Jeg har tidligere bagt en udmærket Bedstefars skæg kage. Men jeg synes, at kagen var lidt for tør, og levede ikke helt op til mine forventninger. Så da jeg tirsdag skulle have kage med på arbejdet, var det en oplagt mulighed for at bage min egen version af Bedstefars skæg. Den blev mere saftig, og kan klart
Til min store overraskelse, så kendte nogle af mine kollegaer ikke Bedstefars skæg, og havde ikke smagt den tidligere. Hvordan det kan lade sig gøre, er mig en gåde - for i mit lille bageunivers, er Bedstefars skæg en vaskeægte klassiker.
Du kan se den anden opskrift her: http://mullehuset.blogspot.dk/2013/02/bedstefars-skg.htmlf
Sværhedsgrad:
Let
Tidsforbrug:
I alt omkring 1½ times tid.
Omkring 30 minutters tilberedningstid på dejen, og 15
minutters tid på fyldet. Kagen skal bages i 20 + 15 minutter.
Bages i/formen:
Bages i et fad beklædt med bagepapir på halv størrelse af en
bradepande.
Det skal du bruge til kagen:
100 g smør
6 æg
500 g / 2½ dl sukker
2 tsk vaniljesukker
2 dl mælk
400 g / 7 dl hvedemel
4 tsk
bagepulver
Det skal du bruge til toppen:
1½ dl marmelade efter eget valg
4 æggehvider
250 g sukker
Det skal du bruge til toppen:
1½ dl marmelade efter eget valg
4 æggehvider
250 g sukker
Evt. 1 spsk eddike
Sådan gør du med kagen:
Tænd ovnen på 190 grader (under/over varme).
Smelt smørret i
en gryde.
Imens smørret smelter, pisker du æg, sukker og vaniljesukker lyst og
luftigt (pisk længe).
Hæld mælken i det smeltet smør og rør det i
sukkerblandingen.
I en anden skål blander du hvedemel og bagepulver.
Sigt melblandingen
i dejen, og rør/vend meget forsigtigt dejen sammen. Rør ikke for længe eller
for voldsomt.
Læg bagepapir i din bageform og hæld dejen i.
Bag kagen i 20 minutter.
Sådan gør du med marmeladen og marengsen:
Imens kagen bager første gang, tilbereder du marengsen.
Pisk æggehviderne stive, og hæld så 250 g sukker i ad flere
omgange.
Hvis du gerne vil have marengsen sej, så pisk til sidst 1
spsk eddike i marengsen (jeg brugte æbleeddike).
Når første bagetid er ovre, tager du kagen ud af ovnen og
dæmp temperaturen til 175 grader.
Sprøjt eller smør forsigtigt marmeladen oven på kagen (se
Tips!).
Hæld til sidst marengsen over marmeladen, og fordel den forsigtigt
jævnt over kagen.
Pas på, at du ikke smørre marmeladen op i marengsen.
Bag nu kagen færdig i 15-20 minutter til marengsen har fået
lidt farve.
Lad kagen køle i formen, og skær den først ud, når den skal spises.
Opbevaring og holdbarhed:
Når kagen er helt afkølet, så skal den opbevares ved stuetemperatur i en lufttæt
beholder, og den skal helst spises samme dag eller dagen efter at den er bagt.
Tips!
Valget af marmelade sætter smag på kagen, hvis du f.eks.
vælger en frisk marmelade, så bliver kagen det, og vælger du en sød som f.eks.
jordbærmarmelade, så tilføjer du det til kagens smag.
Bagepapir eller smurt form? Jeg valgte at bage kagen i en
form foret med bagepapir, men flere steder har jeg læst, at den også sagens kan
bages i en smurt bageform.
Marmelade på tube. I stedet for at smøre marmeladen på kagen
med risiko for at trykke kagen, så kan du
købe en marmelade på tube og tegne marmeladestreger ovenpå kagen. Du kan også hæld marmeladen i en frysepose, klippe et lille hul, og sprøjte den på kagen. Jeg har prøvet begge dele, og det er en god let løsning, og du risikerer ikke at trykke kagen, så den falder sammen. Da jeg brugte tube-marmeladen, vidste jeg ikke, hvor
meget marmelade jeg sprøjtede på, men jeg dækkede bare hele kagen i et jævnt
lag, og det var helt fint.
Vent til kagen er afkølet med at pakke den ind. Hvis du ikke
skal spise kagen med det samme, så vent med at pakke den ind i en lufttæt
beholder til den er helt afkølet - ellers vil kondensen gøre marengsen blød.
Rester! Hvis du/I ikke får spist al kagen, så skær marengsen
af kagen, og frys resterne ned. Selve kagen er fantastisk ingrediens til f.eks.
popcakes eller romkugler.
Farvet marengs. Hvis du vil lave lidt spas med kagen, og er
den f.eks. til en pige fødselsdag, så kan du vælge at give marengsen en lille
smule rød frugtfarve, så bliver marengsen lyserød.
Marengs skal helst piskes i en ren fedtfri skål (alle steder
anbefaldes der en af glas eller stål, meeeennn det er altså også ok med en i
plastik), og så skal du være sikker på, at der ikke er noget af blommen med i
hviderne, for så bliver de bare aldrig helt stive. Det er desuden vigtigt, at
du ikke hælder hele sukkeret i på én gang, for så klasker hviderne ligesom
sammen.
Inspiration (c) Mullehuset.dk:
Jeg fik ideen til, at bruge sukkerbrødkage til bedstefars skæg, da jeg også havde brugt denne kage til en drømmekage. Sukkerbrødskager er dejlige saftige og kan varieres i stort omfang.
Ingen kommentarer:
Send en kommentar