirsdag den 12. november 2013

Bedstefars skæg

En dejlig saftig sukkerbrødskage med et tyndt lag marmelade efter eget valg og marengs på toppen.

Jeg har tidligere bagt en udmærket Bedstefars skæg kage. Men jeg synes, at kagen var lidt for tør, og levede ikke helt op til mine forventninger. Så da jeg tirsdag skulle have kage med på arbejdet, var det en oplagt mulighed for at bage min egen version af Bedstefars skæg. Den blev mere saftig, og kan klart

Til min store overraskelse, så kendte nogle af mine kollegaer ikke Bedstefars skæg, og havde ikke smagt den tidligere. Hvordan det kan lade sig gøre, er mig en gåde - for i mit lille bageunivers, er Bedstefars skæg en vaskeægte klassiker.



Du kan se den anden opskrift her: http://mullehuset.blogspot.dk/2013/02/bedstefars-skg.htmlf

Sværhedsgrad:
Let

Tidsforbrug:
I alt omkring 1½ times tid.
Omkring 30 minutters tilberedningstid på dejen, og 15 minutters tid på fyldet. Kagen skal bages i 20 + 15 minutter.

Bages i/formen:
Bages i et fad beklædt med bagepapir på halv størrelse af en bradepande.

Det skal du bruge til kagen:
100 g smør
6 æg
500 g / 2½ dl sukker
2 tsk vaniljesukker
2 dl mælk 
400 g / 7 dl hvedemel
4 tsk bagepulver

Det skal du bruge til toppen: 
1½ dl marmelade efter eget valg
4 æggehvider
250 g sukker
Evt. 1 spsk eddike

Sådan gør du med kagen:
Tænd ovnen på 190 grader (under/over varme). 
Smelt smørret i en gryde. 
Imens smørret smelter, pisker du æg, sukker og vaniljesukker lyst og luftigt (pisk længe).
Hæld mælken i det smeltet smør og rør det i sukkerblandingen.
I en anden skål blander du hvedemel og bagepulver. 
Sigt melblandingen i dejen, og rør/vend meget forsigtigt dejen sammen. Rør ikke for længe eller for voldsomt.
Læg bagepapir i din bageform og hæld dejen i.
Bag kagen i 20 minutter.

Sådan gør du med marmeladen og marengsen: 
Imens kagen bager første gang, tilbereder du marengsen.
Pisk æggehviderne stive, og hæld så 250 g sukker i ad flere omgange.
Hvis du gerne vil have marengsen sej, så pisk til sidst 1 spsk eddike i marengsen (jeg brugte æbleeddike).

Når første bagetid er ovre, tager du kagen ud af ovnen og dæmp temperaturen til 175 grader.
Sprøjt eller smør forsigtigt marmeladen oven på kagen (se Tips!).
Hæld til sidst marengsen over marmeladen, og fordel den forsigtigt jævnt over kagen.
Pas på, at du ikke smørre marmeladen op i marengsen. 

Bag nu kagen færdig i 15-20 minutter til marengsen har fået lidt farve.
Lad kagen køle i formen, og skær den først ud, når den skal spises. 

Opbevaring og holdbarhed:
Når kagen er helt afkølet, så skal den opbevares ved stuetemperatur i en lufttæt beholder, og den skal helst spises samme dag eller dagen efter at den er bagt.

Tips!
Valget af marmelade sætter smag på kagen, hvis du f.eks. vælger en frisk marmelade, så bliver kagen det, og vælger du en sød som f.eks. jordbærmarmelade, så tilføjer du det til kagens smag.

Bagepapir eller smurt form? Jeg valgte at bage kagen i en form foret med bagepapir, men flere steder har jeg læst, at den også sagens kan bages i en smurt bageform.

Marmelade på tube. I stedet for at smøre marmeladen på kagen med risiko for at trykke kagen, så kan du købe en marmelade på tube og tegne marmeladestreger ovenpå kagen. Du kan også hæld marmeladen i en frysepose, klippe et lille hul, og sprøjte den på kagen. Jeg har prøvet begge dele, og det er en god let løsning, og du risikerer ikke at trykke kagen, så den falder sammen. Da jeg brugte tube-marmeladen, vidste jeg ikke, hvor meget marmelade jeg sprøjtede på, men jeg dækkede bare hele kagen i et jævnt lag, og det var helt fint.

Vent til kagen er afkølet med at pakke den ind. Hvis du ikke skal spise kagen med det samme, så vent med at pakke den ind i en lufttæt beholder til den er helt afkølet - ellers vil kondensen gøre marengsen blød.

Rester! Hvis du/I ikke får spist al kagen, så skær marengsen af kagen, og frys resterne ned. Selve kagen er fantastisk ingrediens til f.eks. popcakes eller romkugler.

Farvet marengs. Hvis du vil lave lidt spas med kagen, og er den f.eks. til en pige fødselsdag, så kan du vælge at give marengsen en lille smule rød frugtfarve, så bliver marengsen lyserød.

Marengs skal helst piskes i en ren fedtfri skål (alle steder anbefaldes der en af glas eller stål, meeeennn det er altså også ok med en i plastik), og så skal du være sikker på, at der ikke er noget af blommen med i hviderne, for så bliver de bare aldrig helt stive. Det er desuden vigtigt, at du ikke hælder hele sukkeret i på én gang, for så klasker hviderne ligesom sammen.

Inspiration (c) Mullehuset.dk:

Jeg fik ideen til, at bruge sukkerbrødkage til bedstefars skæg, da jeg også havde brugt denne kage til en drømmekage. Sukkerbrødskager er dejlige saftige og kan varieres i stort omfang.


Ingen kommentarer:

Mullehusets forslag til bagværk lige nu

Mullehusets forslag til bagværk lige nu
MEGET LET OPSKRIFT PÅ JORDBÆRKAGE - klik på billedet for at se opskriften

Populære opskrifter seneste 7 dage