Jeg bagte lagkagen til min mors fødselsdag, og hun ville allerhelst have en, som hun kaldte "en rigtig gammeldags lagkage". Med det mente hun vaniljecreme og frugt på dåse osv.
Når det nu er ens fødselsdag, så må man jo bestemme, så jeg forsøgt, at opfylde hendes ønske. Hun blev også glad for kagen, og synes den smagte dejlig.
Sværhedsgrad:
Middel
Tidsforbrug:
I alt omkring 2½-3 timer
Vaniliecremen = 20 minutter - skal på køl i ca. 2 timer, før den kan bruges og det er ikke medregnet
Nougatcremen = 15 minutter (kan erstattes med mere vaniljecreme)
Kagebundene = 20 minutter + 15-18 minutters bagetid
Samle kagen = Ca. 45 minutters tid.
Start med vaniljecremen - den kan med fordel koges dagen før:
Det skal du bruge til ca. 5½-6 dl. - 1 lag fyld:
4 æggeblommer (frys eventuelt hviderne, de kan bruges en anden dag til marengs)
4 spsk sukker
12 tsk marizena
5 dl sødmælk (minimælk kan også lige gå an, men så bliver cremen lidt kedelig i smagen)
2 tsk vanilje aroma eller vaniljesukker
Sådan gør du med vaniljecremen:
Hæld alle ingrediensene i en gryde (undtagen hvis du bruger vanilje aroma, så skal den i, når cremen er stivnet).
Over middel varme og konstant omrøring "koger" du cremen til den er blevet tyk. Kagecremen må ikke buldrekoge, så tag den af blusset og skru ned for varmen, hvis den begynder at koge.
Rør vanilje aroma i.
Stil cremen på køl ind til den skal bruges. Læg et stykke madlavningsfilm/-papir helt ned på cremen, så den ikke får skind.
Når cremen er kølet - det tager ca. 2 timers tid i køleskabet - er den klar til brug/at blive spist.
Cremen kan holde sig i køleskabet i op til 5 dages tid, og du kan også fryse den.
Det skal du bruge til nougat-skummen:
½ dl piskefløde
250 g nougat
Sådan gør du med nougat-skummen:
Over et vandbad smelter du nougaten.
Pisk piskefløden til flødeskum.
Hæld den smeltede nougat over i flødeskummen, og piske det sammen.
Stil nougat-skummen på køl, til den skal bruges.
I øvrigt skal du bruge til fyldet:
1 dåse ferskner
Ca. 4-5 dl. piskefløde, sprøjtes på kagekanten.
1 pose makroner - kan undlades, og i stedet for kan du rive chokolade over nougatskummen på toppen. Du kan også smørre al nougatskummen i anden lag i kagen, og give kagen glasur på toppen.
Det skal du bruge til vanilje-citronbundene, 2 stk.:
Skal og saft af 1 ikke-sprøjtede citroner, ekstra citronsaft i alt 3/4 dl.
100 g smør
6 æg
5 dl sukker
4 tsk vaniljesukker
2 dl mælk
7 dl hvedemel
2 tsk bagepulver
Sådan gør du med vanilje-citronbundene:
Tænd ovnen på 175 grader.
Læg bagepapir på 2 bradepander.
Find alle de ingredienser frem, som du skal bruge.
Riv citronen groft og hak den bagefter fint, og pres saften fra. Der skal være 3/4 dl. saft, så hæld eventuelt mere ved.
Stil både appelsinskal og saft til side til senere brug.
Smelt smørret i en gryde.
Med din elpisker pisker du æg, sukker og vaniliesukker lyst og luftigt. Stil elpiskeren til side, og brug en grydeske til at rører med herfra.
Hæld mælken i smørret, og rør rundt. Hæld det ned til æggemassen og rør.
Bland hvedemel og bagepulver i en skål, og sigt det ned i dejen.
Vend det lidt forsigtigt rundt, inden du tilsætter saft og skallen fra citronen, og igen vender dejen rundt til den netop er godt blandet - men rør ikke for meget.
Fordel dejen i de 2 bradepander, og glat dejen jævnt ud med en dejskraber, og bag dem én ad gangen i 15-20 minutter ved 175 grader almindelig under/over varme, eller begge på én gang ved 160 graders varmluft.
Stik i dejen efter 15 minutter, og hænger der dej ved, så skal kagen have mere.
Lad citronbundene køle helt af, før du bruger dem.
Sådan samles kagen:
Find dit fad frem - det skal minimum være på 30 x 40 cm.
Træk bagepapiret af lagkagebundene.
Skær lagkagebundene, så du har 2 stykker på 26 cm. og 2 på 13 cm.
Læg en bund på 26 cm på dit fad.
Smør vaniljecremen på bunden med en dejskraber.
Skær dåse-fersknerne i både og læg dem på kagecremen. Du kan selvfølgelig også bruge en anden frugt og frisk frugt.
Læg nu de 2 stykker bund på 13 cm. sammen oven på vaniljecremen, så det samlet er på størrelse med en hel bund på 26 cm.
Fordel 2/3-del af noutgatskummen på bunden - den resterende 1/3-del er til toppen.
Læg den sidste bund på 26 cm. over.
Fordel resten af nougatskummen på toppen af kagen et et tyndt lag.
Pisk piskefløden til flødeskum, hæld den i en sprøjtepose med stjernetylle og sprøjt flødeskum på kagens kanter.
Slut af med at sætte makronerne på toppen af kagen.
Holdbarhed og opbevaring:
Kagen skal opbevares i køleskabet, og den smager godt op til 3 dage efter den er tilberedt - men makronerne bliver dog bløde med tiden.
Inspiration:
Lagkagebunden er Leila Lindholms fra bogen A piece of cake, og opskriften på kagecremen er fra Nigella Lawson.
Ingen kommentarer:
Send en kommentar