torsdag den 10. oktober 2013

Mormor sandkage med vaniljeglasur

En klassisk mormor sandkage med vaniljeglasur. 

Der er nu et eller andet ved en gammeldags mormor sandkage. Det er jo egentlig ikke er en særlig glamourøs kage, men den smager smadder dejlig, og bringer minder frem hos de fleste.

Min mor bagte jævnligt sandkage, da jeg var barn. Den havde ikke glasur på, og hun kaldte det en Èt-æg-kage. Hvis hun havde en lidt rynken pære eller æble, så skar hun det i tern og kom det i kagen. For os børn, var det en dejlig luksus.



Tidsforbrug: 
20-30 minutters tilberedningstid, og kagen skal bages i 50-60 minutter.

Sværhedsgrad:
Let.

Det skal du bruge til 1 kage:
125 g smør
1 1/4 dl / 125 g sukker
½ tsk vaniljeessens
2 æg
5 dl / 300 g hvedemel
2½ tsk bagepulver
1 1/4 dl mælk

Vaniljeglasur: 
2½ dl flormelis
15 smør
1 tsk vaniljeessens
2-4 spsk nykogt vand

Sådan gør du: 
Tænd ovnen på 180 grader (alm. under/over varme).
Pisk smør og sukker let og cremet (hvis smørret er meget koldt og hårdt, så giv det eventuelt en lille luner i mikroovnen eller over et vandbad).
Pisk vaniljeessensen i.
Pisk grundigt ét æg i ad gangen.
Rør hvedemel og bagepulveret godt sammen i en anden skål, og sigt det i dejen skiftevis med mælken. Start og slut med melet.
Smør din bageform og hæld dejen i.
Bag kagen i 50-60 minutter. Efter 50 minutter stikker du i kagen, og hænger der dej ved, så skal den have 5-10 minutter mere.
Vend kagen ud på en rist, og lad den køle helt af.

Når kagen er helt afkølet, kan du give den glasuren på.
Rør grundigt alle ingredienserne til glasuren sammen, og smør det på kagen. Dyp eventuelt en dejskraber i kogende vand og glat glasuren pænt ud.

Bages i:
Kagen bages i en franskbrødform på 2 liter.

Tips! 
Som skrevet i indledningen, så kan du hælde frugtstykker i kagen. Hvis du vender frugtstykkerne i melet, så falder de ikke så let til bunds i kagen.

Du kan sandsynligvis bruge vaniljesukker i stedet for vaniljeessens.

Holdbarhed og opbevaring:
Kagen smager bedst, samme dag som den er bagt, men kan også sagens gå på 2. dagen. Hvis der er mere kage tilbage på 3. dagen, så kan den spises med smør på (det gjorde vi, da jeg var barn - især min far).
Når kagen er afkølet, skal den opbevares ved stuetemperatur i en lukket beholder/pose.

Inspiration:
Denne opskrift er fra en lille folder om "Muffins, Scones og Tekager, som jeg har købt for få kroner i en boghandel. Folderen er forfattet af Anne Wilson, og udgivet af Murdoch Books, 1991.




Ingen kommentarer:

Mullehusets forslag til bagværk lige nu

Mullehusets forslag til bagværk lige nu
MEGET LET OPSKRIFT PÅ JORDBÆRKAGE - klik på billedet for at se opskriften

Populære opskrifter seneste 7 dage